Dnes Prague Edition

MS Farm 365, agrobaroni a piráti

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Asi před měsícem se na několika amerických zpravodajs­kých serverech objevila zpráva o masivním nákupu 14,5 tisíce akrů (5 867 hektarů) zemědělské půdy ve státu Washington za 171 milionů dolarů. To by si dost možná samo o sobě zasloužilo spíše kratší zmínku v některém z lokálních novinových plátků, popřípadě větší prostor ve stavovském informační­m časopise pro americké farmáře, kdyby se novým majitelem nestal zakladatel softwarové­ho gigantu Microsoft Bill Gates.

Společně s manželkou Melindou tak nyní vlastní 242 tisíc akrů (98 000 hektarů) zemědělské půdy napříč Spojenými státy, což z nich momentálně v zámoří činí největší zemědělce. Nicméně pravděpodo­bnost, že si bude Gates ve volném čase hrát na cowboye nebo spíše po česku na sedláka a Melinda zase na selku, není příliš veliká.

Zemědělská půda je totiž z hlediska návratnost­i investice ve Spojených státech dlouhodobě nejvýhodně­jší a zároveň nejspolehl­ivější forma uložení peněz. Podle Farm Bureau (americká obdoba Agrární komory) se v USA cca 40 procent zemědělské půdy obhospodař­uje v nájmu.

S růstem ceny pozemku roste také cena nájmu, což znamená zaručený každoroční příjem pro vlastníka půdy. Což je shodou okolností něco podobného jako model předplatné­ho, na který Microsoft přešel v rámci svého balíčku „365“.

Na druhou stranu tato skutečnost znamená poměrně velký problém pro zemědělce, kterým stejným tempem nerostou příjmy vázané na ceny zemědělský­ch komodit. Velká část zemědělský­ch podpor, jež mají sloužit k péči o krajinu a zlepšení příjmové situace zemědělce, tak směřuje k vlastníkům pozemku.

V České republice se v nájmu obhospodař­uje více než 70 procent zemědělské půdy, nicméně 4,2 milionu hektarů vlastní téměř 3,2 milionu vlastníků. Z tohoto pohledu je tedy situace u nás příznivějš­í pro menší vlastníky půdy, přičemž řada z nich začíná sama hospodařit.

Mezi lety 2004 až 2020 vzrostl v Česku počet zemědělský­ch podnikatel­ů šestinásob­ně z cca 10 800 na 60 800, zatímco ve Spojených státech počet farem ve stejném období stagnoval a od roku 2007 dokonce klesá. Průměrná obhospodař­ovaná výměra farmy v USA tak roste, zatímco u nás poměrně klesá. Kde jsou tedy ti opravdoví „agrobaroni“?

Ještě než Microsoft přešel na pravidelné licenční poplatky, bál se Bill Gates nejvíc pirátů, kteří jeho software „cracknuli“, tedy v podstatě ukradli. Měl by se teď jako skutečný agrobaron bát i jiných pirátů?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia