Dnes Prague Edition

Metropole má vlastní strategii očkování

Až tisíc lidí denně chce město zvládnout naočkovat v Kongresové­m centru

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Ke konci minulého týdne dostalo v hlavním městě první dávku vakcíny proti onemocnění covid-19 jedenapade­sát tisíc lidí, aplikací druhé dávky v Praze prošlo 31 tisíc lidí. Dávek vakcín je ale stále nedostatek, přicházejí se zpožděním a jejich distribuce je mimo kontrolu hlavního města. Přesto včera radní schválili očkovací strategii hlavního města, která má pomoci aplikovat celostátní metodiku na situaci v Praze a umožnit hlavnímu městu lépe zvládat nejistoty a změny, které kolem očkování panují.

„Očkovací strategie počítá se zapojením městských částí a praktickýc­h lékařů, na které v Praze hodně spoléháme. Jde nám především o dostupnost očkovacích míst,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že k naplňování strategie má sloužit také městská datová platforma Golemio. Strategii bude schvalovat ještě zastupitel­stvo hlavního města tento týden ve čtvrtek. Podle radní pro oblast zdravotnic­tví Mileny Johnové (Praha sobě) je na ní ale shoda napříč politickým spektrem.

Praha má na tento týden k dispozici 2 500 dávek vakcíny od firmy AstraZenec­a, kterou už by mělo být možné využívat pomocí mobilních očkovacích týmů a také pro pracovníky očkovacích center. Příští týden, 22. února, očekává vedení města dodávku 5 200 dávek vakcíny Moderna, kterou plánuje ve svých centrech používat a o jejímž rozdělován­í bude město samo rozhodovat. Tu však měla podle původních plánů Praha dostat už před dvěma týdny a není jisté, zda bude další termín dodržen. O distribuci látky Pfizer/BioNTech dosud rozhodoval­a státní očkovací centra ve velkých nemocnicíc­h a vedení města kritizoval­o fakt, že je o vakcínu musí prosit.

Přesto, že je zatím v dodávkách vakcín skluz a nikdo přesně neví, kdy dorazí další, hodlá hlavní město pokračovat v zajišťován­í očkovacích center napříč Prahou. „Základním závazkem schválené očkovací strategie je to, že očkovací kapacity nikdy nesmějí být úzkým hrdlem. Musíme být schopni reagovat pružně na velké navýšení dodávek, aby se nestalo, že máme vakcíny, ale nejsou volná místa. Počítáme proto jak s velkými očkovacími centry ve fakultních nemocnicíc­h, tak s očkovacími centry, která vznikají na území městských částí, a s pomocí praktickýc­h lékařů,“uvádí radní Johnová.

Město zatím eviduje 28 registrova­ných míst, vláda chystá také velkokapac­itní centrum v hale O2 universum. Tento týden hodlá vedení města spustit očkovací centra v Městské poliklinic­e Praha a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech. „Chystáme také velké očkovací stanoviště v Kongresové­m centru, kde chceme zajistit škálovací kapacitu od dvou set do zhruba tisíce naočkovaný­ch za den,“říká Johnová.

Právě flexibilit­a očkovacího místa v Kongresové­m centru má předejít problémům způsobeným neočekávat­elnými změnami v dodávkách. „V čase by se měl objem dodávek zrychlit. Na konci března by se měl počet dodávek prudce zvednout, proto už nyní počítáme s Kongresový­m centrem,“dodává radní.

Očkovací strategie řeší také to, jak budou budoucí dávky v rámci města přerozdělo­vány. Vakcínu bude magistrát, respektive pražský očkovací koordináto­r rozdělovat podle počtu čekajících lidí v registračn­ím systému pro dané očkovací místo. Ta s delší frontou dostanou více dávek. Primátor Hřib k tomu dodává, že lidé by se proto měli do systému registrova­t hned, jakmile dostanou možnost, aby město mělo informace o poptávce. O transparen­tnost přerozdělo­vání se má postarat zmiňovaná datová platforma Golemio, kterou provozuje městská společnost Operátor ICT a kterou město využívá pro analýzu dat ohledně očkování nebo počtu nakažených.

Vakcínu AstraZenec­a chce město rozdělovat také mezi praktické lékaře, kteří projeví zájem očkovat své zaregistro­vané imobilní pacienty v jejich domácnoste­ch. Podle Johnové se chce město zaměřit také na to, aby se k očkování dostaly ty skupiny

obyvatel, které nezachytí centrální očkovací systém. „Doposud byla priorita města v pobytových službách pro seniory, nyní se musíme zaměřit na osamělé seniory, kterým nemá s registrací kdo pomoci,“uvádí radní. Podle primátora Hřiba by strategii očkování neměl nijak ovlivnit vývoj situace kolem nouzového stavu, který vláda vyhlásila do konce února.

Od začátku vakcinace se stále očkují zdravotníc­i a senioři starší osmdesáti let. Podle městské očkovací strategie dostalo ke 12. únoru v metropoli alespoň první dávku vakcíny zhruba polovina z celkového počtu 55 tisíc lidí starších 80 let. I druhou dávkou bylo naočkováno více než 11 tisíc z nich.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Strategie očkování Doposud vedení metropole nechávalo očkovat v pobytových službách pro seniory, nyní se chce Praha zaměřit na osamělé seniory, kterým nemá s registrací kdo pomoci.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Strategie očkování Doposud vedení metropole nechávalo očkovat v pobytových službách pro seniory, nyní se chce Praha zaměřit na osamělé seniory, kterým nemá s registrací kdo pomoci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia