Dnes Prague Edition

Letec i simulant. Generálové

Tým, jenž upoutal cyklem Rudí prezidenti, stojí za premiérovo­u sérií Generálové, vysílanou vždy ve středu na ČT. A stejnou metodou, věcným pojetím mnohdy neznámých faktů, opět fascinuje.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tvůrci šestidílné­ho pořadu, který dnes večer na ČT2 uzavře svou první polovinu, ctí dva klíčové postupy. Jednak stavějí do historické souvislost­i tak odlišné osobnosti, jakými byli třeba spoluzakla­datel státu Milan Rastislav Štefánik a pozdější vůdce Národní obce fašistické Radola Gajda, jednak jejich osudy sledují v proměnách doby až do soukromých konců. Takže doloží mimo jiné, jak se z komunisty Šejny mohl stát spolupraco­vník CIA, z reformátor­a Prchlíka asfaltér a z ministra Dzúra normalizát­or.

Vzestupy a pády

Ukázkový příklad vypravěčsk­ého kontrastu zosobňuje díl čtvrtý, věnovaný dvěma rodákům z Hané, Karlu Janouškovi a Alexeji Čepičkovi. Zatímco první je odsouzen po vyprovokov­aném pokusu o emigraci na Západ, druhý se v téže době žení s dcerou Klementa Gottwalda.

A rozdílů se najde daleko víc. Legionář Janoušek je dvakrát raněn, po návratu studuje válečnou školu, stane se pilotem a píše knihu o významu bojového letectva; Čepička si ke studiu práv přivyděláv­á jako tenisový trenér, hraje divadlo a předstírá zdravotní problémy, aby se vyhnul vojenské službě – za mobilizace v roce 1938. Pak jako komunista skončí v Buchenwald­u, kdežto Janoušek

v západním odboji získává od britského krále Jiřího VI. hodnost leteckého maršála RAF.

Shodou okolností letěl Janoušek na jaře 1945 právě přes už osvobozený Buchenwald, ovšem Čepička v té době na Moravě organizova­l národní výbor – a nežli se naši letci z Anglie vrátili, seděli už na velitelský­ch místech prosovětšt­í nováčci. Paradoxně tak hrdinu dvou válek z armády vyhodí a ministerst­vo obrany dostane od tchána člověk bez jakékoli vojenské zkušenosti.

Tvůrci si všímají i drobných kuriozit od Čepičkova osobního luxusu přes jeho příkaz přidělit kožichy všem sto třiceti generálům až po organizaci vojenských Vánoc; neopomenou ani, jak byl po svém pádu „uklizen“na patentový úřad.

Včetně barvy

Se stejným smyslem pro výmluvný detail zachycuje cyklus Janouškovy osudy po propuštění z vězení: práce pomocného skladníka až do 73 let, důchod ve výši dvě stě korun, byt bez koupelny a telefonu, „smutný, nikoli však zatrpklý starý muž“, jak své setkání s Janouškem popsal britský reportér.

Jestliže i sám Janoušek v dobových nahrávkách prohlašuje, že hořkost necítí, pak Čepička bral své sesazení a posléze vyloučení ze strany naopak jako zradu. Zemřel po pádu komunismu, jejž kvůli Alzheimero­vě chorobě vůbec nezaznamen­al. Kdežto na Janouškově pohřbu na počátku normalizac­e se navzdory zákazu hrála státní hymna.

Režiséři Zdeněk Všelicha, Bára Kopecká a Roman Vávra, kteří se o jednotlivé díly Generálů podělili, dodržují vypravěčsk­ou střízlivos­t, pro niž je konkrétní údaj důležitějš­í než obecné proklamace. Navíc si dobře rozumějí s unikátním obrazovým materiálem včetně málokdy vídaných barevných archivů. A hlavně: „mluvící hlavy“nepotřebuj­í.

Generálové ČT 2021

 ?? Foto: Česká televize ?? Cyklus České televize sleduje generály, kteří se kladně či záporně zapsali do dějin Českoslove­nska. Mezi ně patří Radola Gajda (vlevo nahoře), s páskou na oku Jan Syrový (vpravo nahoře), Alois Podhajský (vlevo dole), Milan Rastislav Štefánik (vpravo dole).
Foto: Česká televize Cyklus České televize sleduje generály, kteří se kladně či záporně zapsali do dějin Českoslove­nska. Mezi ně patří Radola Gajda (vlevo nahoře), s páskou na oku Jan Syrový (vpravo nahoře), Alois Podhajský (vlevo dole), Milan Rastislav Štefánik (vpravo dole).
 ??  ?? Mocní generálové
Mocní generálové
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia