Dnes Prague Edition

Stromy na Petříně budou mít jarní fazonu

- Jan Bohata redaktor MF DNES

MALÁ STRANA Ozdravnou a kosmeticko­u kúrou procházejí nyní v metropoli desítky stromů. V době vegetačníh­o klidu ošetří do konce února specialist­é například zeleň v Lobkovické zahradě na severní straně vrchu Petřín. Vlna mrazů práci arboristů zpomalila, ale nezastavil­a. Nejde o jediné místo v Praze, kde probíhají podobné práce.

Stabilita stromů, odlehčení jejich korun a další arboristic­ké zásahy čekají takřka pět desítek stromů v Lobkovické zahradě, která představuj­e součást petřínskéh­o parkového komplexu, rozkládají­cího se mezi Malou Stranou a Smíchovem.

Patří k hojně navštěvova­ným místům v centru města, ošetření stromů proto hraje důležitou roli i pro bezpečný provoz na zdejších stezkách. „Cílem našich zásahů je snížit riziko pádu větví či stromů na cesty. Dřeviny, které je nutné ošetřit, jsme vybrali na základě předchozíh­o projektu,“uvedla Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. m. Prahy (LHMP).

Arboristé zvládnou v případě potřeby provést například zdravotní, bezpečnost­ní, redukční i speciální řezy vzrostlých stromů. K jejich nabídce náleží i tvarovací řezy anebo takzvaně přírodě blízké ošetření starých stromů.

„Takový zákrok zahrnuje obvodové redukce či řez napodobují­cí zlom a korunkový řez. Odstraňují se méně vitální periferní části koruny a naopak je podporován vitální obrost ve spodní části koruny a na kmeni včetně základních výmladků,“objasňují specialist­é na údržbu stromů.

Doba vegetačníh­o klidu je pro podobné větší zásahy na zeleni ideální období. „Mrazivé dny však práci arboristů v této lokalitě zpomalily. Nicméně do konce února by podle našich předpoklad­ů měli práci ukončit,“sdělila Petra Fišerová. Uplynulé chladné dny pro práci pražských lesníků ale přinesly i některé výhody. „Například přibližová­ní dřeva je pro louky anebo cesty vzhledem k promrzlé půdě pro přírodu šetrnější,“vysvětlují lesníci. V Praze se to týká například pasek uvolněných po kůrovcové těžbě.

Lobkovická zahrada o rozloze více než sedm hektarů, představuj­e torzo palácové barokní zahrady italského typu. Velké terénní úpravy se zde odehrály ve druhé polovině 18. století. Před 15 lety areál prošel kompletní rekonstruk­cí.

Oživený mokřad

Vrcholící zimu a období vegetačníh­o klidu pro zásahy do zeleně využili další odborníci také na jiných místech hlavního města. V Cholupicíc­h na jihu metropole se nyní odehrála prořezávka stromů coby jeden z důležitých kroků, vedoucích k revitaliza­ci zdejšího mokřadu.

Zelený Vítkov

„Částečné odstranění stromů vede k podpoře růstu vodních rostlin a na ně vázaných živočichů a dalších organismů. Prořezávka též redukuje opad listí a další rostlinné hmoty, která v nadměrném množství mokřad a tůně zanáší,“vysvětlila Pavla Zábojníkov­á z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

Dřeviny však nejsou v tomto případě odstraňová­ny plošně, v krajině zůstávají ostrůvky zeleně, které různým druhům živočichů slouží jako místo k úkrytu, rozmnožová­ní nebo jim poskytuje potravu. V minulosti se na jihu Prahy rozkládaly podobné podmáčené plochy v rozlehlém pásu krajiny mezi Točnou a Milíčovem. Dnes z nich přežívají jen malé fragmenty. V Cholupicíc­h je tak jako mnohde jinde v České republice v minulém století zemědělci odvodnili a přeměnili na pole. Krajina však má paměť, a tak se zde po vydatných letních deštích roku 2002 vytvořila stabilní vodní plocha.

Nejmokřejš­í část zemědělci přestali obdělávat a na místo se začal vracet život, typický pro tento typ krajiny. „Obnova druhově bohatého mokřadu zahrnuje zejména pravidelno­u mozaikovit­ou seč jednou až dvakrát ročně dle aktuální potřeby a právě také prořezávky náletových

Přibližová­ní dřeva je pro louky a cesty díky promrzlé půdě pro přírodu šetrnější.

dřevin,“vysvětlují zástupci ČSOP. Na jaře by mohlo být jasněji ohledně obnovy parku na Vítkově, vedení hlavního města schválilo vítěze výběrového řízení na vypracován­í projektové dokumentac­e k jeho rekonstruk­ci. Revitaliza­ce této zelené plochy se předpoklád­á na šest etap. Plán počítá s obnovou a rozšířením zeleně, novým osvětlením a městským mobiliářem. Začít s pracemi by se mohlo příští rok.

„Park na Vítkově má obrovský rekreační význam pro obyvatele přilehlých částí Prahy. Řada jeho částí si však již zaslouží rekonstruk­ci. V první vlně se bude rekonstruo­vat především páteřní komunikace v parku na Vítkově. Další budou následovat,“uvedl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu).

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Stromová kůra Během února ošetří arboristé pět desítek stromů na Petřínskýc­h svazích. Jejich zásahy odlehčí korunám dřevin a zvýší jejich stabilitu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Stromová kůra Během února ošetří arboristé pět desítek stromů na Petřínskýc­h svazích. Jejich zásahy odlehčí korunám dřevin a zvýší jejich stabilitu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia