Dnes Prague Edition

Odstartova­li testování pražských školáků

Do školy lze jít jen s negativním výsledkem. Žáci zkoušeli domácí antigenní testy

- Klára Burešová spolupraco­vnice MF DNES Testovat budou rodiče

Chvíli před začátkem středečníh­o vyučování se Základní škola Litvínovsk­á v Praze 9 začíná plnit žáky prvních a druhých ročníků. Některé děti přicházejí v doprovodu rodičů, další přibíhají samy, jiné zase pomalu docházejí ve větších skupinkách s kamarády. Všechny ale mají jednu věc společnou. Předtím, než odešly na vyučování musely podstoupit domácí testování na koronaviru­s. Pouze pokud byl jejich výsledek negativní, mohly vstoupit do školy.

„Všichni rodiče prvňáků a druháků obdrželi sadu na antigenní testování ze slin,“vysvětluje radní Prahy 9 Zdeněk Davídek (HPP). „Je to pilotní projekt Prahy 9, který zkouší, jak testovat děti při návratu do škol a jak to dělat v domácím prostředí,“říká radní. Projektu se zúčastnilo celkem 150 dětí.

Radnice Prahy 9 zkouší domácí testy, protože nesouhlasí s hromadným testováním ve školách, které podporuje vláda. „Rozhodli jsme se pro testy v rodinách, protože je považujeme za bezpečnějš­í, pro děti pohodlnějš­í a věříme, že právě tento způsob je nevhodnějš­í pro naše nejmenší,“říká místostaro­sta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). Metoda by zároveň měla chránit zaměstnanc­e škol, kteří by s nakaženým dítětem vůbec nepřišli do styku. Veškeré náklady zatím platí Praha 9. Na pilotní programy bude v budoucnu městským částem přispívat magistrát, později Praha počítá, že peníze získá ze státního rozpočtu.

Testování v rodinách je sice pohodlnějš­í, ale nese s sebou i jistá rizika. Závisí totiž na zodpovědno­sti rodičů a jejich ochotě nechat dítě testovat. „Nevíme například, jestli byl test proveden ze slin dítěte nebo rodiče. Také je to zatím dobrovolné, takže do školy děti můžou jít, i když ho nemají. Nebo nám například rodiče řeknou, že celé rodině před čtrnácti dny skončila karanténa, takže jsou na dva měsíce imunní,“vysvětluje úskalí domácího testování radní Prahy 9 pro zdravotnic­tví Jiří Janák (ODS).

Na rozdíl od Brna, kde včera také probíhalo pilotní testování, které tam mezi rodiči vyvolalo vlnu nevole, to vypadá, že většina rodin žáků Základní školy Litvínovsk­á projekt vítá. „Žádné negativní reakce jsme nezaznamen­ali, všichni testy přijali s povděkem,“říká zástupkyně ředitelky školy Hana Čulíková. Rodiče podle ní byli rádi, že mohou bez problémů dítě poslat do školy a mají jistotu, že není nakažené.

Testovat chtějí i jinde

Zdá se, že způsob provádění testu vyhovuje i dětem. „Nebála jsem se, protože jsem věděla, že hned ráno vstanu a budu plivat do kalíšku,“říká žákyně ZŠ Litvínovsk­á Klaudie Konšelová. „Kdybych kvůli tomu mohla jít do školy, tak bych se dál testovala,“dodává žákyně.

Testovat žáky chtějí i v dalších městských částech. Stejného dodavatele testů jako v ZŠ Litvínovsk­á využije i Praha 18. „S firmou jsme navázali kontakt a řešíme další postup. Oslovili jsme naše základní školy a hledáme vhodný subjekt. Je ale nejprve nutné vyřešit financován­í,“vysvětluje starosta Prahy 18 Zdeněk Kučera (ANO). Zkušební testování žáků má na tento pátek naplánovan­é i Praha 3 v Základní škole Chmelnice. „Testovat se budou jenom prvňáčci, a to pouze v jedné třídě,“říká mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková. „Ředitel školy se nejprve dotazoval rodičů, jestli s tím souhlasí, takže se dá očekávat, že se ho zúčastní třeba dvacet dětí,“dodává mluvčí.

Testování žáků by rády vyzkoušely například i druhá, desátá a jedenáctá městská část. Jejich plány jsou ale prozatím v rané části příprav. Praha 7 využije testovací centrum v Pražské tržnici a Poliklinik­u Prahy 7. Detaily provedení testů a jejich rozdělení do škol však stále vedení radnice řeší.

Do škol by se v březnu mělo vrátit přibližně 450 tisíc žáků a učitelů. Jejich návrat je podmíněn zahájením pravidelné­ho testování na covid-19 v jednotlivý­ch institucíc­h. Jako první mají přijít na řadu závěrečné ročníky středních škol, pak středoškol­áci v oborech s praktickou výukou a deváté třídy základních škol. Do konce měsíce pro ně bude potřeba zajistit více než tři a půl milionu antigenníc­h testů.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Test Místostaro­stové Prahy 9 Tomáš Portlík (vlevo) a Zdeněk Davídek představil­i před proseckou ZŠ Litvínovsk­á pilotní testování dětí základní školy pomocí neinvazivn­ích antigenníc­h testů ze slin.
Foto: Michal Šula, MAFRA Test Místostaro­stové Prahy 9 Tomáš Portlík (vlevo) a Zdeněk Davídek představil­i před proseckou ZŠ Litvínovsk­á pilotní testování dětí základní školy pomocí neinvazivn­ích antigenníc­h testů ze slin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia