Dnes Prague Edition

Nutná, ne spravedliv­á

Dekarboniz­ace, tedy odklon od uhlí, bude zřejmě nevyhnutel­ná. Ale nevěřme tomu, že bude výhodná a spravedliv­á. Ne každý si totiž může dát na střechu fotovoltai­cký panel a na zahradu větrnou elektrárnu.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Rok 2021 má být superrokem pro ochranu klimatu a českým superrokem pro budoucnost energetiky, alespoň dle ryzích propagátor­ů obnoviteln­ých zdrojů energie. U nás už to začalo. Lísáním se ke Straně zelených a jejím voličům. Na jejím online sjezdu na konci ledna vyzval Jan Hamáček, vicepremié­r za ČSSD, aby ministři jeho strany odmítli „málo ambiciózní závěry Uhelné komise“– a aby rokem odklonu od uhlí byl už rok 2033. Což se později na jednání vlády stalo.

Ve výčtu zásadních letošních událostí v oboru citují zastánci obnoviteln­ých zdrojů nové zákony pro energetiku, dopravu, obchod a pravidla hospodářsk­é soutěže, které má přijmout Evropská komise. Podle nich bude třeba přepracova­t obchodní dohody EU s USA i Čínou. Nepochybuj­í, že klimatická opatření dopadnou na ekonomiky členských států EU pozitivně.

Pochybnost­í se však zbavit snadno nelze. Ministr životního prostředí Richard Brabec už naznačil, že dřívější odstup od uhlí by byl o 150 miliard korun dražší. Neříkal, o kolik bude výhodnější. Uhlíková cla nezpůsobí nic menšího než zdražení dovozů.

A také přepracová­ní obchodních dohod nebude tak snadné. EU obchoduje s více státy než jen se dvěma jmenovaným­i. Třeba s Ruskem. Nezboří zavedení uhlíkových cel celý systém Světové obchodní organizace?

Tvrzení o výhodnosti rychlého „oduhelnění“je podporován­o nabídkou téměř bilionu korun z evropských fondů, které Česko jakoby dostane. Tyto fondy ale mají být financován­y novými daněmi, cly a úvěrem z evropských dluhopisů, které se budou splácet. Splácet i Českem. Když dáme za pravdu tvrzení, že ekonomika kolem obnoviteln­ých zdrojů je zásadní šancí pro výrobce, instalátor­y i údržbáře a projektant­y, musíme dodat, že také znamená růst cel, daní, poplatků, cen energie, potravin, dováženého zboží a růst zadlužení státu. Pro všechny.

Fond destrukce

Uhelná elektrárna Moorburg u Hamburku, jedna z nejmoderně­jších a nejúčinněj­ších v Evropě, bude po necelých šesti letech provozu zřejmě letos odstavena. Podobný osud se chystá pro elektrárnu Datteln u Dortmundu, spuštěnou loni v prosinci. Obojí výměnou za náhradu z veřejných rozpočtů. Nizozemsko se chystá odstavit moderní uhelnou elektrárnu, která ovšem patří německé RWE. Bez náhrady. RWE to žaluje u arbitráže. Jak se tohle může někomu vyplatit, to by si zasloužilo dopadovou analýzu. Zatím to vypadá, že Fond obnovy, připravova­ný Evropskou komisí, bude do značné míry Fondem destrukce neamortizo­vaných aktiv.

Připusťme, že masivní nasazení obnoviteln­ých zdrojů může vyjít ekonomicky příznivě pro některé státy. Ale ne pro všechny a ne za každou cenu. Rozdíly mohou být značné podle přírodních podmínek či hustoty osídlení. Proč se u nás v souvislost­i s podporou obnoviteln­ých zdrojů hovoří o „demokratiz­aci energetiky“, zatímco v Německu se občanstvo bouří proti výstavbě nových přenosovýc­h linek z obnoviteln­ého severu na deatomizov­aný jih země?

Německý svaz odborů nedávno oznámil, že počet pracovních míst v oboru obnoviteln­ých zdrojů za posledních sedm let klesl o třetinu. K tomu připomeňme, že Německo loni na podzim, Rakousko letos v lednu a Švédsko docela nedávno byly vážně ohroženy nedostatke­m elektřiny.

Obnoviteln­é zdroje nedávaly výkon a zálohy chyběly. Ve švédském případě bylo přímo citovanou příčinou odstavení jaderného reaktoru Ringhals 1 loni v prosinci. Nepochybně ve všech třech jmenovanýc­h zemích byly k dispozici rozsáhlé studie o tom, že přejít na obnoviteln­é zdroje je možné a že se to vyplatí. Cena elektřiny v jižním Švédsku v druhém únorovém týdnu stoupla na 5 150 korun za MWh.

Na demokratiz­aci energetiky prý může profitovat každý. Sotva. Třetina až polovina obyvatel, kteří žijí ve velkých městech, v činžovních domech, nemají vlastní střechu, aby si mohli instalovat fotovoltai­cký panel, a těžko jim kdo dovolí si na pražské Vinohradsk­é třídě mezi tramvajový­mi pásy vztyčit větrnou elektrárnu. Tito občané budou vždy jen donátory svých šťastnější­ch spoluobčan­ů v rodinných domech, kteří si za jejich peníze zdemokrati­zují svou energetiku – získají za cizí peníze „nejlevnějš­í elektřinu ze všech nově budovaných zdrojů“. Podle Eurostatu v Česku 300 tisíc domácností, většinou v Ústeckém, Moravskosl­ezském a Karlovarsk­ém kraji, trpí energetick­ou chudobou. Zatím pro ně neexistuje řešení.

Zatím si Komora obnoviteln­ých zdrojů energie stěžuje na stagnaci rozvoje těchto zdrojů z důvodu „nepodpory“ze strany státu. Podle údajů Operátora trhu s elektřinou bylo na podporách obnoviteln­ých zdrojů vyplaceno v roce 2013 téměř 35 miliard, v roce 2019 už 42,5 miliardy, nárůst činil 21,4 procenta. Množství podpořené elektřiny v GWh stoupl za stejnou dobu jen o 12 procent.

Za uvedených sedm let podpora dosáhla 284,6 miliardy korun. Podle údajů Sdružení evropských regulátorů za roky 2016 a 2017 platilo Česko v průměru nejvyšší podporu za 1 MWh vyrobenou z obnoviteln­ých zdrojů v Evropě. Jestli je toto ona „nepodpora“, jak tedy má vypadat podpora „nejlevnějš­ím a nejefektiv­nějším zdrojům energie“– a jak se vyplatí spotřebite­lům?

Dekarboniz­ace, v co nejvyšší míře a důrazným, dotovaným způsobem, bude zřejmě nevyhnutel­ná. Ale nevěřme tomu, že bude výhodná a spravedliv­á.

Ekonomika kolem obnoviteln­ých zdrojů znamená růst cel, daní, cen energie i potravin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia