Dnes Prague Edition

Kalamita: tolik sněhu Řecko nezažilo přes dvacet let

-

ATÉNY V Řecku po dlouho nevídaném přívalu sněhu zůstávají bez dodávek elektřiny stovky tisíc domácností.

Největší problémy včera hlásily Atény a jejich okolí. Na odstranění škod vláda povolala armádu. V pondělí a úterý zasáhla jih Řecka studená fronta, kvůli které v Aténách napadlo nejvíce sněhu za posledních dvacet let.

„Naší prioritou je oprava rozsáhlých škod na elektrické­m vedení, které způsobily popadané stromy,“uvedl vedoucí řecké civilní obrany Jorgos Patulis.

V Aténách a v regionu Attika je bez elektřiny na 250 000 domácností. Některým z nich včera chyběl proud už druhý den. Další tisícovky domácností hlásily výpadky na ostrovech a v dalších oblastech Řecka. Provozovat­el sítě slíbil opravit všechny vady, co nejrychlej­i to půjde.

Očkování muselo počkat

V souvislost­i s příchodem studeného počasí v zemi zemřeli tři lidé.

Ministerst­vo zdravotnic­tví oznámilo, že včera v poledne bylo obnoveno po denní pauze způsobené meteorolog­ickými podmínkami očkování proti covidu-19. V pondělí bylo v zemi naočkováno 25 000 lidí, což je nejvíc od začátku kampaně, uvedl list I Kathimerin­i.

Na odstranění více než 800 popadaných stromů v Aténách a okolí povolala vláda armádu. Velké přívaly sněhu jsou v Attice a na jihu Řecka velmi nezvyklé. Na hornatém severu země naopak sněží relativně často.

Studená fronta se z jihu Řecka přesunula k Turecku a Krétě. Problémy hlásí také východní pobřeží Turecka a Istanbul, kde napadlo až 50 centimetrů sněhu. Desítky lidí se tam zranily při dopravních nehodách, které způsobila námraza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia