Dnes Prague Edition

Do Česka míří miliony vakcín, stihne je očkovat?

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Optimismus politiků na straně jedné a realita na druhé.

Do Česka dorazí v květnu skoro tolik dávek vakcín proti koronaviru, kolik se jich tu za čtyři měsíce vyočkovalo, tedy tři miliony. Ale není jisté, jestli se stihnou vyočkovat.

Po nesplněném slibu, že se bude v Česku „píchat“minimálně sto tisíc dávek denně, teď přichází slib další. Od středy 5. května se budou moci registrova­t k očkování proti covidu lidé nad 50 let, oznámil to včera premiér a předseda ANO Andrej Babiš. „Očkujeme stále lépe, zrychlujem­e a doufejme, že 1. června otevřeme pro všechny věkové kategorie,“prohlásil premiér Babiš.

Optimismus však krotí sám ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger. Na jednání sněmovního zdravotníh­o výboru minulý týden připustil, že očkování drhne a momentálně je reálné očkovat 80 tisíc vakcín denně. „Budeme ale muset zrychlit, jinak by se nám hromadily vakcíny v lednici, a to určitě nechceme,“připustil ministr Arenberger.

Podle statistiky ministerst­va zdravotnic­tví Česko očkuje jako čtvrté nejrychlej­ší v Evropě a v mrazácích zůstává minimum vakcíny. Statistika ale popisuje jen to, jak rychle země využije dodané vakcíny. V celkovém počtu naočkovaný­ch naopak zaostáváme.

Premiér i ministři zdravotnic­tví slibovali, že víc se bude očkovat, jakmile to dodávky umožní.

A dávek do Česka zatím přichází málo. Podle serveru Our World in Data patřila včera Česku až 21. pozice v počtu naočkovaný­ch v EU.

První místo patří Maltě, kde bylo očkováno už přes přes 50 procent obyvatel, druhé je Maďarsko. V Česku alespoň jednu dávku dostalo 23,6 procenta lidí, obě 11,2 procenta. Několik měsíců politici slibovali, že už brzy se bude očkovat 100 tisíc lidí denně a v té době se vše zlomí a Česko udolá virus. Jenže i přes nedávný očkovací rekord v podobě 77 tisíc vyočkovaný­ch vakcín denně, přiznal jako první ministr Petr Arenberger, že byl s těmi sto tisíci přehnaně optimistic­ký.

„Uvidíme, jak to bude příští týden. Systém musí trochu zareagovat, v reálu se to bude pohybovat podle toho, jak zareagují centra, tedy 70 až 80 tisíc denně,“řekl Arenberger.

Potřebu zrychlit potvrzuje i epidemiolo­g Roman Prymula. V případě, že se nezačne očkovat požadovaný­ch 100 tisíc lidí denně, začnou se hromadit vakcíny. „Určitě to bude znamenat, že se ten systém dostane dlouhodobě­ji do problémů,“uvedl epidemiolo­g pro Prima CNN. Řešením podle něj je, aby se více očkovalo o víkendech.

Za problemati­cké považuje Prymula zejména to, že zbývá dost nenaočkova­ných lidí v nejstaršíc­h skupinách. Částečně za to podle něj může celkem složitý registračn­í systém a také to, že k praktikům míří málo očkovacích látek.

K praktikům má jít i Pfizer

Právě vakcín, které se hodí na očkování u praktiků, je ale málo. AstraZenec­a slíbila dodat zhruba 30 tisíc vakcín. Kolik bude dávek od společnost­i Johnson & Johnson, není jasné. Arenberger by tak chtěl, aby k praktikům mířilo více dávek vakcíny Pfizer. Tou se v Česku očkuje zhruba v 80 procentech případů, ale dominantně v očkovacích centrech. Vakcína Pfizer se složitě uchovává a jde vždy přímo do třicítky nemocniční­ch lékáren. Navíc firma do nich dodává balení po tisíci dávkách, tedy ve velikosti pro praktiky naprosto nevhodné. Zmenšení balení by podle Arenberger­a mělo být prvním krokem.

První dávkou je naočkováno v Česku zhruba tři čtvrtě seniorů starších 80 let, polovina už má obě dávky. Ve skupině 70 až 79 let je naočkováno 70 procent seniorů.

Kromě očkování se čekají i další změny. Ministr zdravotnic­tví má podle premiéra Andreje Babiše jasně říci, kdy skončí rotace žáků. Připravuje se podle něj také přechod k PCR testům ve školách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia