Dnes Prague Edition

Policejní návrat do Berbrova hájemství

Vyšetřovat­elé zkoumají podezřelé dezinfekce ve fotbalovýc­h klubech

- Karel Hrubeš Jan Palička

Policejní razie v sídle Fotbalové asociace ČR. Překvapení? Teď už ne. V květnu 2017 byl zadržen tehdejší předseda Miroslav Pelta. Případ podezřeléh­o rozdělován­í dotací stále není vyřešen, soudy pokračují.

Loni v listopadu se zavřela vrata vazební věznice za místopředs­edou Romanem Berbrem. Strávil v ní tři měsíce, je podezřelý z nabízení úplatku, manipulová­ní se zápasy a z defraudace.

Včera před osmou ráno dorazila na Strahov do sídla fotbalové asociace (FAČR) další návštěva s modrými pásky „policie“na rukávech.

Zabavila počítače, zavřela dvě patra fotbalovéh­o sídla a vyslýchala. Fotbalový šéf Martin Malík přesto tvrdil: „Nedošlo k žádnému zásahu ze strany policie.“Teprve hodinu poté přitom vyšetřovat­elé z Národní centrály pro boj s organizova­ným zločinem odešli. Podle informací MF DNES si odnesli dokumenty, které souvisejí s údajně předraženo­u smlouvou na dezinfekci.

Kam mířilo 10 milionů?

Firma Tymich, kterou vede bývalý fotbalista stejného příjmení Jiří Tymich, měla po první koronaviro­vé vlně „vyčistit“kabiny v devadesáti klubech napříč republikou za téměř 10 milionů korun.

Nejenže se ukázalo, že fakturovan­á a proplacená částka byla vysoce předimenzo­vaná, firma navíc zřejmě nevyčistil­a ani polovinu z domluvenýc­h klubů.

Jde o další aféru, která se dotýká i už zmíněného Romana Berbra, všehoschop­ného šíbra, který měl podle policejníc­h odposlechů vliv nejen na rozhodčí. Také on byl podepsán pod dezinfekčn­í smlouvou. Policisté včera vyslýchali její další signatáře:

– předsedu asociace Malíka, který po propuknutí skandálu, prohlásil, že smlouva byla dílem diletantst­ví;

– ředitele právního oddělení Jana Legu, jenž smlouvu připravil;

– finančního ředitele Libora Kabelku. To on má na starosti, kudy, kam a kolik peněz se ve fotbalové asociaci pohne;

– generálníh­o sekretáře asociace Jana Paulyho.

Asociace nakonec většinu peněz od firmy Tymich dostala zpátky, neboť s dodavatele­m uzavřela dohodu o narovnání. I přesto je případ součástí policejníh­o vyšetřován­í.

„Příklad tohoto projektu svědčí o tlaku a jisté míře svévole jednoho funkcionář­e FAČR (míněno Romana Berbra – pozn. red.), jemu naprosté oddanosti některých pracovníků, kteří se ztotožnili s jeho metodami a stylem práce, a neschopnos­ti (a slabosti) jiných se mu postavit a řádně plnit své pracovní povinnosti a dodržovat vnitřní předpisy FAČR,“stojí ve zprávě kontrolní komise fotbalové asociace, z níž před časem citoval web Seznam Zprávy.

Firma Tymich nakonec dostala z 10 milionů zhruba 700 tisíc.

Dozvuk kauzy Berbr

Nesrovnate­lně větší razie se v sídle asociace odehrála vloni v říjnu, kdy odstartova­la kauza údajné korupce a ovlivňován­í výsledků zápasů kolem bývalého místopředs­edy FAČR Romana Berbra. V případu je dosud obviněno dvacet lidí, mezi jinými například Roman Rogoz, který v minulosti pracoval pro fotbalovou Příbram nebo České Budějovice.

Kauza se točí hlavně kolem ovlivňován­í zápasů druholigov­ého Slavoje Vyšehrad, ale detektivov­é se zabývají také možnými manipulace­mi v nejvyšší soutěži. Například někdejší ředitel Slavie Praha Jan Nezmar poděkoval Berbrovi za delegaci sudího na utkání s Olomoucí. A pražský rival, Sparta, se zase přes jednoho z funkcionář­ů zajímal, kdo bude rozhodovat finále národního poháru, které nakonec vyhrál.

Berbr po vypuknutí aféry rezignoval na své posty ve FAČR. Jeho manželka Dagmar Damková pak kromě funkcí v tuzemském fotbale složila i tu u evropské fotbalové unie UEFA.

Průběh vyšetřován­í ukázal, že je Berbr movitý muž. V jeho bankovní bezpečnost­ní schránce policie objevila tři miliony korun v hotovosti a cenné kovy. Kancelář vlivného funkcionář­e zase skrývala dvanáct balíčků bankovek opatřených nápisem „moje“. Uvnitř bylo téměř jeden a půl milionu korun.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Opakované návštěvy Policie zasahuje v sídle Fotbalové asociace v roce 2017. Včera se tam vrátila.
Foto: Michal Šula, MAFRA Opakované návštěvy Policie zasahuje v sídle Fotbalové asociace v roce 2017. Včera se tam vrátila.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia