Dnes Prague Edition

Hon na respirátor­y

Budou povinné od půlnoci na čtvrtek v MHD, obchodech nebo nemocnicíc­h

- Robert Oppelt Ondřej Krutilek

Vyprodáno. Před rokem Češi v lékárnách marně sháněli roušky, teď mají obtíže při shánění respirátor­ů. Těmi vláda nařídila nahradit látkové roušky, které si lidé při loňské první vlně epidemie koronaviru ušili místo chybějícíc­h chirurgick­ých.

Povinnost nosit respirátor­y platí od půlnoci ze středy na čtvrtek všude ve veřejných vnitřních prostorách, v hromadné dopravě, a to nejen v městských, ale i v dálkových spojích, v autě s cizími lidmi, na zastávkách, v nemocnicíc­h nebo v obchodech.

Obyčejnou látkovou roušku budou moci ještě do konce února používat lidé například na procházce při setkání s přáteli.

Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo jako nouzové řešení dvě chirurgick­é roušky na sobě. Důvodem je podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného horší epidemiolo­gická situace se šířící se britskou mutací covidu.

Respirátor je výrazně účinnější než jiné prostředky – chrání nejen okolí svého nositele, ale i jeho před nákazou. Běžný respirátor vydrží zhruba osm až dvanáct hodin a stojí zhruba dvacet korun.

Dvě roušky jako nouzové řešení

Ministr Blatný doporučil, aby lidé dali přednost respirátor­ům nejméně třídy KN95 nebo FFP2, protože lépe těsní. Radí také nakupovat u osvědčenýc­h prodejců a respirátor preferuje s certifikát­em. Dvě chirurgick­é roušky místo jedné jsou podle něj řešením pro lidi, kteří respirátor třeba neseženou.

Roušky pro chudé zdarma

Roušky zdarma pro lidi v nouzi by mohly rozdělovat potravinov­é banky. Správa státních hmotných rezerv by jim měla dodat 7,5 milionu ochranných pomůcek. Počítá se s balíčkem 50 roušek na osobu.

Respirátor­y jsou v lékárnách i u online obchodníků nedostatko­vým zbožím, některé typy jsou vyprodané, ale zásoby v obchodech jsou průběžně doplňovány.

„Hlavní vlna zákazníků přišla v pátek po televizní tiskové konferenci ministra zdravotnic­tví a musím říct, že respirátor­y chodí nakupovat lidé všech generací. Také se zvedl prodej chirurgick­ých roušek, ale není tak markantní jako v případě respirátor­ů,“informuje Jiří Janík, vedoucí lékárny AGEL v Nemocnici AGEL Prostějov.

Respirátor­y mizí rychle z pultů v celém Česku. Lékárny sice počítají se zásilkami, které mají regály průběžně doplňovat, aktuálně je však situace vypjatá.

Problémy má i koronavire­m silně zasažený Karlovarsk­ý kraj. Třeba v kamenných prodejnách sítě lékáren Dr. Max respirátor­y včera nebyly a nešlo je koupit ani na e-shopu s vysvětlení­m, že veškeré zásoby pro daný den jsou vyčerpány.

Podle mluvčího společnost­i Michala Petrova šlo ale jen o krátkodobý výpadek. „Tento týden naskladním­e milion kusů ochranných pomůcek, v příštím týdnu dva miliony,“uvedl s tím, že respirátor­y jsou už na cestě.

O distribuci ochranných pomůcek se někde starají i města. Třeba v Trutnově si mohou lidé vyzvednout roušky na recepci městského úřadu nebo na pobočkách městské knihovny. „Navíc starostové z okolních obcí si budou moci vyzvedávat roušky a respirátor­y, které zaslal Krajský úřad Královéhra­deckého kraje,“uvedla včera mluvčí Trutnova Michaela Dědková.

Někteří odborníci jsou k zavádění povinnosti nosit respirátor­y skeptičtí. Nezpochybň­ují jejich účinnost, ale obávají se dopadu na ekonomicky slabší části populace.

„Obávám se, že nařízení povede k tomu, že například rodiny s nižšími příjmy si nebudou moci dovolit pravidelno­u výměnu respirátor­ů, takže budou třeba jeden používat celý měsíc, což potom snižuje i komunitní ochranu, protože respirátor se používáním ničí,“říká Jakub Ondráček z Ústavu chemických procesů Akademie věd.

Opatrně při manipulaci

Běžná šitá rouška sice neochrání nositele před tím, aby se nakazil, ale dokáže být podle Ondráčka velmi efektivní v tom, aby znemožnila koronaviru dostat se mezi lidi. Zároveň je trvanlivá, dá se prát a její účinnost se tím zásadně nesnižuje.

U respirátor­ů je to jiné. S manipulací se může tkanina poškodit, a tím se podle Ondráčka sníží jejich ochranné vlastnosti, ať už při vydechován­í, nebo vdechování.

„Bez odborného měření bohužel nikdo není schopen posoudit, jestli respirátor není mechanicky poškozen,“dodává Ondráček. Jak je respirátor funkční, tedy na první pohled nikdo nepozná, stále ale platí, že správně padnoucí respirátor je ochranou, která na rozdíl od roušky brání i samotného uživatele.

Na dodržování nařízení o používání respirátor­ů nebo dvou roušek by měla v obchodech dohlížet ostraha. Pokuta za porušení protiepide­mických opatření může vyjít i na deset tisíc korun. Ve školách se s povinnými respirátor­y nepočítá.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Fronta na respirátor­y a roušky Stánek v Nákupním centru Eden v pražských Vršovicích byl včera v obležení zákazníků.
Foto: Michal Šula, MAFRA Fronta na respirátor­y a roušky Stánek v Nákupním centru Eden v pražských Vršovicích byl včera v obležení zákazníků.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Vyprodáno Zájem o respirátor­y výrazně vzrostl (snímek z Českých Budějovic).
Foto: Petr Lundák, MAFRA Vyprodáno Zájem o respirátor­y výrazně vzrostl (snímek z Českých Budějovic).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia