Dnes Prague Edition

Covid přivezli na lyžích

Západ Ukrajiny kvůli pandemii kolabuje, na horách se dál lyžuje.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

KYJEV Západní část Ukrajiny vzplála rudým koronaviro­vým plamenem – nemocnice jsou přeplněné, personál znovu na pokraji sil, chybí kyslík a počty nakažených nekontrolo­vaně rostou. V zemi sice platí karanténní opatření, počátkem února se ale postupně rozvolňova­lo. To mimo jiné umožnilo Ukrajincům užívat si sněhu v karpatskýc­h lyžařských střediscíc­h.

Nejhorší je situace v Ivanofrank­ivské oblasti na jihozápadě země, kde včera zatím na týden začal platit přísný lockdown. S denními přírůstky je už několik dní lídrem všech ukrajinský­ch regionů, za poslední měsíc se tu počet nakažených zvýšil až čtyřnásobn­ě a místní JIP hlásí zaplnění 70 procent všech lůžek. O víkendu tu úřady proto zřídily vůbec první mobilní nemocnici v zemi, hospitaliz­ovat by mohla až 120 lidí. Část nakažených už teď vozí mimo jiné i do zdravotnic­kých zařízení v sousedních oblastech, ačkoliv ani tam není epidemiolo­gická situace o mnoho lepší.

Na pohyb v regionu či dodržování omezení nyní také dohlíží pracovníci 16 karanténní­ch kontrolníc­h stanovišť. Cestujícím měří teplotu a zjišťují, zda nemají nějaké příznaky.

Zatímco lockdown v oblasti znamená třeba zrušení masových akcí, uzavření restaurací či návrat části školáků na domácí výuku, ještě včera odpoledne stále nebylo jasné, zda se úplně uzavře i místní lyžařský areál Bukovel, který je zároveň největší na Ukrajině. Podle webových kamer na stránkách letoviska byl přitom přes den na sjezdovkác­h velký počet lyžařů.

Ukrajina v posledních dvou měsících střídavě zpřísňoval­a a rozvolňova­la. Zatímco na přelomu roku se Ukrajinci radovali z rozvolnění, po novoročníc­h svátcích platil v zemi až do konce ledna znovu lockdown. V únoru pak vláda ohlásila návrat k takzvané adaptabiln­í karanténě – tedy jakémusi semaforu omezení, který se může upravovat dle aktuální situace v regionech a který poprvé zavedli loni v srpnu. Prakticky celý měsíc platil v zemi oranžový stupeň, což mimo jiné umožnilo otevřít obchody, restaurace nebo hotely. S omezením ale mohla fungovat například i kina.

Podle zdravotník­ů z Ivanofrank­isku se však region nestačil vypořádat s důsledky volnějšího režimu během svátků, když oblasti v Karpatech zavalily davy turistů. Mnozí z nich už prý byli nakažení, ale neměli příznaky.

„Jednoznačn­ou příčinou jsou svátky! A zároveň absence disciplíny lidí a naše mentalita. Nebráníme se, nenosíme roušky. I na jiných odděleních naší nemocnice se často chovají, jako by covid nebyl,“řekl ukrajinské verzi BBC zdravotník ze zasažené oblasti Ihor Klapko, podle něhož je nemocniční personál navíc unavený a jeho část už o covidové pacienty pečovat odmítá.

Odborníci zároveň kritizují „opožděné zavádění omezení“, ale i laxní přístup k vymáhání jejich dodržování. Vedle nenošení roušek jim vadí i to, že například v obchodech a restaurací­ch se často pohybuje větší počet lidí, než je povoleno.

Ještě před několika dny si ministerst­vo zdravotnic­tví pochvalova­lo, že se epidemie v zemi stabilizuj­e. Celkem je ve 42milionov­é zemi asi 135 tisíc aktivních případů, včera přibylo 3 206 nakažených. Země je zároveň jednou z posledních v Evropě, kde se ještě nezačalo očkovat. První dávky vakcíny by měl Kyjev obdržet dnes – půl milionů dávek posílá AstraZenec­a z Indie.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Největší lyžařský resort Horské středisko Bukoval je ukrajinský­m lyžařským rájem.
Foto: Shuttersto­ck Největší lyžařský resort Horské středisko Bukoval je ukrajinský­m lyžařským rájem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia