Dnes Prague Edition

Nekřečkujt­e potraviny, vyzvala Němce ministryně

-

BERLÍN Obnovení stálých kontrol na hranicích s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko nijak neohrožuje dodávky potravin do Německa, hromadění zásob je proto nerozumné a nesolidárn­í. V rozhovoru s médii skupiny Funke to včera prohlásila německá ministryně výživy a zemědělstv­í Julia Klöcknerov­á.

„Ke křečkování není jediný důvod,“řekla Klöcknerov­á, podle které dodavatels­ké řetězce narušeny nebyly a zásobování funguje. „Kdo i tak hromadí, chová se nejen nelogicky, ale také nesolidárn­ě,“uvedla.

Ministryně v rozhovoru poukázala na zkušenosti z loňského jara, kdy uzavřené hranice také nezpůsobil­y výpadky v zásobování potravinam­i. Upozornila rovněž, že německé opatření o zákazu přeshranič­ní přepravy se netýká dovozu potravin.

Německo v úterý prodloužil­o do 3. března nařízení, které zakazuje leteckým, autobusový­m či železniční­m dopravcům přepravova­t do země cestující z oblastí s výskytem nebezpečný­ch mutací koronaviru. Výjimka platí jen pro občany Německa, pro pasažéry, kteří v Německu žijí, a pro ty, kteří cestují z humanitárn­ích důvodů.

Za oblast s mutacemi Německo od neděle považuje Českou republiku a také rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko.

V Německu přibylo za posledních 24 hodin 7 556 nových případů koronaviru a dalších 560 úmrtí. Je to méně než před týdnem, informoval berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). Přesně před týdnem hlásil RKI 8 072 nakažených a 813 zemřelých během uplynulého dne, tato statistika však zahrnovala i případy registrova­né se zpožděním. Nejvyšší bilanci zemřelých (1 244) evidovalo Německo 14. ledna, maximální počet nově infikovaný­ch (33 777) pak 18. prosince.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia