Dnes Prague Edition

Žaloby „ostřelují“nouzový stav. Okamurova SPD ho chce zrušit

- — Jiří Vachtl

PRAHA Kvůli nedělnímu vyhlášení nouzového stavu se už první lidé obrátili na soud. V žalobách uvádějí, že vláda svým usnesením porušila ústavní zákon. Po Městském soudu v Praze a Ústavním soudu proto požadují, aby rozhodnutí kabinetu pro nezákonnos­t zrušily.

„Ústavní zákon o bezpečnost­i České republiky jasně určuje, že prodloužit nouzový stav nad třicet dní lze pouze se souhlasem Poslanecké sněmovny. Nepíše se tam o žádných hejtmanech nebo o krajských zastupitel­stvech,“uvedl právník Norbert Naxera, který žalobu v zastoupení klienta podal. Nový nouzový stav na žádost hejtmanů nahradil původní, který musel skončit, protože jeho prodloužen­í ve čtvrtek neschválil­a Sněmovna. Podle Naxery nejsou opatření, která umožňuje, řádně odůvodněna.

„Pokud vláda zakáže otevření obchodů nebo restaurací či vyhlásí zákaz vycházení, je třeba důkladně odůvodnit, proč mají tato omezení smysl k zamezení šíření epidemie,“dodal Naxera s tím, že právě to chybí.

Naxera dále podotkl, že nouzový stav lze podle zákona také vyhlásit jen na určitém území. „Vláda dostatečně nezdůvodni­la, proč je všude, a ne jen v nejvíce zasažených oblastech. Takže tyto věci namítáme, ale především se jedná o obcházení Poslanecké sněmovny,“doplnil.

Jinou cestou se chce vydat ke stejnému cíli SPD. Předseda Tomio Okamura již pro zrušení nouzového stavu shání podporu ve Sněmovně. „Pokusíme se sesbírat podpisy na vyvolání mimořádné schůze. Potřebujem­e 40 podpisů, abychom vyvolali hlasování o zrušení nouzového stavu,“uvedl Okamura. Hlasy pro ústavní stížnost shání v Senátu i jeho předseda Miloš Vystrčil, ale s jejím podáním chce zatím počkat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia