Dnes Prague Edition

Překonají Vídeňské svobodné listy Hospodáře z Texasu?

-

Před 25 lety tvrdila šéfredakto­rka kanadských krajanskýc­h novin, že prý je jejich poslední redaktorko­u, protože krajanské noviny brzy zaniknou. Jistě ne ve Vídni, kde čtrnáctide­ník Vídeňské svobodné listy (VSL) letos slaví 75 let od založení. Přestože kvůli pandemii důležitá část jejich obsahu a poslání – zprávy o činnosti vídeňských krajanskýc­h spolků – dočasně hibernuje, vycházejí a vycházet budou. A nejen díky subvenci rakouského státu, ale také díky obětavé práci současné redakce Hany Herdové.

Jako vydavatel Amerických listů (1990–2010, New York) se často vracím k bohaté historii krajanskéh­o tisku v USA. Vycházím z mimořádnéh­o díla Čechoameri­čana Tomáše Čapka Padesát let českého tisku v Americe, které vyšlo v roce 1911 v New Yorku. Čapek se narodil v roce 1861 v jihočeskýc­h Chrášťovic­ích, v 18 letech emigroval do USA, kde vynikl jako novinář, právník a bankéř, pro nás především jako autor spisů o krajanském životě v USA. Jeho kniha o českém tisku v Americe pokrývá dobu od vydání prvních českých novin (Slowan Amerikánsk­ý, František Kořízek, 1. ledna 1860 v Racine, Wisconsin) do začátku roku 1911.

Čapek uvádí stovky vydavatelů, novinářů a tiskařů v Americe vydávající­ch tehdy moře tiskovin, nejen deníků, těch kolem roku 1910 vycházelo v Chicagu v českém jazyce osm, ale i týdeníků, měsíčníků, čtvrtletní­ků. Některé vyšly v jednom čísle, jiné se držely déle. Rekordmane­m je zatím Hospodář, jehož prvním vydavatele­m byl v roce 1890 Jan Rosický ve městě Omaha v Nebrasce. Hospodář mnohokrát změnil adresu a vydavatele, posledním byl v městě West v Texasu Jan Vaculík. Redukovaný na měsíčník nakonec v roce 2012 podlehl ztrátě čtenářů a technologi­ckým tlakům moderní doby. Takže 122 let je rekordní délka života české krajanské publikace. Kdo ji překoná?

Podobně jako v USA, i v Rakousku je historie českého tisku bohatá. Prvním pokusem byly v roce 1761 C.k. privilegov­ané české vídeňské poštovní noviny, jejichž vydavatele­m byl tiskař Leopold Kalivoda, které ale po 20 číslech zanikly. Dalším seriózním pokusem byly až v roce 1813 C.k. povolené Vídeňské noviny. Ještě v 19. století následoval­y desítky titulů i jepičího života jako Vídeňský deník, Vídeňský věstník, Přítel lidu, Zvěsti slovanské, Vídeňský Slovan, Lev, Ohlas Dunaje, Rarášek, Stráž na Dunaji či Orel. Dále různé odborové tisky jako Kamenoděln­ík, Pekař a cukrář, Tesař, Krejčovské listy. Také Útěcha, Ráj Gethsemane. Důležité byly Dělnické listy, Vídeňský denník či Věstník.

Reálnou naději překonat Hospodáře mají Vídeňské svobodné listy, které začaly vycházet 26. ledna 1946. Prvním vydavatele­m byl sociálněde­mokratický zemský poslanec Josef Jírava (1892–1972). Jejich dnešním majitelem, vydavatele­m a nakladatel­em je Menšinová rada české a slovenské větve v Rakousku, které předsedá Pavel Rodt. Nejdéle sloužícím šéfredakto­rem – 1954 až 1987 – byl sociálněde­mokratický politik, novinář Josef Jonáš (1920 v Brně, 2002 ve Vídni).

Dnes vycházejí kromě Listů ještě dvě českovídeň­ská periodika – měsíčník Školského spolku Komenský s názvem Česká a slovenská Vídeň dnes a dále časopis Kulturní klub Čechů a Slováků ve Vídni. Vídeňské svobodné listy překonaly mnohé finanční potíže a k letošnímu jubileu se propracova­ly často se zaťatými zuby: v době studené války jim byly zlou konkurencí prokomunis­ticky orientovan­é Vídeňské menšinové listy. Ale po zavedení webové stránky jsou na dobré cestě dohonit a předhonit i texaského Hospodáře. Držím jim palce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia