Dnes Prague Edition

Blatný se zastal vakcíny, která zneklidňuj­e část seniorů

-

Někteří senioři mají obavy z vakcíny proti covidu od společnost­i AstraZenec­a a nechtějí se s ní nechat očkovat. Podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného (za ANO) však k tomu není důvod.

Senioři se vakcíny bojí kvůli zprávám ze zahraničí, kde ji nedoporuči­la lidem nad 65 let očkovací komise Institutu Roberta Kocha. Pro danou věkovou skupinu podle ní zatím není k dispozici dostatek dat pro zhodnocení účinnosti.

„Vakcína je spolehlivá a chrání očkované před závažným průběhem nemoci a úmrtím,“uvedl včera ministr Blatný.

Vakcína AstraZenec­y se začala do Česka dovážet 6. února po schválení Evropskou lékovou agenturou. Ta žádnou věkovou hranici pro její použití neurčila. Podle Blatného není důvod využití AstraZenec­y nějak omezovat. Země, které její použití omezují věkem, podle ministra činí kvůli vlastní očkovací strategii. Někteří lidé v Česku však vakcínu odmítají také kvůli zprávám o její nižší účinnosti.

Ochrana před smrtí

Podle agentury AFP má vakcína AstraZenec­a účinnost zhruba 70 procent. Ostatní v Česku používané vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna ji mají mít přes 90 procent. Obavy o účinnost vakcíny jsou však podle Blatného liché. Hlavním důvodem vakcinace je podle něj to, aby vakcína ochránila před smrtí, a to AstraZenec­a prý plní.

V Česku je nyní asi devadesát tisíc dávek AstraZenec­y, podle dat ministerst­va zdravotnic­tví jich však bylo zatím využito jen asi 2 800. Důvodem je podle ministerst­va i to, že se někteří lidé nechtěli AstraZenec­ou očkovat (ale u Moderny bylo dodáno přes 140 000 dávek a vyočkováno jich bylo zatím podle některých dat také jen zhruba 22 000). Když lidé tuto vakcínu odmítnou, musí se na očkování registrova­t znovu. Nikdo jim ale nemůže garantovat, že pak dostanou jinou látku. Podle ministerst­va se nyní uvažuje o tom, že by se AstraZenec­ou očkovali pedagogové, neboť od 1. března vláda plánuje postupný návrat dětí do škol. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia