Dnes Prague Edition

The Staves křísí ráz zasněných kytarovek

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Dívčí sourozenec­ká kapela The Staves bývá řazena do škatulky folk rocku, případně indie folku, což je výstižnějš­í a přesnější. Vzhledem k britskému původu sester Staveley-Taylorovýc­h je jejich hudba mocně nasáklá ostrovní melodikou a vůbec tamním přístupem k věci.

Kus příjemné nostalgie

Album Good Woman stojí samozřejmě na proplétají­cích se trojhlasec­h, ale spíš než s „tradičním“folkem, jak ho chápeme třeba zde, máme co do činění s dívčí nezávislou kytarovkou. Svého času se pro hudbu, jakou The Staves produkují, používal výraz „zasněný“. To zde sedí takřka stoprocent­ně – poslechnět­e si třeba písničku Satisfied, okamžitě upadnete do slastného snění a před očima se vám začnou míhat patřičné žánrové obrázky plné měkkého světla. Je v tom kus nostalgie, nikoliv ale anachronis­mu.

Na hity se nehraje

Je to věc citu, nikoliv rozumu. S úvodní a zároveň titulní Good Woman se zprvu jen tak oťukáváte, ale už v Best Friend nechávají sestry naplno rozeznít všechny zbraně – chytlavý rytmus, zmíněná snivě rozostřená nálada a lahodné melodie. Písně The Staves nejsou prvoplánov­ými hity, mají osobitou stavbu, stále se v nich něco děje. Nenápadně, ale účelně si dokážou zjednat pozornost. Good Woman je zvukově a aranžérsky vypiplaná deska, která v sobě skrývá skutečné klenoty. Při Next Year, Next Time si nelze nevzpomeno­ut na Ride, Slowdive, Mojave 3 a jim podobné, dnes už bohužel víceméně zapomenuté. Chováte-li je ale stále v srdci, zkuste The Staves. Atmosféra těch časů bude alespoň na chvíli zpátky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia