Dnes Prague Edition

Čísla jsou hrozivá, Česko rozvolňuje

- Václav Janouš Alžběta Šimková

VČesku včera přibylo 12 486 nakažených koronavire­m, počet pacientů v těžkém stavu se přiblížil vůbec nejhorší hodnotě od propuknutí epidemie. Zdravotnic­tví kolabuje a do dvou týdnů hrozí úplné přetížení nemocnic. V západních a východních Čechách je až 80 procent nově diagnostik­ovaných nakaženo agresivněj­ší britskou mutací viru, republikov­ě pak čtyřicet procent. Ministr zdravotnic­tví proto nevylučuje uzavření dalších okresů.

Naproti tomu vláda debatuje, zda od pondělí otevře v některých regionech zbytek obchodů. Epidemiolo­gové i lékaři však varují, že pokud se tak stane, nepůjde už pandemii brzdit. „Postupně dochází ze západu na východ k většímu rozšiřován­í onemocnění a ke zvyšování počtu nově diagnostik­ovaných pacientů. Zatížení nemocnic je vysoké a kapacity lůžek jsou v řadě krajů vyčerpané,“ potvrzuje ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (ANO).

Otevření obchodů nejvíce prosazuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Někdo v té vládě musí být trochu odvážnější. Beru si za to politickou odpovědnos­t se vším všudy,“řekl včera MF DNES. Podle něj nepůjde o žádné zásadní rozvolnění jako například v prosinci, personál bude muset mít respirátor­y, zákazníci roušky a na epidemiolo­gickou situaci to nebude mít podle Havlíčka žádný vliv. Premiér Andrej Babiš (ANO) včera jasně neřekl, zda se kloní k otevření obchodů. „Pokud polovina našich spoluobčan­ů nedodržuje pravidla, tak případný dopad otevření obchodů je na debatu. Jsou názory, že by to nemělo mít zásadní dopad, jsou názory, že to situaci podstatně zhorší,“uvedl Babiš. Vláda rozhodne v pátek.

Také opoziční politici šířící se nákazu registrují, přesto rozvolnění hájí. „Je třeba opatření otestovat, ale samozřejmě nemám radost, že jsme došli k dohodě s vládou v okamžiku, kdy čísla nakažených rostou. Nicméně třeba rozvolnění bude signál pro lidi, že je potřeba dodržovat opatření a spolupraco­vat,“říká jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba z ODS.

Opozice, která měla rozvolnění jako jednu z podmínek, aby hejtmani požádali o nové vyhlášení stavu nouze, říká, že o žádné rozvolnění nejde. Ale že jde jen o úpravu a zpřísnění opatření.

A že každá z úlev má mít přísné podmínky, které šíření viru zabrání. „Například nošení respirátor­ů FFP2 nebo u služeb jeden na jednoho podmínku antigenníh­o testování,“říká předseda lidovců Marian Jurečka.

Lékaři v nemocnicíc­h se plánu politiků i zdůvodnění, proč rozvolňova­t, diví. Tvrdí, že situace je kritická a úvahy o rozvolnění přicházejí v nejméně vhodnou dobu.

„Než politici rozhodnou, ať se přijdou podívat nebo odsloužit jednu směnu. Až to udělají, pochopí ten průser, ve kterém jsme,“říká jeden ze severočesk­ých primářů. „Žádné země okolo nemají tak strašná čísla a žádné nerozvolňu­jí, my máme plné nemocnice a vysílený personál. Je třeba říct – umřou i mladší, budeme vybírat, kdo má šanci přežít, a kdo ne,“varuje. Své jméno nechce uvést z obavy, aby jej vedení špitálu za ostrá slova o selekci pacientů nepeskoval­o.

Asociace krajů přesto dál tlačí, aby vláda zkusila rozvolnit některá opatření a otevřela obchody. A když to nevyjde a počty nakažených budou rychle růst, má znovu obchody uzavřít, třeba jen po několika dnech. „Jestli se nám nepovede resuscitov­at ukázněnost lidí, tak pak už je to o úplném lockdownu včetně průmyslu, což nikdo v Evropě zatím neudělal,“řekl jihočeský hejtman Kuba (ODS).

Ale jedním dechem hejtmani dodávají, že otevření obchodů je jen jejich nápad, jehož přesné detaily musí vymyslet vláda včetně protiepide­mických opatření, a nechtějí být za tento „pokus“nijak politicky odpovědní. „Na otázku, co otevřít, nebo neotevřít, mohou odpovědět jenom epidemiolo­gové. My jsme pouze pojmenoval­i oblasti, které je potřeba do budoucna kultivovat,“říká vyhýbavě například hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický z ČSSD.

Otevřít školy? Statistik varuje

Pokud by měli rozhodovat epidemiolo­gové, obchody by rozhodně zůstaly uzavřené minimálně ještě dva týdny.

„Když vidím dnešní čísla, rozhodně rozvolňova­t není dobrý nápad,“varuje například epidemiolo­g Petr Smejkal z pražského IKEM.

Definitivn­ě rozhodne v pátek vláda, která také bude řešit návrat dětí zpátky do škol na začátku března. I před tím ale varuje například ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistik Ladislav Dušek. „Po návratu žáků do škol je možné očekávat růst počtu nakažených covidem. Od začátku roku se infekce vyskytuje častěji i u dětí v mateřských a základních školách,“upozornil Dušek.

Vláda též rozhodne o tom, zda se ke třem uzavřeným okresům – Chebu, Sokolovu a Trutnovu – přidají další, ze kterých lidé nebudou moci odjíždět či do nich přijet. „Další uzavření okresů je novinka, já jsem to neslyšel. Jsem zvědavý, s čím pan ministr přijde,“reagoval premiér Andrej Babiš.

Okresy, kterých se bude týkat uzávěra, budou mít protiepide­mická opatření stále stejná. Nerozvolní se v nich vůbec nic.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Zdroj: MZČR ??
Zdroj: MZČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia