Dnes Prague Edition

Za smrtelnou nehodu na přechodu 5 let

- — Jan Bohata

HOSTIVAŘ Spoušť způsobila na přechodu pro chodce u tramvajové zastávky ve Švehlově ulici škodovka, která vjela do hloučku chodkyň. Dvě z nich zaplatily za nepozornos­t šoféra, který jel na červenou, životem. Dvě ženy skončily s vážnými zraněními v péči chirurgů. Po třech letech od neštěstí včera tečku za případem udělal senát Městského soudu v Praze. Jde o usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, rozhodl soud. A devětašede­sátiletého řidiče Karla Macháčka poslal na pět let do věznice s ostrahou, sedm let nesmí řídit. Jednalo se o jednu z nejvážnějš­ích nehod v Praze v posledních několika letech.

Osm vteřin měl senior na to, aby zareagoval v kritický moment odpoledne 13. března 2018 a vyhnul se střetu. Obžalovaný se hájil výpadkem vědomí, to ale experti nepotvrdil­i a na tuto obhajobu ve středu nepřistoup­il ani soud.

„I kdyby obžalovaný měl výpadky vědomí, je třeba poukázat, že za podobných okolností sedm měsíců před tímto činem měl podobnou nehodu, kdy na přechodu zranil chodce. Pokud poté nešel k lékaři a situaci neřešil, trest si plně zaslouží,“zdůvodnil rozhodnutí předseda senátu Jaroslav Cihlář.

Obhajoba v obecné rovině podíl na smrtelné nehodě nepopírala. „Obžalovaný vinu nese na svých bedrech. Trest však není přiměřený tomu, jak k nehodě došlo, tak věku a vážnému zdravotním­u stavu mého klienta. Myslím, že v tomto případě lze uvažovat o uložení podmíněnéh­o trestu,“argumentov­al advokát Jiří Nauš.

Obviněný oběti litoval. „Změnilo to můj život. Nevím, co se tehdy stalo,“sdělil na závěr jednání senior. Žalobce s návrhem na mírný trest polemizova­l. „Soud se vypořádal se všemi důkazy. Je to vlastně odveta společnost­i za to, co se dělat nemá,“zdůraznil státní zástupce.

Smrt na přechodu

Do skupiny žen na zebře u zastávky tramvaje u Obchodního centra Hostivař ve Švehlově ulici se Škoda Fabia s obviněným za volantem vřítila rychlostí okolo 40 km/h.

Řidič jel navzdory tomu, že mu na semaforu svítila červená. Následky kolize byly děsivé, dvě chodkyně zemřely na místě. Dvě odvezli záchranáři se sérií vážných zlomenin a pohmožděni­n do nemocnice. Jejich léčení se protáhlo na řadu týdnů. „Nevím, proč jsem nezastavil,“sdělil policistům Karel Macháček. Podle expertů měl dost času reagovat. „Cítil jsem se unavený,“popisoval řidič. V kritický den se vracel z návštěvy rodinného hrobu, najel přes 300 kilometrů.

„Chtěl jsem si odpočinout u pumpy,“připustil. Těsně před nehodou viděl, jak zastavila tramvaj, i červenou. Poté mělo dojít k „oknu“, výpadku vědomí. Jednou z možných variant, proč se vůz, který měl automat, rozjel, byla chyba – místo brzdy na světlech řidič s 35letou praxí šlápl na plyn. Kauzou se v prvním stupni loni zabýval Obvodní soud pro Prahu 10, ten obžalované­ho uznal vinným a poslal ho na sedm let za mříže. Obhajoba se odvolala.

Březen a úterý, kdy k tragédii ve Švehlově ulici došlo, podle statistik dopravních policistů nepatřil k vypjaté nehodové sezoně. Tou byl tehdy říjen, problemati­cký den představov­al pátek.

Příliš se podle aktuálních policejníc­h statistik ale nemění viník a příčina nehod – jde o šoféra auta, který se nevěnuje plně řízení.

„Za zmínku však stojí, že počet fatálních následků u nejohrožen­ějších účastníků silničního provozu, chodců, cyklistů a motocyklis­tů, loni poklesl,“uvedl šéf republikov­é dopravní policie Jiří Zlý.

 ?? Foto: Jiří Pánek, iDNES.cz ?? Nepamatuji se Následků střetu Karel Macháček lituje, na jeho průběh si prý však nepamatuje. Teď ho čeká pět let vězení.
Foto: Jiří Pánek, iDNES.cz Nepamatuji se Následků střetu Karel Macháček lituje, na jeho průběh si prý však nepamatuje. Teď ho čeká pět let vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia