Dnes Prague Edition

Pět otázek o dani z příjmů

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

obrátit na banku s žádostí o změnu smlouvy (bude zpoplatněn­a) a nechat se do dokumentu připsat jako druhý dlužník. V tom případě si příští rok budete moci zvýhodnění uplatnit.

V roce 2020 jsem byl evidován na úřadě práce a do zaměstnání nastoupil až v říjnu. Jak vysokou slevu na poplatníka mohu uplatnit?

I když jste pracoval jen část roku, můžete si uplatnit celou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun. Pro vás bude výhodné podat si daňové přiznání sám. S velkou pravděpodo­bností se vám totiž vrátí zálohy na daň, které za vás odvedl zaměstnava­tel za říjen až prosinec 2020, protože zaměstnava­tel v běžném měsíci počítá jen s poměrnou částí slevy na poplatníka, celkem na vás tedy uplatnil slevu jen 3 x 2 070 = 6 210 korun.

Daroval jsem peníze v rámci různých sbírek i formou DMS. Mohu si o ně snížit daňový základ?

Daňový základ si můžete snížit, jestliže je váš dar nejméně 1 000 korun a nejvýše 30 procent základu daně. Platí přitom, že se jednotlivé dary mohou sčítat. Podmínkou však je, že od příjemců daru budete mít potvrzení, což v případě pouličních sbírek ani DMS není pravděpodo­bné. Pokud jste však posílal peníze přes účet, oslovte příjemce s prosbou o potvrzení. Nestihl jste však termín 15. února, dokdy bylo třeba předat podklady mzdové účtárně zaměstnava­tele; jestli chcete dar uplatnit, budete si muset podat daňové přiznání sám.

Jsme rozvedení a děti máme ve střídavé péči. Jak na ně můžeme uplatnit slevu?

Podmínkou je, že rodiče neuplatní zvýhodnění současně: v daňovém přiznání musíte uvést takový počet měsíců, aby dohromady u vás obou a u jednoho dítěte nepřesáhl zvýhodňova­né období jeden rok. Zároveň k daňovému přiznání přiložte vy i vaše bývalá manželka prohlášení, v němž uvedete, na které měsíce kdo z vás zvýhodnění uplatňuje.

Konzultace: Blanka Marková, Ekofi

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia