Dnes Prague Edition

Svět Davida Pastrňáka

Z pacienta je zase hvězda. Uzdravené eso Bostonu už teď stíhá hokejové legendy.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Zase je všude plno Davida Pastrňáka. Na ledě, kde v kouzelném zátiší jezera Tahoe zazářil hattrickem. I na internetu, kde od včerejšího rána kolují jeho hlášky po utkání pod širým nebem.

„Marchy mi říkal, že kvůli slunci nevidí bránu. Bylo jasné, že bude pořád nahrávat,“líčil svéráznou kooperaci s kolegou Marchandem.

„Zrovna jsme v kabině poslouchal­i písničku Barbie girl,“vysvětlova­l zase, proč při rozhovoru pod noční oblohou nasadil sluneční brýle s křiklavě růžovými obroučkami.

Pastrňákův agent Aleš Volek se jen usměje a pronese: „Bylo prostě vidět, jak si to parádně užil.“

Boston díky hattricku jeho klienta v nevšedním utkání přestřílel Philadelph­ii 7:3. „Pasta zaválel,“lebedil si i bostonský kouč Bruce Cassidy. „Pro tým měl obrovský efekt, který jsme potřeboval­i.“

Ohromně vypadají i čísla českého střelce. Zaznamenal 59 gólů a 113 bodů v posledních 82 zápasech základní části NHL. Jen okolnosti rozdělily zářezy do tří sezon.

Do března 2019, kdy se vracel po operaci palce na levé ruce.

Do minulého ročníku, v němž ho zastavila pandemie koronaviru.

A do letošní zkrácené základní části, ve které si třígólovým večerem vylepšil statistiky na 14 bodů (9+5) za devět zápasů. „Nejen ten poslední, ale už i ty předchozí ukazovaly, že je David stoprocent­ně fit a má výkonnost, jakou měl před zraněním,“pochvaluje si Volek. Eso Bostonu kvůli operované chrupavce v pravé kyčli marodilo bezmála čtyři měsíce, vynechalo i sedm úvodních mačů Bruins. „Pohyb pro něj představuj­e zábavu. Zároveň ale dobře věděl, že zákrok je do budoucna nevyhnutel­ný a nahrála mu doba, kdy se moc nehrálo,“přibližuje Pastrňákův agent. „Nebylo to pro něj jednoduché, ale stejně jako se vším se popral skvěle.“

Vykurýrova­l se na přelomu ledna a února – o pár týdnů dřív, než se odhadovalo. „Vykládal jsem mu zkušenosti hráčů, kteří zmeškali spoustu času a přípravu mezi sezonami, “přibližova­l webu The Athletic kouč Cassidy. „Obvykle nohy fungují, protože i se zraněním můžete bruslit. Horší to je, když nohy chcete synchroniz­ovat s rukama. Načasování bývá problém, jeho to ale zjevně netrápí.“

Uzdravený Pastrňák vlétl do NHL, po třech duelech měl pět tref a propočítáv­alo se, že ani znatelné manko jej nemusí připravit o šanci na obhajobu Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra NHL. Leč pak nastal čtyřzápaso­vý gólový útlum. Následek uspíšeného uschopnění? „Určitě ne, doktoři ani fyzioterap­euti by mu to nedovolili,“ujišťuje Volek.

Spíš dílo náhody než dopad několikamě­síční pauzy. Kouč Cassidy také minulý týden roztrhl Pastrňákov­u lajnu s Marchardem a Bergeronem. Ne kvůli tomu, že by hráli zle, ale spíš proto, aby v elitní formaci pookřál DeBrusk a Pastrňák naopak gólově nakopl druhou lajnu krajana a kamaráda Krejčího.

V neděli Cassidy poskládal obávanou trojici zase k sobě a Pastrňák třikrát skóroval při hře pět na pět, Bruins dominovali. „Byla to nádherná výzva,“líčil Pastrňák. „Hráli jsme za slunce i po jeho západu, byl to neuvěřitel­ný zážitek.“

Při online rozhovoru se křenil. Zajímavě rozvíjel odpovědi. Vtipkoval. Byl ve svém živlu podobně jako na ledě. „Kluci, mrznu tady. Byla to, prosím, poslední otázka?“tázal se zámořských reportérů a zkřehlé ruce schovával pod výstrojí.

Přitom bylo co rozebírat. Pastrňák si připsal druhý hattrick v sezoně a celkově desátý v NHL, což před 25. narozenina­mi svedla šestka velikánů. Z aktivních hráčů se to takhle brzo nepovedlo nikomu –

Ovečkinovi, Malkinovi ani Crosbymu. A mimochodem, Jaromír Jágr zvládl za 24 sezon v NHL celkem 15 třígólovýc­h mačů.

Snad jedinou nepříznivo­u zprávou pro české fandy je, že Pastrňák zatrhl možnou účast na MS, o čemž po společné debatě informoval ve Sportu reprezenta­ční manažer Petr Nedvěd. Pastrňákov­a švédská partnerka Rebecca v červnu přivede na svět synka. „Pokud by to bylo možné, David by reprezento­val,“říká agent Volek. „Ale myslím, že na tohle je ještě čas.“

Teď je doba, kdy střílí góly v NHL.

 ?? Foto: Getty Images ?? Deset pod pětadvacet David Pastrňák v květnu oslaví 25. narozeniny. Po utkání pod širým nebem je nejmladším aktivním hráčem NHL, který tak brzy zaznamenal deset hattricků.
Foto: Getty Images Deset pod pětadvacet David Pastrňák v květnu oslaví 25. narozeniny. Po utkání pod širým nebem je nejmladším aktivním hráčem NHL, který tak brzy zaznamenal deset hattricků.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia