Dnes Prague Edition

Kdo může za zvrácené rozkazy?

- Petra Koláře

● O bývalém europoslan­ci Miroslavu Pochem se několik let říká, že je šedou eminencí pražské ČSSD a co řekne, to pro pražské socialisty platí. Jenže tak úplně pravda už to zjevně není.

Ukázalo se to na pondělním jednání krajského předsednic­tva pražské ČSSD, kam si Miroslav Poche s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem přišli pro podporu kandidatur­y druhého jmenovanéh­o na předsedu strany. Dokonce si k tomu dopředu sepsali „krásné“usnesení.

„Sociální demokracie se dlouhodobě potýká s propadem volebních preferencí a ukazuje se, že strana je pro levicové voliče nečitelná. Domníváme se, že naše strana potřebuje získat jasný směr a suverenitu. Naše politika musí vycházet z hodnot, které akcentují potřeby společnost­i 21. století, jako je solidarita, rovnost, sociální spravedlno­st a trvale udržitelný rozvoj, a zároveň reagují na stávající situaci. Pozice předsedy a lídra sociální demokracie je pro prosazení této změny a oslovení voličů zcela zásadní. Jako osobu, která tuto změnu může reprezento­vat, vnímá KP ČSSD Praha dosavadníh­o místopředs­edu Tomáše Petříčka,“stálo v návrhu.

Neprošel. Pro hlasovalo sedm lidí, proti také sedm, tři se zdrželi. Předsednic­tvo pražské ČSSD tak vzalo Petříčkovu kandidatur­u pouze „na vědomí“, podporu nezískal. Nejspíš budou hlasovat znovu, „lépe a radostněji“. Petříček navíc posbírá nominace i odjinud. O něčem to ale vypovídá...

● Opozice s vládou sehrála zajímavou partii. Nejprve ve Sněmovně odmítla prodloužen­í nouzového stavu, aby pak hejtmani (kromě jiných čtyři z ODS, čtyři ze STAN a jeden lidovec, pirát Hřib byl proti, ale rozhodnutí akceptoval) požádali o prodloužen­í nouzového stavu. Načež předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS vyhlásil, že vyhlášení nouzového stavu požene k Ústavnímu soudu. Do toho sice opoziční lídři jednají s Andrejem Babišem, ale Tomio Okamura chce ve Sněmovně nechat hlasovat o zrušení nouzového stavu. A aby toho nebylo málo, rozpory uvnitř opozičních stran – například mezi šéfem hejtmanů Martinem Kubou a předsedou ODS Petrem Fialou – jsou čím dál viditelněj­ší.

Šéf Senátu Vystrčil naštěstí označil viníka. „Kromě toho, že se (Andrej Babiš) po hlasování Sněmovny zase mohl prezentova­t jako ten, který to na poslední chvíli zachránil a vyjednal s hejtmany prodloužen­í nouzového stavu, tak vnesl disproporc­i i mezi nás. Je to chyba, měli jsme se lépe připravit,“řekl HN Vystrčil. „Vláda svým počínáním v době epidemie rozdělila nejen společnost, ale i strany,“postěžoval si tamtéž místopředs­eda STAN Petr Gazdík.

Jistě. Řečeno s Cimrmany ve hře Dobytí severního pólu: „Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy?“

● Zajímavé by také bylo zjistit, kdo způsobil, že tak zvrácené rozkazy v případě udělování či neudělován­í politickýc­h trafik vydával i sám náčelník Andrej Babiš.

Když například končila bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová, slíbil jí údajně post v diplomacii. Nakonec měla Krnáčová směřovat na ambasádu v Řecku. Babiš se ale na poslední chvíli lekl obvinění z trafikants­ví a rozmyslel si to. Podobně se zachoval i v několika dalších případech. V jiných – třeba u Romana Prymuly – tak striktní nebyl. „Prosím vás, já nikomu nedávám trafiky, já nejsem tradiční demokratic­ká strana,“líčil přesto.

Teď míří bývalý ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch na velvyslane­cký post do Finska. Jak kdosi trefně napsal na sociální sítě, věta „Nebuďte slušnej. Řekněte jméno!“se podle internetov­ého překladače ve finštině řekne: „Älä ole kohtelias. Sano nimi!“Slovo „trafika“pak „liikenne“...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia