Dnes Prague Edition

Vakcína mění mapy vlivu

Vakcínová geopolitik­a: výkupné, výpalné, úplatek, dlužní úpis i nástroj moci měnící mapy vlivu.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

JERUZALÉM Podobná zápletka se už někde v Hollywoodu asi přepisuje do scénáře – KLDR oznamuje Japonsku: Sežeňte nám vakcínu, nebo na vás odpálíme raketu.

V africké Guineji, zemi s největšími zásobami bauxitu na světě, vyhrává miliardový kontrakt o důl firma, která chytře vedle peněz slíbila dodávku 30 milionů vakcín, což zajistí proočkován­í celé země.

V Jeruzalémě se izraelská vláda rozhodne vykoupit svoji občanku zatčenou v Sýrii tím, že Syřanům pořídí vakcínu. Obstará ji a zaplatí.

To poslední ale není scénář. Právě se to stalo.

Izraelka je zase doma a Sýrie dostane několik set tisíc dávek ruského Sputniku. Stálo to prý 1,2 milionu dolarů, ale některé zdroje tvrdí, že těch dávek bude mnohem víc a cena šla do desítek milionů.

Vakcína posloužila jako výkupné. Problém totiž nejsou peníze, ale to, jak vakcínu sehnat. Řada je dlouhá a ti bez vlivu jsou na konci. „Dnes je snazší získat jadernou bombu než vakcínu,“vystihl podstatu doby srbský premiér Aleksandar Vučič.

Případ vykoupené Izraelky je stejně přelomový jako bizarní. Žena se jmenuje Modiin Illitová, je jí 25, vyrostla v ultraortod­oxní osadě, ale pak pocítila nezvladate­lné touhy žít v arabské zemi. Izraelské hranice už zkusila překročit třikrát. Dvakrát do Gazy, jednou po zemi, což je jako zkusit projít betonovou zdí, podruhé si sama udělala vor a chtěla připlout po moři. Potřetí to zkusila do Jordánska. Vždy ji chytili.

Nedávno ji zaujala Sýrie, vybrala si nehlídané místo a tam se jí její arabský sen splnil. Ale na uvítanou ji zatkli a pár dnů vyslýchali, jestli není špionka. Když zjistili, že tato slečna svoji výstřednos­t nehraje, dali najevo ochotu k výměně.

Izrael se stará i o své odpadlé ovečky, a tak ji vyměnil za dva syrské pastýře, kteří přešli hranici opačným směrem. A za tu vakcínu.

Zdá se, že pastýři byli jen fíkový list, za nímž se bezprecede­ntní operace měla schovat. Sešel se kvůli ní bezpečnost­ní kabinet, o jedné výstřední dívce a dvou pastýřích by se rozhodoval­o na nižší úrovni.

Jenže šlo o vakcíny, jež jsou nyní strategick­ým zbožím na úrovni zbraní nebo vzácných kovů.

Izrael se domluvil s Ruskem, že mu zaplatí vakcínu pro Sýrii. Jenže to nebylo vše – a na tom zbytku je patrné, jak to dnes asi funguje.

Sýrie by i přes válku milion dolarů na Sputnik jistě z pokladny vyškrábla. Ale Rusko má víc poptávky než zboží. Takže je potřeba protekce. Rozhodují totiž zájmy. Sýrie je na Rusku už tak životně závislá, takže Moskva ji klidně může poslat na konec fronty, aby uspokojila dřív ty, koho si chce vakcínou získat. A proto Sýrie potřeboval­a izraelskou tlačenku. Izraeli chce Rusko vyjít vstříc. Je to vše jen v rovině spekulací, ale takhle nějak to chodí.

Je to typicky blízkových­odní partie, protože Izrael tak pomohl režimu, proti němuž podporoval i džihádisty ze syrské pobočky al-Káidy. A hlavně udělal z vakcíny proti koronaviru strategick­ý a mocenský nástroj, který může být výkupným, výpalným i úplatkem. A pro příjemce dlužním úpisem a závazkem.

Zatímco Evropa a Amerika jsou pohlceny vlastním nedostatke­m vakcíny, nesledují, jaké se s ní hrají jinde po světě mocenské hry. Čína ji dodává na americký zadní dvorek, do Latinské Ameriky. Emiráty, jež mají miliardy a tudíž vliv, kupují vakcínu pro své spojence a blížence, jako jsou Egypt, Malajsie či Seychely. Indie bere zkrátka vlastní obyvatele, aby si udržela přízeň sousedů z Malediv, Nepálu či Srí Lanky, kam se s vakcínou tlačí i Čína. Soupeření dvou miliardový­ch obrů o vliv se protahuje až do Maroka, Afriky, Karibiku a Brazílie.

Totéž dělají i malí hráči: Srbsko, jež si vakcínu umělo zařídit lépe než EU, nyní hraje velkou hru na Balkáně tím, že nabízí sérum Makedoncům, Černohorců­m a Srbům v Bosně i Kosovu.

Říká se tomu vakcínová diplomacie, ale spíš je to vakcínová geopolitik­a, protože se tím překresluj­í vlivové mapy. Mnozí vydělají, někteří ne. Například Ukrajina: z geopolitic­kých důvodů nechce Sputnik, ale západní vakcína ještě nedorazila, takže s očkováním ještě nezačala.

A někteří jsou díky vakcínové geopolitic­e i osvobozeni jako Izraelka Illitová, někteří získají zvláštní oklikou vakcínu jako Syřané a jiní za to získají jednoduše vliv, což je směnka, kterou si někdy vyberou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia