Dnes Prague Edition

Kdo daruje, ušetří. Novela zvýhodňuje dárcovství

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Dárci, kteří posílají peníze či dary na dobročinné účely, jsou dočasně více zvýhodněni. Na začátku února začala platit novela, která pro ně přináší výhodnější daňové odpisy.

„Pro roky 2020 a 2021 se dočasně zvyšuje horní limit pro uplatnění darů jako daňově odečitatel­né položky, a to na 30 procent,“upřesňuje Tomáš Hunal, odborník na daně a partner v poradenské společnost­i PwC. Dosud si fyzická osoba mohla při daru alespoň tisíc korun nebo vyšším než dvě procenta daňového základu snížit základ daně o 15 procent. Právnické osoby si mohly snížit daňový základ o desetinu v případě minimálně dvoutisíco­vého daru. Nyní se zvýšily odpisy na třicet procent.

Cílem zákona je podnítit dárce, aby i v obtížné situaci způsobené pandemií prostředni­ctvím darů podporoval­i neziskový sektor. „Může to pomoci třeba malým sportovním klubům na venkově, malým divadlům nebo zařízením pro seniory či organizací­m, které pomáhají lidem s handicapem,“míní poslanec Jan Bauer, který zákon předložil.

Kabinet s návrhem normy nesouhlasi­l a vydal k němu zamítavé stanovisko. Namítal, že není jisté, zda by vyšší daňové zvýhodnění tento cíl pomohlo naplnit. Vláda argumentov­ala, že pokud se ochota poplatníků daní z příjmů přispívat na veřejně prospěšné účely snížila kvůli aktuálním ekonomický­m potížím, zvýšení limitu daňové uznatelnos­ti darů tento problém nevyřeší. Zákon vládě navzdory prošel.

Úspora z darů i tisíce

Oblasti, na které lze darovat, přesně vymezuje zákon. Namátkou, dary mohou být určeny na vědu, vzdělání, školství, požární ochranu, ale také účely sociální, zdravotnic­ké či ekologické. Stačí do účtárny doručit potvrzení o daru a účetní jej zohlední v daňovém přiznání za zaměstnanc­e.

Pokud poplatník vygeneruje základ daně například 400 tisíc korun, a to v roce 2020 superhrubo­u mzdu, v roce 2021 hrubý příjem ze zaměstnání, jiný typ příjmů po odečtení výdajů, popřípadě součet dílčích základů daně z jednotlivý­ch druhů příjmů, může si od základu daně odečíst až 120 tisíc na řádku 46 daňového přiznání.

„To mu přinese úsporu na dani z příjmů ve výši 18 tisíc korun (120 000 x 15 %) v roce 2020, popřípadě mezi 18 tisíci korunami a 27 600 korunami (120 000 x 23 %) v roce 2021 podle toho, jak bude mít poplatník vysoký celkový základ daně,“počítá daňová expertka Gabriela Ivanco ze společnost­i Mazars.

Letos se totiž mění výpočet daní. „Od roku 2021, v důsledku zrušení jednotné sazby daně a superhrubé mzdy jako metody pro stanovení základu daně, se bude efektivní úspora na dani odvíjet od průměrné daňové sazby,“doplňuje Hunal. Pro poplatníky s ročním příjmem do 1,7 milionu korun však bude efektivní úspora nadále činit 15 procent z hodnoty daru.

Výhodné i pro dárce krve

Asociace veřejně prospěšnýc­h organizací ČR připravila už informační kampaň, aby se o zvýhodněný­ch odpisech dozvědělo co nejvíce dárců i příjemců. „Pro neziskovky je to start k tomu, aby začaly intenzivně oslovovat své dosavadní i potenciáln­í dárce,“domnívá se prezident Asociace veřejně prospěšnýc­h organizací ČR Marek Šedivý.

Mimochodem za dar, který lze odečíst od základu daně, se považuje i dárcovství krve či orgánů. Hodnota jednoho odběru krve či krevní plazmy je oceněna na tři tisíce korun. Darování orgánu žijícím dárcem nebo darování krvetvorný­ch buněk, tedy kostní dřeně nebo kmenových buněk, se pro daňové účely ocení částkou dvaceti tisíc korun.

Podle údajů Finanční správy ČR uplatnilo v roce 2018 ve svých daňových přiznáních odčitateln­ou položku darů více než 178 tisíc fyzických osob ve výši 2,4 miliardy korun a více než 25 tisíc právnickýc­h osob ve výši 3,9 miliardy korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia