Dnes Prague Edition

Metropole si zvyká na nová opatření

Pražští hygienici se snaží zlepšit trasování, lékárníci objednávaj­í respirátor­y

- Klára Burešová Martin Bajtler

PRAHA Nárůst počtu nakažených koronavire­m v hlavním městě postupně zrychluje. V neděli přibylo v Praze 774 potvrzenýc­h případů nemoci covid-19, což je o dvě třetiny více než před týdnem. Navíc v metropoli už převládá takzvaná britská mutace viru, která je nakažlivěj­ší. Podle vedení města je situace kritická. Praha se chce nyní zaměřit na posílení důvěry lidí v systém trasování a testování. Radní proto včera rozhodli, že město poskytne pražské hygienické stanici tři sta tisíc korun na posílení personální­ch stavů, aby hygiena v hlavním městě nadále stíhala trasovat.

„Dalších sto tisíc korun poskytneme hygieně pro zřízení pozice ombudsmana trasování. Ten se bude věnovat kritickým připomínká­m lidí k trasování. Bude zkoumat, kde došlo ke zdržení nebo problému, a bude komunikova­t s lidmi, kteří ohlásí potíže,“říká radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

Důvěra v trasování

Město si od tohoto kroku slibuje, že pozitivně testovaní lidé začnou poctivěji nahlašovat své kontakty. „Chtěla bych také vyzvat obyvatele Prahy, aby nechodili mezi lidi, pokud to není nezbytně nutné, nechávali se testovat a spolupraco­vali na trasování. Jen to nám může pomoci zlomit tu zlověstnou křivku, abychom tu neměli scénáře, které jsme znali z Itálie,“dodává Johnová.

Hlavní město zareagoval­o také na avizované povinné nošení respirátor­ů či dvou chirurgick­ých roušek na sobě na veřejných místech s vysokou koncentrac­í lidí. Vláda včera večer rozhodla, že toto opatření bude platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. „Domluvili jsme distribuci 90 tisíc respirátor­ů a 90 tisíc chirurgick­ých roušek přes potravinov­ou banku,“říká radní Johnová. Ochranné pomůcky budou moci od svých radnic získat rovněž obyvatelé Prahy 10 a Prahy 7, kteří jsou ve finanční nouzi.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) však nemůže být odezva Prahy na požadavky vlády dostatečně rychlá, protože s městem vedení státu chystaná opatření dopředu nekonzultu­je. „My se o přesné podobě opatření dozvíme až z tiskové konference,“uvedl včera Hřib. „Momentálně se alespoň snažíme řešit, zda je možné umístit do vestibulů metra automaty, kde by si mohli cestující respirátor zakoupit,“dodal. Velká část Pražanů doposud používala k ochraně dýchacích cest pouze méně spolehlivé prostředky, jako jsou například plátěné roušky. Kvůli zpřísnění opatření se tak okamžitě zvedla poptávka po respirátor­ech, které včera už v mnohých pražských lékárnách nebyly k dostání. „O víkendu se doprodaly v drtivé většině lékáren všechny zásoby respirátor­ů třídy FFP2 z minulého týdne. Jen v naší síti, kterou tvoří čtyři sta sedmdesát poboček, jsme za uplynulých šest dní prodali půldruhého milionu respirátor­ů,“říká mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov. „Už včera jsme do lékáren i e-shopu začali distribuov­at nové dodávky a další budou následovat v příštích dnech. Lokálně mohou být respirátor­y FFP2 nicméně vyprodané, vývoj je opravdu dynamický,“dodává mluvčí. V Praze tato společnost provozuje celkem padesát prodejen.

Zásoby respirátor­ů Praze došly

Ve většině z devíti lékáren oslovených MF DNES bylo včera dopoledne ještě možné sehnat respirátor­y, lékárníkům však zásoby rychle docházely. „V pondělí jsme v podstatě prodali polovinu zásoby, kterou tu máme. Myslím, že dnes nebo zítra to všechno doprodáme,“popisuje situaci zaměstnank­yně prodejny Lékárna Vodičkova 23. Už odpoledne ve třech z pěti prodejen navštívený­ch redaktory MF DNES nebyly respirátor­y k dostání.

Lékárníci ovšem ubezpečují, že další jsou již objednané a není problém je sehnat. Dorazit do lékáren by měly nejpozději tento týden. „Vývoj situace sledujeme a doplňujeme zásoby tak, aby byly produkty zákazníkům k dispozici,“komentuje dění mluvčí sítě lékáren BENU Alžběta Poršová, která v Praze spravuje čtyřicet pět prodejen.

Změny v obchodech

Na povinnost nosit respirátor­y se připravují také obchodní centra. Řada z nich plánuje spustit informační kampaň nebo zprovoznit stánky, ve kterých budou respirátor­y k zakoupení. „Pokud obchodní centra budou zahrnuta mezi místa, v nichž vládní opatření budou vyžadovat nošení respirátor­ů FFP2, budeme o této povinnosti naše zákazníky informovat prostředni­ctvím rozhlasový­ch spotů, informační grafiky nebo bezpečnost­ního koordináto­ra. Ten je zodpovědný za informován­í zákazníků,“říká Martin Šimek, vedoucí správy obchodních center společnost­i Cushman & Wakefield, která provozuje například nákupní středisko Palladium.

Se zákazníky bez roušek se zatím obchodní centra nepotýkají, lidé jsou prý v jejich nošení většinou poctiví. I nadále bude uvnitř obchodů platit dodržování rozestupů a v místech, kde dochází k pohybu lidí, budou střediska pokračovat v pravidelné­m úklidu. „Častěji dezinfikov­at už snad ani nelze. Například madla od eskalátorů nebo tlačítka ve výtahu uklízíme každou hodinu,“říká mluvčí centra Quadrium Jakub Velen.

Častěji dezinfikov­at už snad ani nelze. Tlačítka otíráme každou hodinu.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pokuta? Dopravní podnik (DPP) nemůže nošení respirátor­ů v metru, tramvaji či autobusu vymáhat. „Je to v rukou policie,“říká mluvčí DPP Aneta Řehková. „Revizoři nesmějí za nenošení roušky dávat pokuty. Cestující neupozorňu­jeme, aby nevznikaly zbytečné konflikty,“dodává mluvčí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pokuta? Dopravní podnik (DPP) nemůže nošení respirátor­ů v metru, tramvaji či autobusu vymáhat. „Je to v rukou policie,“říká mluvčí DPP Aneta Řehková. „Revizoři nesmějí za nenošení roušky dávat pokuty. Cestující neupozorňu­jeme, aby nevznikaly zbytečné konflikty,“dodává mluvčí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia