Dnes Prague Edition

Na nová auta se čeká až deset měsíců

- Martin Šidlák redaktor iDNES.cz

Je to tak trochu paradox. Lednové prodeje aut meziročně poklesly o více než 22 procent, přesto nových aut rozhodně není nadbytek. Jsou modely, na které si z výroby počkáte třeba i deset měsíců. Osm měsíců se čeká na Fabii, devět na Kamiqa a deset na VW Golf.

Automobilo­vý průmysl neprožívá lehké časy. V Česku oproti roku 2019 klesly prodeje nových osobních aut o 18,78 procenta, a to ještě výsledek na poslední chvíli vylepšily registrace elektromob­ilů a plug-in hybridů, které v prosinci skokově stouply o víc než 300 procent. Automobilk­y se tak snažily trochu vylepšit průměrné flotilové emise, aby nemusely letos platit miliardy na pokutách za příliš vysoké CO2. V lednu se prodeje těchto vozidel opět propadly. I celkový český trh s novými auty si v prvním měsíci letoška meziročně pohoršil o 22,67 procenta proti lednu 2020.

Vzhledem k těmto číslům by nových aut mělo být na trhu dost. Ale úplně tak to neplatí. U části značek se dodací lhůty drží na průměrné úrovni tři až pět měsíců. To platí třeba pro Renault a Dacii, výjimkou je SUV Koleos, jemuž jen cesta ze závodu v Jižní Koreji trvá dva měsíce, užitkový Master, na který se čeká pět měsíců, a nová Dacia Sandero.

U značek Hyundai a Kia jsou čekací lhůty u modelů vyráběných v Česku nebo na Slovensku do tří měsíců, u těch vyráběných v Koreji 3,5 až 4,5 měsíce. Vymyká se nová Kia Sorento, u které je kvůli vysokému zájmu zákazníků lhůta o dva měsíce delší. I u Fordu je to tři až šest měsíců, pouze u Focusu se může čekání prodloužit kvůli odstávce závodu v Saarlouis. U Peugeotu si počkáte tři až čtyři měsíce, s výjimkou modelů 2008 a Traveller, kde bude čekání delší.

Jiná situace je ale u koncernu Volkswagen, důvodem je hlavně nedostatek některých dílů. „Obecně lze říci, že s výrobou, respektive s problémy s dodávkami zejména elektrický­ch komponent, bojuje nejvíce právě tento koncern. Avšak i u Hyundai, coby třetí značky na trhu, se dodací lhůty poměrně výrazně prodloužil­y,“řekl iDNES.cz Martin Feller, obchodní ředitel společnost­i Auto Louda, která prodává nové vozy jedenácti značek.

Například na fabii, respektive kombík stávající generace, který zůstane ve výrobě ještě další dva roky i po příchodu nové generace hatchbacku, se čeká až osm měsíců. Potvrdil to třeba předseda odborů Jaroslav Povšík v rozhovoru pro magazín Škodovácký odborář, kde mimo jiné řekl, že model Fabia v poslední době trpěl nedostatke­m dodávaných dílů, například radarů.

Navýšit kapacitu lze směnami navíc, ale mladoboles­lavští odboráři si vymohli, že v době povinného nošení roušek je firma nemůže poslat do práce v rámci tzv. flexikont, ale směny navíc mohou být jen zcela dobrovolné.

Dalším nedostatko­vým modelem je Škoda Kamiq, na tu se podle Martina Fellera z Auto Louda čeká až 33 týdnů, ve výbavě Monte Carlo až 36 týdnů. Naopak u Superbu to může být jen 10 týdnů, u plug-in hybridu dokonce jen 6 týdnů.

„Škoda Auto dělá vše pro optimaliza­ci výroby a výrobních kapacit v jednotlivý­ch závodech, aby maximálně zkrátila dodací dobu. Vzhledem k dopadům pandemie a s tím spojenému globálnímu nedostatku polovodičů však může navzdory naší snaze dojít k mírnému zpoždění dodávek. Paralelně proto pracujeme na dalších řešeních a prověřujem­e možné další alternativ­y,“uvedl mluvčí českého zastoupení značky Pavel Jína.

Podobná je situace u Volkswagen­u. „Dodací lhůty jsou 4–6 měsíců u většiny modelů (up!, Polo, Golf Variant, Tiguan, Arteon a Arteon Shooting

Brake, Passat a Passat Variant, Sharan, Touareg a ID.3). U modelů s abnormálně velkým množstvím objednávek může dodací lhůta narůst na osm až deset měsíců (T-Cross, Golf, Touran),“uvedl mluvčí značky v Česku David Valenta. Další neznámou jsou pak elektromob­ily. I když se u nich letos neplánují žádné dotace ze strany státu, nemají o zákazníky nouzi. Problémem jsou ale omezené výrobní kapacity, a tedy jen omezený počet vozů určených pro každý trh.

Na nedostatek aut by některé automobilk­y mohly reagovat tržně a zvýšit ceny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia