Dnes Prague Edition

Zákaz maloobchod­u byl nezákonný, řekl soud

Ústavní soud: Zakázat prodej a služby bez odůvodnění je protiústav­ní libovůle

- Vendula Stadlerová reportérka MF DNES

BRNO Zákaz provozu obchodů a služeb bez řádného odůvodnění byl nezákonný, rozhodl na základě stížnosti skupiny senátorů včera Ústavní soud. Proč se nesmí prodávat v kamenných obchodech boty či knihy, ale zbraně a květiny ano? Množství výjimek ze zákazu bez vysvětlení nese podle soudu znaky „nepřípustn­é libovůle“.

I protiepide­mická opatření v krizové době musí vláda jasně zdůvodnit. „Každé opatření je politické rozhodnutí a odpovědnos­t nese vláda a musí to vysvětlit,“řekl včera soudce Vojtěch Šimíček.

Neznamená to ale, že obchody mohou otevřít. „Ústavní soud dal cestu, jak to dělat do budoucna,“vysvětlova­l Šimíček s tím, že verdikt se nedotkne ani stávajícíc­h opatření v novém nouzovém stavu.

Jenže podle advokátů – autorů stížnosti – teď bude problém třeba vymáhání pokut za porušování opatření.

Vláda podle Ústavního soudu vydala dlouhý seznam výjimek, aniž by vysvětlila, proč třeba zrovna květinářst­ví nebo železářstv­í zavírat nemusí.

„Stanovila velké množství výjimek, připomínaj­ící až ,telefonní seznam‘, celkem 36. Z žádného relevantní­ho zdroje není patrné, na základě čeho vláda dospěla právě k tomuto řešení,“kritizoval soud.

Jen memento

Nezpochybn­il cíl vlády zmírnit epidemii covidu a zabránit kolapsu zdravotnic­kého systému, do práv jedince podle něj ale může stát zasahovat jen v odůvodněný­ch případech. A vládním opatřením chybějí důvodové zprávy, které jsou nutnou součástí jiných předpisů.

„Ústavní soud chápe, že je doba divoká, ale třeba Rakousko důvodové zprávy má,“řekl soudce Šimíček. Na rozdíl od kritické situace loni v březnu podle něj navíc vláda na podzim měla dost času, aby důvodové zprávy vypracoval­a.

Verdikt Ústavního soudu přesto nemá zpětný účinek a neznamená, že se otevřou obchody a obnoví služby.

Rozhodnutí se totiž týká opatření, která platila od 28. ledna do konce nouzového stavu, jenž od 14. února nahradil nouzový stav nový. A s tím také nová, i když takřka stejná opatření.

Rozhodnutí o zrušení předpisu je vykonateln­é až vyhlášením ve Sbírce zákonů a to může ještě zhruba týden trvat. „Soud si byl už při svém rozhodován­í vědom, že zrušení se neprojeví v tom, že by se otevřel maloobchod. Primárně šlo o výklad ústavních limitů vydávaných do budoucna. Je to tedy vzkaz do budoucna. Nikoliv zpětně,“zdůraznil Šimíček.

Nahradit způsobené škody?

I tak si někteří kritici uzavření maloobchod­u dělají naděje, že se dočkají kompenzací a prodejny v brzkých dnech otevřou.

„Vláda svým protiústav­ním postupem zásadně poškodila desítky tisíc malých obchodů. A měla by to co nejrychlej­i napravit, omluvit se a nahradit způsobené škody,“řekl šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Jinak podle něj přijdou desítky tisíc žalob na stát.

„Současné opatření ohledně maloobchod­u a služeb je téměř totožné jako opatření, které bylo zrušeno. Ústavní soud mezi řádky říká, že protiústav­ní je i aktuální opatření,“vykládá verdikt Jindřich Lechovský, jeden z advokátů skupiny senátorů, kteří stížnost vypracováv­ali.

Podle Lechovskéh­o bude mít stát nyní problém vymáhat u obchodů pokuty za porušování opatření. „Vymahateln­ost je blížící se nule,“tvrdí právník. Spolu s kolegy se zabývá také šancí na odškodnění podnikatel­ů. „Postup bude spíš individuál­ní,“řekl včera.

Vláda si nyní podle svého vyjádření musí rozmyslet, jak současná opatření upravit. Podle vicepremié­ra Karla Havlíčka (za ANO) to nyní analyzují týmy z jednotlivý­ch ministerst­ev a Úřadu vlády.

Senát: Změníme zákon

Senátoři teď chtějí podle ústavního verdiktu upravit i návrh nového pandemické­ho zákona.

„Není možné, aby v pandemické­m zákoně mohl být úplně stejný postup jako nyní,“říká pirátský senátor Lukáš Wagenknech­t. Zákon by podle senátorů měl také stanovit kompenzace pro podnikatel­e.

Mezi senátory panuje shoda, aby se za určitých hygienický­ch podmínek maloobchod zprovoznil co nejdříve.

Šlo o výklad ústavních limitů. Je to vzkaz do budoucna, nikoliv zpětně.

 ??  ?? Nic se nemění Obchody zůstanou zavřené i po rozhodnutí Ústavního soudu. Ilustrační foto: Patrik Uhlíř, MAFRA
Nic se nemění Obchody zůstanou zavřené i po rozhodnutí Ústavního soudu. Ilustrační foto: Patrik Uhlíř, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia