Dnes Prague Edition

Právo na převýchovu: jak Čína drtí „své“Ujgury

Peking si hodlá podrobit Ujgury za „každou cenu“. Region pro něj má zásadní strategick­ý význam.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES Propracova­ný systém útlaku

Muži si tady vždycky zakrývali obličeje, i v době, kdy o pandemii ještě nikdo neslyšel, vyprávěla Tursunaj Ziawudunov­á.

Nenosili policejní uniformy, chodili v oblecích.

„Většinou po půlnoci vtrhli do cel, vybrali si ženy, které se jim líbily, a odvedli je chodbou do ‚černé místnosti‘, kde nebyly žádné bezpečnost­ní kamery,“líčila žena.

Také Tursunaj se tam několikrát proti své vůli ocitla.

„To, co jsem tam zažila, bude už navždy mojí celoživotn­í jizvou,“vyprávěla nedávno reportérům BBC.

Tursunaj Ziawudunov­á strávila celkem devět měsíců v jednom z rozsáhlé sítě utajovanýc­h internační­ch táborů, které v dalekém Si-ťiangu zřídila čínská moc.

Podle nezávislýc­h odhadů už podobnou zkušenost zažilo hodně přes milion Ujgurů a Ujgurek. Prý kvůli převýchově, aby lépe chápali „čínské hodnoty“a nabrali patřičnou „vlasteneck­ou hrdost“.

To tvrdí Čína. Vlastně tak prý Ujgurům pomáhá lépe se orientovat ve složitém vnějším světě a připravuje je na nové výzvy.

Podle organizací pro lidská práva i mnoha západních vlád jde ale o něco jiného. Stále častěji padá slovo „genocida“.

Čínský režim se muslimským Ujgurům – podobně jako Tibeťanům – mstí za separatist­ické snahy určité menšinové části společnost­i a pod praporem boje s islámským extremisme­m postupně Ujgury zbavuje základních náboženský­ch i občanských svobod. Detailně propracova­ný represivní systém hromadného šmírování, zadržování, indoktrina­ce a údajně i nucených sterilizac­í nemá podle líčení těch, kteří ho zažili na vlastní kůži, jinde na planetě obdoby.

Čínský útlak Ujgurů se ve světě, byť převážně jen v tom západním, setkává s rostoucí kritikou. Tento týden se připojil i nový americký prezident Joe Biden. „Bude to mít pro Čínu následky,“řekl Biden, který se o Sin-ťiangu zmínil i během svého telefonátu s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. „Čína se velmi snaží, aby se stala světovým lídrem. Ale aby toho dosáhla, musí získat důvěru dalších zemí. Dokud bude pokračovat v jednání, které odporuje základním lidským právům, bude to pro ni těžké,“podotkl šéf Bílého domu.

Peking je na kritiku svých zásahů vůči Ujgurům alergický a snaží se jí všemožně zamezit. Mimo jiné pomocí přísných omezení pro zahraniční novináře, pro něž je prakticky nemožné se do Sin-ťiangu dostat. Pokud už se nějaké nezávislé zpravodajs­tví objeví, Čína ho se železnou pravidelno­stí označuje za „fake news“. Utajit před světem brutalitu, s jakou čínské úřady přistupují k Ujgurům i dalším islámským menšinám v oblasti, však není možné. Dokazují to otřesná líčení Ujgurů a Ujgurek, kterým se po propuštění z internační­ch táborů podařilo prchnout do ciziny.

Jednou z nich je i Tursunaj Ziawudunov­á, která se po složitých peripetiíc­h dostala přes Kazachstán do Spojených států.

Dozorci v „převýchovn­ém“táboře ji mučili elektrický­m proudem a třikrát znásilnili. Vždycky dva až tři v řadě.

Výpovědi ujgurských uprchlíků se kvůli restrikcím Pekingu obtížně ověřují. Jak uvedla BBC, cestovní doklady i imigrační záznamy, které jí Tursunaj Ziawudunov­á poskytla, potvrdily časovou osu jejího příběhu. Také její popis tábora v okrese Sin-jüan odpovídal detailním satelitním fotografií­m a líčením dalších zadržovaný­ch.

Proč na to jde Peking tak tvrdě?

Proč se vlastně čínský režim na Ujgury tak vehementně vrhl? A stojí mu to vzhledem k mezinárodn­í kritice vůbec za to?

Evidentně ano. S Ujgury se čínští vůdci potýkali už daleko dříve, ale teprve po nástupu Si Ťin-pchinga k moci dostal přístup k nim „vědecký základ“. Si navštívil oblast v roce 2014 po teroristic­kém útoku ujgurských separatist­ů. Jak prokázaly uniklé dokumenty čínské komunistic­ké strany, tenkrát přikázal odpovědět „absolutně bez milosti“.

A tak se také stalo.

Vznikl propracova­ný systém táborů, z nichž ty nejtvrdší nejsou ničím jiným než vězeními. Týmu Australské­ho institutu pro strategick­ou politiku se po celém Sin-ťiangu podařilo přesně lokalizova­t přes 380 takových zařízení.

Kdo z tamních obyvatel se zrovna „nerekvalif­ikuje“za ostnatým drátem, je ve dne v noci podroben neustálému šikanózním­u dohledu za využití nejmoderně­jší techniky, včetně systémů na rozpoznává­ní obličejů nebo povinných špehovacíc­h programů v mobilech a navigacích.

Uniklé dokumenty čínské komunistic­ké strany prokázaly, že Si Ťin-pching tenkrát přikázal odpovědět Ujgurům na útok absolutně bez milosti.

Loutky bez mozku a vůle

Sin-ťiang je strategick­ým koridorem, pro záměry vládnoucí komunistic­ké strany až příliš cenným na to, aby riskovala ztrátu kontroly nad ním. Čína nainvestov­ala obrovské peníze do „nové hedvábné stezky“, infrastruk­turního projektu, jehož cílem je spojit říši středu s Evropou a dále tak šířit čínské zboží a vliv.

Pro tento grandiózní Si Ťin-pchingův plán je Sin-ťiang, ležící na trase do Střední Asie a dál, zcela zásadní. Z pohledu čínských mocipánů pochopitel­ně Sin-ťiang očištěný od separatist­ických tendencí a etnického napětí. Do důsledku domyšleno Sin-ťiang sinizovaný, Sin-ťiang bez Ujgurů, případně s Ujgury předělaným­i na poslušné loutky bez mozku a bez vůle. Nejen fascinujíc­í šanghajské mrakodrapy nebo robotické vozítko, jež brzy začne brázdit povrch Marsu, což jsou bezesporu doklady neskutečné­ho čínského vzestupu, ale také zupácké konání v Sin-ťiangu s negativním dopadem na miliony nevinných, představuj­e jednu z tváří Si Ťin-pchingova režimu. Pečlivě ukrývanou a velice chmurnou tvář.

Právě trpký osud Ujgurů v jejich vlastní domovině naléhavě připomíná světu, aby na tuto odvrácenou čínskou tvář – i kvůli vlastní bezpečnost­i – nezapomína­l.

 ?? Foto: Profimedia ?? Nás neumlčíte Demonstran­t v Mnichově v masce s vlajkou Ujgurů a s čínskou vlajkou na ruce symbolizuj­ící útlak a umlčování lidí v čínské provincii Sin-ťiang.
Foto: Profimedia Nás neumlčíte Demonstran­t v Mnichově v masce s vlajkou Ujgurů a s čínskou vlajkou na ruce symbolizuj­ící útlak a umlčování lidí v čínské provincii Sin-ťiang.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia