Dnes Prague Edition

„Čestný kapitán“dostal pokutu

-

Praktický lékař z Rumburka Josef Kořínek odešel vloni v prosinci od obvodního soudu s nejvyšším trestem ze všech.

Podle verdiktu musí zaplatit pokutu tři miliony korun. Na úplatcích měl dostat dva a půl milionu korun.

Kořínek vinu jednoznačn­ě odmítl. Přiznal pouze, že ho jedna z obviněných firem pozvala na třídenní školení na zámku na Vysočině, kam přijel se svou partnerkou a jejím synem. Jak sám popsal, školení to bylo jen formálně.

„Odborná část“probíhala asi jen čtvrt hodiny a pak následoval­a volná zábava. S ředitelem Genericonu Pavolem Veselým byl i na jachtě v Turecku, ale vše si prý platil sám. Mimochodem, všechny další pozornosti od Genericonu a Interchemi­e pro doktory, jako byly zájezdy na lyže do italských Dolomit nebo k moři do Dominikáns­ké republiky, poukázky do Teska nebo karty na benzin, obžaloba za úplatky nepovažova­la. Soustředil­a se výhradně na obálky. Ty dostal Kořínek podle svých slov celkem tři, ale žádné peníze v nich podle něj nebyly. V první byly údajně fotografie z jachty v Turecku, druhá obsahovala fotky ze zámeckého školení a ve třetí byl diplom s oceněním „Čestný kapitán za záchranu lodi“. Kořínek si ho údajně vysloužil už na dovolené na jachtě.

Kořínek soudu předložil vlastní vysvětlení, kam se poděly peníze, které mu firmy měly vyplatit. „Patrně skončily u zcela jiných osob. Je tady černá díra, ty peníze někam zmizely,“prohlásil Kořínek.

Dodal, že někdo z farmaceuti­ckých firem zřejmě potřeboval odčerpat peníze v hotovosti a hledal „bílého vola“, na kterého by to hodil. Na zaslané dotazy od MF DNES odsouzený lékař Kořínek neodpovědě­l.

(rel)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia