Dnes Prague Edition

JAK SI SNÍŽIT DANĚ ZPĚTNĚ

Návod pro drobné podnikatel­e a živnostník­y na vyplnění daňového přiznání

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Kamila z našeho modelového příkladu by mohla jako kadeřnice využít 80 procent výdajového paušálu, vede však daňovou evidenci. V počátcích podnikání totiž měla vysoké náklady, které přesahoval­y oněch 80 procent. Teď je to pro Kamilu svým způsobem výhodné – vzhledem k tomu, že vede evidenci, může uplatnit ztrátu, kterou v loňském roce utrpěla. To by v případě paušálních výdajů nebylo možné.

V roce 2020 nemohla Kamila část roku kvůli pandemii živnost provozovat a po další měsíce sice mohla mít otevřeno, ale z obavy z nákazy chodilo jen málo zákaznic. Ona sama sice čerpala covidovou podporu ve výši 67 000 korun, bohužel se jí však nepodařilo využít všech možností. Neměla například nárok na covid nájemné, protože si prostory pronajímá v domě, kde není snadné sehnat podpis všech majitelů (část žije v cizině), nájem však platit musela i v době, kdy měla nuceně zavřeno. I tak se stalo, že její výdaje v roce 2020 o 50 000 korun převýšily příjmy, a Kamila se tak ocitla ve ztrátě.

Ztrátu do budoucna, nebo za minulé roky?

Ztrátu, kterou Kamila z podaného daňového přiznání vykáže, si může odečíst v následujíc­ích pěti zdaňovacíc­h obdobích. Jenže kadeřnice se obává budoucnost­i, není si jista, zda rok 2021 bude podnikatel­sky úspěšnější... S výhodou by tak mohla využít přechodné ustanovení novely daně z příjmů a ve dvou předchozíc­h obdobích si o daňovou ztrátu snížit vykázaný základ daně.

Využití ztráty v budoucnu může a nemusí nastat. Pokud podnikatel do pěti let nevykáže zisk, nárok na uplatnění ztráty se promlčí.

Zpětné uplatnění má zase nevýhodu v tom, že je administra­tivně náročnější – je třeba podat dodatečné daňové přiznání, ve kterém si podnikatel­ka sníží tehdejší daňový základ, a tudíž se jí vrátí část již zaplacené daně z příjmů. A ještě jedna věc hraje roli: zároveň se tím prodlužuje lhůta k případné kontrole ze strany finančního úřadu ze tří na deset let.

Uplatněním ztráty by Kamila dostala navíc 7 500 korun (50 000 x sazba daně 15 %). Rozhodně by se o postupu měla poradit s daňovým odborníkem.

V každém případě Kamila může počítat s tím, že v květnu dostane zpět zálohy, které v roce 2020 na daň z příjmu zaplatila, tedy 12 000 korun. Finanční úřad jí je vrátí jako přeplatek na dani.

Co Kamila v přiznání uvede a co nikoli?

Příjmy z podnikání 250 000 korun. Výdaje z podnikání 300 000 korun. Covidovou podporu není třeba v daňovém přiznání uvádět – nezvyšuje daňový základ.

Kamila darovala v roce 2020 dvakrát krev. Za normálních okolností by to pro ni znamenalo snížení daňového základu o šest tisíc korun. Jenže kadeřnice má daňový základ nulový, tím pádem tuto výhodu neuplatní. Stejně tak nevyužije slevu na poplatníka, protože z nulové daně není kam slevit.

„Pokud zahájíte činnost jako OSVČ, můžete se přihlásit k paušální dani. Nebudete podávat daňové přiznání, ale nebudete mít ani možnost uplatnit slevy na dani.“

Blanka Marková, daňová poradkyně Ekofi.cz

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia