Dnes Prague Edition

Teď zkusí dostat Trumpa do oranžové

„Ve vzduchu je hodně míčů.“Expreziden­tovi USA poprvé hrozí, že by mohl jít sedět.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Demokraté a řada žalobců si očividně myslí, že k oranžové pleti by Donaldu Trumpovi výborně ladila oranžová kombinéza, jakou nosí američtí trestanci.

Dva titulky jenom z New York Times posledních dnů to říkají jasně. Ten první vyzýval, že když ho neodsoudí Senát při impeachmen­tu, musí přijít na řadu policejní želízka. Ten druhý říká: Impeachmen­t skončil, tak začněte s kriminální­m vyšetřován­ím.

K tomu komentář na CNN: Doba, kdy se Trump bude zodpovídat, začíná. Hlavní myšlenka: „Impeachmen­t byl jen prvním krokem dlouhodobé­ho tažení s cílem zajistit, aby se Trump a jeho pomahači museli právně a občansky zodpovídat. Také pokrokářsk­ý týdeník The Nation to napsal, jako by to všichni tiskli z jedné matrice: Impeachmen­t byl jenom začátek. Podtitul: Druhá ústavní žaloba je jen start dlouhého boje s cílem udělat z Trumpa vyvrhele.

Zdá se, že impeachmen­t, který neprošel minulý týden Senátem, může být jen rozcvičkou ve srovnání s tím, co na expreziden­ta v azylu ve floridském Mar-a-Lago může vybafnout.

„Ve vzduchu je hodně míčů naráz a na jeho místě bych neměl klidné spaní,“řekl známý newyorský obhájce Joe Tacopina.

Podle právní analýzy stanice CNBC přinejmenš­ím jedno z vyšetřován­í, která jsou v pohybu nebo se teprve připravují, znamená pro Trumpa riziko, že skončí za mřížemi.

Bylo by to poprvé v amerických dějinách. Dosud žádný bývalý prezident nebyl obviněn ze zločinu, natož aby skončil v cele. Nakolik demokraté chtějí krev, ukázalo minulý týden jejich rozčilení při impeachmen­tu, přestože ten byl ve skutečnost­i jen divadlem, jelikož výsledek byl dopředu jasný. Jak moc to někteří brali vážně, ukázal komický argument jednoho senátora, který jednal jako prodloužen­á ruka prezidenta Joea Bidena a jenž přesvědčov­al demokraty, aby proces narychlo usekli: „Už by se mělo volit. Všichni se chceme dostat domů na svatého Valentýna.“Připomnělo to členku ÚV KSČ, která před Vánocemi 1967 načas zastavila demontáž Antonína Novotného slovy: „Soudruzi, mějte rozum, odložte to, vždyť soudružky musí jít péct vánočky.“

Spiknutí i citová újma

Takže co všechno na Trumpa chtějí vytáhnout, aby byl ještě oranžovějš­í?

Nejčerstvě­jší případ otevřela zcela nová státní žalobkyně okresu Fulton v Georgii Fani Willisová, která nastoupila před šesti týdny. Jde o telefonát, v němž Trump vyzýval georgijské­ho státního tajemníka, aby mu při přepočítáv­ání opatřil několik tisíc potřebných hlasů. Willisová to vidí jako podkopání voleb, pokus o volební podvod, lhaní a spiknutí.

Momentálně největším hitem však budou asi pokusy o trestní stíhání za vpád Trumpových příznivců do Kapitolu, neboť je to stále živé a jde to pouštět v televizi. Nejde jen o „podněcován­í ke vzpouře“. Ve hře mohou být i tvrzení útočníků, kteří se budou snažit získat vlídnější zacházení tím, že by byli hodní, kdyby je Trump nesvedl, nenavedl a nevedl. Právně se z toho dá udělat spiknutí i vydírání.

No a ve hře jsou i žaloby v zastoupení za ty, co při tom zahynuli nebo byli zraněni. A také za ty, kdo jen prchali před útočníky a nic se jim nestalo. Na to se dá navléknout třeba úmyslné vystavení citové újmě.

Kvůli útoku na Kapitol už podala žalobu na Trumpa organizace zvaná Národní svaz pro povznesení barevných Američanů, spolu s jedním kongresman­em. Podle ní se Trump, jeho právník Rudy Giuliani a krajně pravicoví Hrdí hoši sešli, spikli a zosnovali přepadení Kongresu.

Další žaloba by mohla přijít od státního žalobce Washington­u D.C. s tím, že Trump porušil lokální zákon o podněcován­í k násilí. Ten existuje deset let a bylo podle něj zatím odsouzeno asi dvacet opilých pouličních výtržníků.

Daně a držhubné

Jenže jsou tady jiné věci. Ty úplně nejbezpečn­ější. Spiknutí se dá rozmělnit, ale daňový únik ne.

Na Donalda Trumpa už roky zkouší vařit vodu státní zastupitel­ství na Manhattanu. Zkoumají se Trumpovy daně, zneužití peněz na kampaň a různé další údajně machinace.

Jednu z nejdůležit­ějších kauz představuj­í peníze, které tehdejší Trumpův právník Cohen dal za mlčení dvěma ženám, jež s úsměvem a do detailů vyprávěly, že s Trumpem něco měly.

Zásadní otázka: Byly ty peníze správně vyúčtovány a zaneseny do účetnictví? Pokud ne, má Trump problém.

Tohle všechno má na starosti návladní Cyrus Vance. Pokud to zní povědomě, odpověď zní ano: je to syn někdejšího předního demokrata a ministra zahraničí stejného jména.

V New Yorku jiná státní návladní jménem Letitia Jamesová zkoumá Trumpa a jeho firmu, jestli před lety nepodhodno­tili hodnotu svých nemovitost­í, aby měli nižší daně. Jen pro zajímavost, tato návladní při kampani za své zvolení před třemi roky vyprávěla, že Trump je nelegitimn­í prezident, měl by být odstraněn, a když bude zvolena, půjde po něm.

Fantazii se meze asi klást nebudou, takže lze oživit i politické zombies typu spolčení s Rusy či stará a v podstatě vyšumělá obvinění ze sexuálních útoků.

Jak uvedl týdeník Nation, který už slovníkem jiné země, jiné doby a jiného systému rovnou dopředu píše o „zdokumento­vání Trumpova zločinného chování“, impeachmen­t byl jen první dětský krůček. Cílem je, jak to poeticky popsal, udělat z Trumpa „politickéh­o psance bez přátel a domova, protože jen tak lze očistit zemi od jeho vlivu“.

 ?? Foto: archiv ?? Trump v oranžovém Zatím jde o fotomontáž. Expreziden­tovi však hrozí, že by se mohla stát realitou.
Foto: archiv Trump v oranžovém Zatím jde o fotomontáž. Expreziden­tovi však hrozí, že by se mohla stát realitou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia