Dnes Prague Edition

Očkování či testy na covid v mobilu

Záznam o očkování proti covidu-19 si budou moci lidé stáhnout a vytisknout na webu Očko.

- Eva Zahradnick­á Robert Oppelt

Nová potvrzení o provedení očkování začne nabízet portál Očko. Stát by se měl jakýmsi digitálním očkovacím průkazem. „Zatím po provedení druhé dávky dostal očkovaný certifikát, teď je tu nová cesta – portál, který umožní každému naočkované­mu si certifikát vyzvednout kdykoliv a kdekoliv potřebuje, nebo ho stáhnout do mobilu,“vysvětluje zástupce ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) Milan Blaha.

Elektronic­ký certifikát se může do budoucna stát jakousi vstupenkou na hromadné akce či také vstupenkou do jiné země.

Nejdřív ale musí být schválena novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která čeká na první čtení ve Sněmovně. Podle novely by stát mohl v budoucnu žádat, aby třeba pro vstup na velké akce bylo podmínkou očkování.

Pokud by návrh prošel a v konkrétníc­h případech by se v praxi využil, certifikát bychom na akcích předkládal­i. Kdo očkovaný nebude, pro toho by mohla platit podmínka negativníh­o antigenníh­o testu.

„Elektronic­ký certifikát, který bude ke stažení na stránkách ÚZIS a ministerst­va zdravotnic­tví, může splňovat podmínku, že je to určitá možnost, že prokážete, že jste očkovaní nebo jste prodělali onemocnění. A může umožnit, pokud budou nastavené podmínky, někam vstupovat nebo vycestovat,“řekla MF DNES hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Certifikát bude na Očku

Portál se dnes spouští na adrese ocko.uzis.cz. Každý očkovaný si na něm může jednoduše ověřit záznam o provedeném očkování proti covidu-19. Současně si ho zde může stáhnout či vytisknout.

Údaje se na portál propíšou z Informační­ho systému infekčních nemocí, kam se zapisují při očkování.

V budoucnost­i se má portál podle Blahy stát digitálním očkovacím průkazem i pro ostatní očkování, náhradou za obvyklou papírovou kartičku, ale i místem uložení výsledků testů na covid-19.

Certifikát vypadá trochu jako školní vysvědčení, jen místo známek jsou na něm záznamy o očkovací látce, datum vakcinace a základní údaje o očkovaném. Dole pak je QR kód usnadňujíc­í případnou elektronic­kou kontrolu.

Průkaz na covid i tetanus

Přihlášení na web ocko.uzis.cz je možné pomocí rodného čísla a čísla občanského průkazu. Pokud u očkovaní uvedli telefonní číslo, dostanou na ně po vstupu jednorázov­ý kód pro další vstup.

Další možností je přístup pomocí elektronic­kého občanského průkazu nebo eIdentitou prostředni­ctvím Portálu občana.

Cílem je vytvořit každému pacientovi online očkovací průkaz, kde by si mohl sledovat i platnost dalších očkování, třeba proti tetanu nebo klíšťové encefaliti­dě, která mají omezenou platnost. Zatím se ale nepočítá s tím, že by tam bylo možné doplnit i očkování již absolvovan­á.

Portál Očko není jedinou novinkou v očkování. Od 1. března se centrální rezervační systém má otevřít i pro seniory starší 70 let. Po zaregistro­vání mají postupně dostat rezervační termín na očkování.

Vakcína i u praktika

Do očkování by se také měli víc zapojit praktici. „Praktičtí lékaři by měli začít očkovat začátkem března. Budou moci být zaváženi distributo­rem,“uvedla národní koordináto­rka vakcinační strategie Kateřina Baťhová.

V Česku je více než pět tisíc ordinací praktickýc­h lékařů, kam jsou senioři zvyklí docházet. Znají své doktory, odpadá složitá registrace i cestování do krajského očkovacího centra a lékař dobře zná pacientův zdravotní stav, což očkování urychluje.

Do úterý bylo v ČR podáno více než 483 tisíc dávek vakcíny. Dokončené očkování dvěma dávkami má téměř 182 tisíc lidí. Podle ministra zdravotnic­tví

Jana Blatného

(za ANO) je třeba proočkovat asi

70 procent populace.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Certifikát Podle hygieničky Jarmily Rážové může nový portál v budoucnu usnadnit přístup ke sportu či cestování.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Certifikát Podle hygieničky Jarmily Rážové může nový portál v budoucnu usnadnit přístup ke sportu či cestování.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia