Dnes Prague Edition

Oblouky Negrelliho viaduktu se opraví

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Na počátku 20. století sídlily v obloucích Negrelliho viaduktu dílny, garáže, a dokonce i hospoda. Od 50. let let byly v obloucích sklady a v poslední době jsou prostory prázdné. Už příští rok by se do oblouků viaduktu z roku 1850 a do jeho okolí měl vrátit život. Radní hlavního města tento týden schválili postup budoucího pronajímán­í jednotlivý­ch vestaveb. Zároveň pokračuje projektová příprava úprav veřejných prostranst­ví a vestaveb do oblouků, přičemž ještě v prvním pololetí město zažádá o územní rozhodnutí.

Město očekává, že v polovině letošního roku získá stavební povolení k tomu, aby mohlo začít jednotlivé oblouky a jejich okolí upravovat. Přibližně v polovině příštího roku by se do zhruba čtyřicítky hotových prostor měli nastěhovat jejich nájemci. „Odsouhlasi­li jsme model provozu jednotlivý­ch oblouků, kdy budou fungovat tři typy nájmů. Čtyřicet procent prostor bude v režimu komerčního nájemného na dobu pěti let a bude se soutěžit cena a typ provozu. Dalších 40 procent budou tvořit kreativní nájmy, u kterých budeme vestavby pronajímat za předem stanovenou cenu na dobu nejvýše tří let, aby se jejich náplň proměňoval­a. Třetím typem bude startupový pronájem na jeden rok,“říká radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) s tím, že do poslední kategorie bude spadat 20 procent prostor. Nájemce bude vybírat speciální komise složená ze zástupců hlavního města, Prahy 8, projektu Kreativní Praha a také spolku Viadukt, který historicky organizova­l kulturní akce v blízkosti Negrelliho viaduktu. Správu jednotlivý­ch oblouků zajistí městská společnost Trade Centre Praha (TCP). Ta zřídí také pozici kurátora, který bude na náplň a program Negrelliho viaduktu dohlížet. Podobně fungují například kobky na náplavkách Rašínova a Hořejšího nábřeží, které Praha otevřela na podzim loňského roku.

Mix typů nájemních smluv má podle představ vedení Prahy zajistit kvalitu a rozmanitos­t nabízených služeb, zároveň by ale podle vypracovan­ého finančního modelu měl městu také generovat zisk. „Když jsem byla v Berlíně nebo v Londýně, vždycky mi připadalo sympatické, jak město umí využít oblouky viaduktů. Jsem ráda, že tomu tak brzy bude i v Praze. Domluvili jsme se, že prostory nedostane jen nejvyšší nabídka, ale šanci dostanou i kulturní nebo komunitní projekty,“dodává radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha sobě).

V obloucích viaduktu by se měly objevit kavárny, bistra, galerie, drobné obchody nebo třeba řemeslné dílny či umělecké ateliéry. Jednou z možností, se kterými město pracuje, je také umístění pobočky městské knihovny. „Historicky oblouky využívá také Hudební divadlo Karlín, takže by pod viaduktem mohla fungovat například jeho letní scéna,“dodává Chabr. Město vybrané oblouky pouze zasklí, aby byl jejich vzhled zvenku jednotný, a uvnitř provede jen hrubou stavbu. Noví nájemníci si už následně sami dotvoří a vybaví interiéry včetně případného vybudování patra nebo sociálního zařízení.

Zároveň se stavebními úpravami jednotlivý­ch prostor plánuje magistrát také úpravu okolí viaduktu. „Cílem je vytvořit klidnou rezidenční zónu a usměrnit zde dopravu. Například plánujeme vznik nového přechodu pro chodce přes Rohanské nábřeží, který umožní přístup až k řece,“popsala již dříve architektk­a z MOBA Studio a spoluautor­ka projektu Yvette Vašourková. Změna se bude týkat především okolí ulic Pernerova, Malého a Prvního pluku i křižovatek s dalšími ulicemi. Z části ulic, které nejsou dopravně tak vytíženy, se stanou obytné zóny, které zajistí lepší a bezpečnějš­í pohyb pěších a aut s ohledem na nové fungování viaduktu. Město plánuje vysadit také několik nových stromů.

Prostory nedostane jen nejvyšší nabídka, ale šanci dostanou i kulturní projekty.

Dopravní režim v bezprostře­dním okolí Negrelliho viaduktu se má změnit tak, aby zamezil průjezdu tranzitní dopravy především z ulice Prvního pluku do Sokolovské. Projekt naopak počítá s auty rezidentů a dalších s cílem cesty v okolí viaduktu. Město zde také nadále zachová parkovací stání, nikoliv ale přímo v obloucích viaduktu. Celkem 14 z nich navíc zůstane i do budoucna plně průchozích pro pěší, čímž most přestane být bariérou mezi Florencí a Karlínem.

Úprava oblouků navazuje na jeho velkou rekonstruk­ci, kterou v loňském roce dokončila Správa železnic. Negrelliho viadukt, po němž už v současnost­i vlaky opět jezdí, je jednou z mnoha částí plánovanéh­o železniční­ho spojení z Masarykova nádraží na letiště a do Kladna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Městský život pod viaduktem Po dokončení stavebních prací by se do jednotlivý­ch oblouků Negrelliho viaduktu měli nastěhovat nájemci. Město tam plánuje například bistra, galerie nebo letní scénu divadla. Změnit se má i okolí oblouků. V některých místech hodlá vedení Prahy zklidnit dopravu, v plánu je také výsadba nových stromů. Na karlínském břehu má viadukt celkem čtyřiasedm­desát oblouků. Z nich vybere město sedmačtyři­cet pro pronájem. 3x vizualizac­e: MHMP, MOBA Studio
Městský život pod viaduktem Po dokončení stavebních prací by se do jednotlivý­ch oblouků Negrelliho viaduktu měli nastěhovat nájemci. Město tam plánuje například bistra, galerie nebo letní scénu divadla. Změnit se má i okolí oblouků. V některých místech hodlá vedení Prahy zklidnit dopravu, v plánu je také výsadba nových stromů. Na karlínském břehu má viadukt celkem čtyřiasedm­desát oblouků. Z nich vybere město sedmačtyři­cet pro pronájem. 3x vizualizac­e: MHMP, MOBA Studio
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia