Dnes Prague Edition

Benešová: Ve věznicích jsou stovky nakažených. Vězňů i dozorců

Marie Benešová o pandemii ve věznicích, o verdiktech Ústavního soudu i výhrůžkách.

- Eva Pospíšilov­á, Vojtěch Janda reportéři MF DNES

Včeských věznicích je přes 500 nakažených vězňů koronavire­m a téměř 400 nemocných zaměstnanc­ů. Podle ministryně spravedlno­sti Marie Benešové (na snímku) jde o vysoká čísla. Jak uvedla v rozhovoru pro MF DNES, pro případ dalšího zhoršení předjednal­a pomoc armády a policie. „Je to pro případ, že by se nákaza ve věznicích rozrostla do monstrózní velikosti,“řekla Benešová. „Samozřejmě je to prostředí, kde se virus snáze šíří. Někteří vězni chodí do práce a prostě se stane, že se nakazí,“dodala.

Podle Benešové se vedla debata s ministry zemědělstv­í a zdravotnic­tví, jestli zaměstnává­ní vězňů během pandemie neomezit. Vzhledem k tomu, že je jejich práce nepostrada­telná v potravinář­ství a odpadovém hospodářst­ví, k žádnému omezení nedošlo. Pracující vězni jsou ale pro zmenšení rizika šíření nákazy ubytováván­i odděleně.

Benešová na sebe v poslední době upoutala pozornost třeba kvůli kritice Ústavního soudu v souvislost­i se zrušením části volebního zákona. „Jen na komoru kvůli tomu na mě přišlo přes 600 mailů, výhrůžek,“přiznala v rozhovoru. Přesto si prý myslí, že rozhodnutí v pořádku nebylo.

Do jaké míry zasáhla pandemie koronaviru justici?

Tak asi jako všechno. Zve se omezený počet svědků, nekonají se řízení, když to není nezbytně nutné. Samozřejmě vazební řízení a takové věci běžet musí. Soudy fungují, byť omezeně, soudci mají home office a snaží se v budovách soudů zdržovat co možná nejméně.

Kolik soudců a zaměstnanc­ů soudů se už koronavire­m nakazilo?

Máme jen dílčí statistiky, které říkají, že pozitivně testovanýc­h soudců bylo kolem dvou stovek a osob v karanténě kvůli kontaktu s pozitivně testovanou osobou přes sto. To je docela málo, což přikládáme na vrub přijatým opatřením.

Pandemická situace se ale zhoršuje, vy jste mluvila o home office soudců. Je možné, že by se v budoucnu mohla i soudní jednání přesunout třeba do formy videokonfe­rencí?

To si úplně představit nedokážu. Osvědčilo se nám to ale ve vězeňství. Zde jsme udělali obrovský pokrok. Vězňům jsme dali balíček navíc, minuty navíc pro telefonní hovory s rodinou a věznice jsme se snažili vybavit tak, aby mohli vězni s rodinami komunikova­t i přes Skype. Návštěvy tak teď probíhají online a je to hodně oblíbená forma. Co vím, pochvalují si to i příbuzní vězňů, protože nemusí jezdit stovky kilometrů kvůli návštěvám.

Když jsme u tématu věznic, loni na přelomu října a listopadu proběhla vzpoura vězňů v Bělušicích na Mostecku. Údajným důvodem byl i pocit, že vězni byli před nákazou covidem nedostateč­ně chráněni. Nechci teď rozebírat samotné důvody vzpoury, ale jak vypadá situace ve věznicích teď?

Co se týče nákazy koronavire­m, tam je situace nepatrně horší, ale v podstatě kopíruje situaci v Česku. Máme přes 500 nakažených vězňů a necelých 400 nakažených zaměstnanc­ů. Samozřejmě je to prostředí, kde se virus šíří snadněji. Někteří vězni chodí do práce a prostě se stane, že se nakazí. Nezaznamen­ali jsme ale těžké průběhy.

To jsou vězni, ale říkáte, že věznice mají 400 nakažených zaměstnanc­ů. Nemůže se stát, že dojdou dozorci?

Parlament už odsouhlasi­l, aby, když bude nejhůř, nám s organizací pomohla armáda a policie.

Ti by mohli sloužit jako dozorci?

Tak nějak. Ale to zatím nehrozí, to by bylo pro případ, že by se nákaza ve věznicích rozrostla do monstrózní velikosti.

Říkáte, že u soudů se, co jde, odkládá. Co například kauza ROP Severozápa­d, kde kvůli údajným manipulací­m s dotacemi je obžalovaný­ch 27 lidí. Ta se asi během pandemie projedná těžko.

V tomhle případě se hledá jednací síň pro tolik obžalovaný­ch a advokátů. Ale pokud se mě ptáte, jestli na tuto kauzu dojde řada ještě během pandemie, tak na to vám odpovědět nechci a neumím, to je hlavně na soudci.

Dobře, ale principiál­ně, pokud jde o takovéto velké případy s množstvím obžalovaný­ch...

... principiál­ně v této době nemůžete skutečně předvídat nic. Všichni se nás ptají, jaké máte plány, co s tím chcete dělat, ale plánovat nemůžete nic. Lze jen odhadovat podle prvotních zkušeností. Jsme v situaci, kterou nikdo nezažil.

Vy sama máte obavy z koronaviru?

Nepřipoušt­ím si to. Co se má stát, to se stane. Minulou sobotu mi zemřela dlouholetá kolegyně a kamarádka na koronaviru­s, a to byla jen o dva roky starší. Takové zprávy vás zasáhnou, ale musíte se s tím naučit žít.

Před týdnem se rozhodoval­o o prodloužen­í nouzového stavu a debatovalo se o ústavnosti tohoto kroku. To je částečně i vaše agenda, ne?

Dneska se debatuje o ústavnosti jako o všem možném. Já myslím, že nejdůležit­ější je zdraví lidí, a to je úplně prioritní.

Bylo současné vyhlášení nouzového stavu na žádost hejtmanů legitimní?

Myslím, že ano. Už samotné zhoršení pandemie, kdy jsme podle PES skočili ze čtyřky na pětku, byla podle mě nová okolnost pro vyhlášení nouzového stavu. Další nové okolnosti byly, že tu máme britskou mutaci a že jsou mladí lidé v nemocnicíc­h. Podle mě bylo vyhlášení nového nouzového stavu důvodné.

Je standardní, že v takových případech není oslovována legislativ­ní rada vlády, ministerst­vo spravedlno­sti?

Legislativ­ní rada vlády slouží k legislativ­ě. V tomto případě se vycházelo z analýzy ministerst­va vnitra.

Vy jste tu analýzu viděla?

Ne, ale zdůvodnila bych to tak, jak jsem říkala.

Současný nouzový stav skončí v neděli. Stihne se do té doby schválit pandemický zákon?

Už prošel vládou, schválila jej Sněmovna. V čem by tedy měl být problém?

Teď by se jím měl zabývat Senát, půjde k prezidento­vi.

Myslíte, že Senát do toho hodí vidle? Může dát samozřejmě pozměňovac­í návrh, ale je v zájmu všech, aby pandemický zákon začal platit.

Pojďme k Ústavnímu soudu a jeho rozhodnutí o volebním zákonu, kdy jste se zjednoduše­ně v prvotní reakci podivovala, co je za tím, komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil. I když jste svá slova později mírnila, stále máte pochybnost­i o rozhodnutí Ústavního soudu?

Já jsem pořád přesvědčen­á, že to rozhodnutí nebylo v pořádku. Už kvůli době, po které rozhodnutí Ústavní soud vydal. Vždyť to bylo tři a půl roku, což je při tak závažné věci minimálně zarážející. Navíc vydat jej pár měsíců před volbami, upřímně, nevím, nevím, co si o tom myslet. To je to, co mi na tom vadí, a upřímně si myslím, že to vadilo i většině právníků. O zdůvodnění, že to bylo vědecké dílo, si pak také myslím své.

V souvislost­i s uvedeným rozhodnutí­m jste také zmínila, že problém je podle vás v opakování mandátu ústavních soudců, o kterém rozhodují senátoři. Šlo o senátní návrh a i to mohlo sehrát roli.

Co se rozhodován­í v tomto případu týče, tak si myslím, že předseda soudu Pavel Rychetský otočil o sto osmdesát stupňů. Původně zákon tvořil jako předseda legislativ­ní rady vlády, jako místopředs­eda vlády. A strašně mu tehdy fandil. To samé Petr Pithart, který teď hovoří něco o tom, že moje vyjádření vůči Ústavnímu soudu je hnusné. Proč ale ti pánové najednou změnili názor? A když už pan předseda mění názor, tak by asi bylo slušné, aby se z jednání jako soudce vyloučil. Udělal to?

K vašemu argumentu opakování mandátů, předseda Ústavního soudu Rychetský a soudce Jan Filip oznámili, že se o nový mandát ucházet nebudou...

To je samozřejmě šlechtí, ale uvidíme. Jsou tam na deset let, mají luxusní platy. To všechno je samozřejmě lákavé. Proto zastávám názor, že mandáty by se opakovat neměly. Ať jsou mandáty klidně delší, ale ať se neopakují.

Jaké jste na své výroky měla reakce?

Jen na komoru kvůli tomu přišlo přes šest set mailů, výhrůžek. Něco mi přišlo i do soukromého mailu, ale to nemá cenu ani hlásit. Je vyhrocená doba.

Návštěvy teď probíhají online. Pochvalují si to i příbuzní vězňů.

Chodí vám výhrůžky také kvůli koronaviro­vým opatřením? Řada ministrů už má kvůli tomu ochranku.

Tu já mám ze zákona. Myslím si, že hodně vydržím, ale ten rok, co řešíme covid, je toho dost pro všechny. Vláda je nepopulárn­í, lidé nám nadávají, že to děláme blbě, že nemáme co dělat v čele země. Podle jedné výhrůžky bych také měla být už dávno v hrobě. Jsou to prostě veselosti.

Neuvažoval­a jste, že byste rezignoval­a?

Teď už to přece máme za pár, ne?

Stihne se podle vás do podzimních voleb projednat změna volebního zákona?

Uvidíme. Reálné to může být, pokud tam bude shoda. Pokud nebude, tak by to byl asi průšvih.

Volby by ale proběhly i bez změny zákona, nebo ne?

Ano, i to si dokážu představit. Ústavní soud ponechal čtrnáct volebních obvodů, upravoval by se jen přepočet hlasů. Nechci ale nic předjímat.

V poslední době je mimořádně živo okolo úplatkářsk­é kauzy soudce Zdeňka Sováka. Dlouhodobě opakujete, že z vyšetřován­í unikají informace. Nedávno jste kvůli tomu vypovídala na policii…

Dávala jsem námitku podjatosti, která ale, jak jsem se dozvěděla, byla vyřízena v můj neprospěch. Všechno, co vrchní státní zastupitel­ství udělalo, tak bylo dokonalé a bylo na místě. Od nich to prý rozhodně neuteklo. Zajímavé je, že v médiích jsou výňatky z mého výslechu, které mi nedali ani v kopii do ruky. Tak mi řekněte, odkud to všechno utíká, když vrchní státní zastupitel­ství nechybuje a policie taky ne.

Usilujete o to, aby se kauza Sovák přesunula na Moravu, jak jste avizovala?

Neusiluji kauzu Sovák někam přemísťova­t, jak píší média. Já jsem jen podala řádnou námitku podjatosti v kauze úniků odposlechů do tisku, aby to nešetřil policejní orgán a dozorové vrchní státní zastupitel­ství, odkud, jak jsem i nadále přesvědčen­a, dál informace unikají.

Vláda je nepopulárn­í, lidé nám nadávají, že to děláme blbě, že nemáme co dělat v čele země.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia