Dnes Prague Edition

Nové digitální „občanky“České spořitelny rychle získávají popularitu

-

Každý pátý Čech již získal novou „občanku“. Největší domácí banky začaly zpřístupňo­vat svým klientům dlouho očekávanou službu, která může výrazně usnadnit jejich život při komunikaci se státem a zároveň urychlit rozvoj e-government­u v Česku.

Bankovní identitu, kterou až dosud lidé využívali výhradně k přihlašová­ní se do internetov­ého bankovnict­ví, umožní banky využívat i k prokazován­í totožnosti při připojován­í se k online službám státu. Tato služba se již stala dostupná pro 1,8 milionu klientů největší domácí banky České spořitelny. Přes 25 tisíc jejích klientů se již pomocí svojí bankovní identity přihlásilo do Portálu občana, jehož prostředni­ctvím stát nabízí různé elektronic­ké služby včetně výpisu bodového hodnocení řidiče, informací z katastru nemovitost­í, vyřízení živnostens­kého oprávnění či podání daňového přiznání.

„Svoji totožnost budete prokazovat stejně, jak to děláte při vstupu do vašeho internetov­ého bankovnict­ví. Nemusíte si pamatovat žádná nová hesla, nemusíte s nikým sdílet vaše osobní údaje. Banka jen potvrdí poskytovat­eli dané online služby, že na druhé straně jste skutečně vy. Usnadní vám to komunikova­t z domova s úřady i soukromými společnost­mi. Je to v podstatě nová digitální občanka, pomocí které jednoduše online ověříte svou identitu nebo si pohodlně sjednáte služby a produkty,“vysvětluje Martin Medek z České spořitelny. Získat tuto novou „občanku“lze jednoduše – založením internetov­ého bankovnict­ví George u České spořitelny.

Bankovní identita je klientova elektronic­ká občanka, která poslouží k ověření totožnosti v online prostředí. V první fázi bude možné využít bankovní identitu k ověření totožnosti v komunikaci se státem (prostředni­ctvím Portálu občana), zhruba od poloviny roku pak bude využitelná ke stejnému účelu i v komunikaci se soukromopr­ávními poskytovat­eli online služeb. Díky ní už klient banky např. nebude muset posílat kvůli potvrzení totožnosti kopie svých dokladů. Navíc bude mít přehled, kdy a komu se ověřoval. Bankovní identita bude umět za klienta vyplnit i formuláře, lidé už nebudou muset dokola vyplňovat stále stejné údaje. Nemusí si vytvářet a pamatovat nová přihlašova­cí údaje a hesla – mohou používat jedny přihlašova­cí údaje pro více příležitos­tí.

Zásadní je i bezpečnost klientskýc­h dat. Ty zůstávají vždy v bance, banka je nikdy nesdílí s dalšími subjekty, pouze potvrdí totožnost klienta. Ztotožnění prostředni­ctvím bankovní identity je zdarma jak pro klienty, tak pro stát.

Výhledově bude možné bankovní identitu využívat např. pro změnu mobilního operátora nebo služby jiných soukromých společnost­í, např. pojišťoven, dodavatelů energií, ostatních bank, půjčoven, sharingový­ch společnost­í, pro komunikaci s lékaři, školami, na nákup v e-shopech či elektronic­ký podpis smluv.

 ??  ?? Martin Medek, manažer otevřeného bankovnict­ví České spořitelny
Martin Medek, manažer otevřeného bankovnict­ví České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia