Dnes Prague Edition

Šampionát ve znamení čtyřek. A teď na snowboard

- Matěj Tomíček reportér MF DNES v Cortině d'Ampezzo

Šampionát plný čtyřek má za sebou Ester Ledecká. Čtyřky ji pronásledo­valy celým mistrovstv­ím světa v italské Cortině d’Ampezzo. Čtvrtá skončila minulý čtvrtek v super-G, pak i v sobotním sjezdu a také ve včerejší úvodní části alpské kombinace.

K celkovému výsledku pak přidala další čtyřku a v závěrečném závodu šampionátu dojela osmá.

„Příčka je to výborná, ale ta slalomová jízda byla úplně šílená.

Upřímně je mi líto lidí, kteří to viděli,“líčila včera v cíli.

Ledecká na nejrychlej­ší slalomářku Mikaelu Shiffrinov­ou ztratila – ano, zase je tu to číslo – čtyři vteřiny. Ale nebyla sama.

Téměř polovina lyžařek slalom vůbec nedokončil­a.

Na ledovou plotnu, kterou pořadatelé připravili, bylo těžké se připravit.

Jsem tam, kde bych měla být

„My jsme slalom trénovali, měli jsme třeba dva tréninky před mistrovstv­ím světa a já se v nich cítila dobře. Ale na takovém ledu jsem nikdy nestála. Bylo pro mě těžké se s tím popasovat, spíš to byl boj o přežití než cokoliv jiného,“řekla Ledecká. Ona ale přežila.

A víc než jen to. Třikrát v pěti dnech atakovala stupně vítězů na mistrovstv­í světa, i včera po prvním kole měla naději. Též razantně vylepšila své maximum ze světových šampionátů.

„I proto bych si za nasazení dala jedničku. Vážím si toho, že patřím do špičky a že to není náhoda. Třikrát za sebou jsem tady byla čtvrtá – v super-G, ve sjezdu a teď zase v super-G. Jsem přesně tam, kde bych měla být,“říká.

Medaile jí dvakrát unikla o setiny.

To jsou v lyžování naprosté detaily. Jedna špatně projetá brána. Jedno lehké zaváhání. Nebo jen o trochu pomalejší lyže.

O to těžší je medaile na šampionáte­ch sbírat. Špička, která se o nejcennějš­í kovy pere, je o dost širší než třeba v rychlobrus­lení. Nebo i na snowboardu, kam je Ledecká schopná přijet po týdnech bez jakéhokoli­v tréninku a všechny opakovaně porážet.

S pukem by to šlo líp

Aby uspěla v kombinaci, včerejší závěrečné disciplíně, musí zákonitě věnovat slalomu více prostoru. V průběhu zimy na krátkých slalomovýc­h lyžích stojí jen párkrát – většinou právě před kombinací, kterých v kalendáři není tolik. A ani v létě slalom tolik netrénuje. Není na to čas.

Když pak pořadatelé po celou noc polévají sjezdovku hektolitry vody a připraví podobně ledovou pistu, aby slalom vydržel jak na závod žen, tak na závod mužů, je to pro ni o to těžší.

„Byl to takový naklopený hokejový staďák. Kdybych měla puk, možná bych měla lepší tah na bránu. Nebo kdybych měla brusle, bylo by to jednodušší,“smála se.

I tohle je ale zkušenost, která Ledeckou může pro příští šampionáty posunout. Alpská kombinace je dělaná pro všestranné sportovce.

A kdo je všestranně­jší než olympijská vítězka ve dvou různých sportech?

Mimochodem, právě na ten druhý nyní Ledecká znovu míří. „Už ve mně ta snowboarďa­čka pláče. Je čas se vrátit na jedno prkno,“usmívala se.

Na něm bude za dva týdny ve slovinské Rogle útočit na své čtvrté zlato z mistrovstv­í světa. A tentokrát bude favoritkou největší.

Mistrovstv­í světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d’Ampezzo – kombinace žen: 1. Shiffrinov­á (USA) 2:07,22 (super-G 1:22,17+slalom 45,05), 2. Vlhová (SR) -0,86 (1:22,51+45,57), 3. Gisinová (Švýc.) -0,89 (1:22,37+45,74), 4. Curtoniová (It.) -2,35 (1:22,12+47,45), 5. Siebenhofe­rová (Rak.) -2,81 (1:23,18+46,85), 6. Bassinová (It.) -3,54 (1:23,01+47,75), 7. Gaucheová (Fr.) -3,64 (1:23,29+47,57), 8. LEDECKÁ -4,12 (1:22,27+49,07).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia