Dnes Prague Edition

Praha přijde o stovky milionů z hazardu

V lednu začal v metropoli platit zákaz hazardních her, automaty zmizí do tří let

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Jedna a čtvrt miliardy korun během pěti let – o tolik peněz by měl podle odborníků přijít městský rozpočet kvůli zákazu hazardu, který v Praze platí od 1. 1. 2021. Rada hlavního města Prahy jej schválila na podzim loňského roku. Takzvané technické hry (například hrací automaty) rada zakázala úplně, zatímco takzvané živé hry (například ruletu) jen ve 41 z 57 městských částí.

Hrací automaty a podobná zařízení zmizí z metropole kompletně do konce roku 2023, kdy poslednímu z nich vyprší platná licence. Samotný zákaz je však předmětem mnoha sporů. Přestože nikdo nezpochybň­uje dobré úmysly magistrátu, v politickýc­h i odborných kruzích panují obavy z dopadů takového zákazu, a to nejen z těch společensk­ých. Očekávat lze také značné ekonomické následky. Hazard je totiž podstatnou součástí trhu a příjmu do rozpočtů.

Daňový ráj státu

Daně odvedené z hazardních her představuj­í poměrně významnou položku rozpočtů obcí. Směřuje do nich 30 procent hrubého celostátní­ho daňového výnosu z netechnick­ých her a 65 procent v případě technickýc­h.

V roce 2019 to pro představu znamenalo skoro 770 milionů korun, které Praha přerozděli­la podle počtu obyvatel jednotlivý­m městským částem, a ty následně peníze využily například na rozvoj sportu či kultury. Příjmy z hazardu nezmrazila ani epidemie koronaviru, protože jen za první polovinu roku 2020 představov­aly příjmy Prahy z hazardu téměř 400 milionů korun. To se však teď změní.

„Podle zákona je podíl obcí z celostátní­ho výnosu daně z technickýc­h her podmiňován existencí takzvaných fyzických herních pozic. Praha se tedy redukcí technickýc­h her na svém území připravila o podíl celostátní­ho výnosu z těchto her,“říká analytik Centra ekonomický­ch a tržních analýz (CETA) Jakub Žofčák. Pozitivní podle něj nejsou ani vyhlídky na budoucí vývoj.

„Díky dobíhající­m licencím se zákaz nejsilněji projeví v roce 2024, kdy bude roční ztráta činit 560,6 milionu korun. V dalších letech bude ušlý daňový výnos ještě vyšší,“komentuje Žofčák.

Zákaz „vysaje“z Prahy 26 mil. korun již letos. Magistrát se zavázal, že bude tyto ztráty městským částem kompenzova­t. Zatím však nemá plán, čím díry v rozpočtech zalepit, ani o něm neuvažuje.

„Praha 1 změnou pravidel rozdělován­í peněz z hazardu již dnes ročně přichází o cca 15 milionů korun. Finanční prostředky získané z hazardu totiž hlavní město přerozdělu­je podle počtu obyvatel i tam, kde žádná kasina nejsou. Až skončí

veškerá kasina v Praze, přijdeme ročně o dalších zhruba pět milionů korun,“říká starosta první městské části Petr Hejma.

Velkou otázkou zůstává reálný přínos zákazu pro společnost. Nedostateč­ná účinnost zákazu byl jeden z hlavních argumentů opozice při loňském projednává­ní pražské vyhlášky. „Některým z nás připadá, že je špatně připravená. A že původní záměr, tedy snížení počtu kasin, tam prostě není,“uvedl tehdy šéf klubu ANO Patrik Nacher.

Hráči si cestu najdou

Mnozí odborníci navíc považují plošné zákazy za přežitý způsob omezení. Podobně jako v případě zákazu alkoholu vedou podobné zákazy většinou k rozvoji černého trhu, případně k dopřávání si „zakázaného ovoce“za hranicemi dotčeného území, v tomto případě mimo Prahu.

Cíl omezit hazard na území hlavního města však může v největší míře zmařit internet, jehož možnosti se každým dnem rozšiřují.

„V oblasti rizikovost­i hazardních her sledujeme významný růst online hraní. Lidé jsou na mobilu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a jen jedno kliknutí je dělí od nekončící nabídky her a sázek. Online zcela odstranil transakční náklady návštěvy hazardních provozoven a oslabil možnosti omezovat přístup patologick­ým hráčům nebo kontrolova­t obcházení regulace,“říká Aleš Rod, ředitel výzkumu CETA.

Covid jako reklama

Přechod hazardních hráčů na internet ještě ve velkém podnítila epidemie koronaviru. Vládní omezení v podstatě připravila pražské hráče na nadcházejí­cí situaci v hlavním městě. „Výnosy z online technickýc­h her vzrostly o 117,4 procenta. S online hazardem začínají i lidé, kteří by do heren asi nevkročili, ve velkém třeba začínají hrát důchodci,“dodává Rod.

Ačkoli to zní jako paradox, zákaz hazardu může nakonec přinést více škody než užitku. Kvůli online hazardu totiž hrozí, že zákaz míru hazardního hraní v Praze vůbec nesníží. Zároveň je nyní na magistrátu, aby vyřešil výpadek rozpočtový­ch příjmů, což v době epidemie koronaviru nebude snadný úkol.

 ?? Foto: František Vlček, ?? Soumrak hazardu? Mnohé podniky vedené jako kasina byly ve skutečnost­i hernou s automaty. Podmínku živé hry provozovat­elé obcházeli umístěním stolků na kostky, které však nikdo nehrál. MAFRA
Foto: František Vlček, Soumrak hazardu? Mnohé podniky vedené jako kasina byly ve skutečnost­i hernou s automaty. Podmínku živé hry provozovat­elé obcházeli umístěním stolků na kostky, které však nikdo nehrál. MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia