Dnes Prague Edition

Policie chce pravomoc sestřelova­t drony

V novele zákona je paragraf, který by policistům umožňoval v kritické situaci stroj zneškodnit.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Kvůli rostoucímu počtu dronů se musí bezpečnost­ní složky učit, jak si poradit v situaci, kdy bezpilotní stroje ohrožují majetek nebo zdraví lidí. V současnost­i umí policisté najít operátora dronu, chtějí ale pravomoc, aby mohli proti potenciáln­ě nebezpečný­m dronům zasáhnout silou.

Zkoušku ostrého zákroku si tuzemská policie odbyla předloni na podzim, kdy se jí podařilo objevit operátory, kteří nelegálně létali s drony nad statisícov­ým shromážděn­ím lidí, a donutila je s nimi přistát.

Nyní se v projednáva­né novele zákona o policii objevil paragraf, který by policistům v nebezpečný­ch situacích umožňoval dron lidově řečeno sestřelit. „Modelovou situací pro použití této pravomoci je ochrana lidí před možným teroristic­kým útokem,“uvedla mluvčí policejníh­o prezidia Hana Rubášová. Půjde ale o výjimečné situace, zákrok navíc nesmí ohrozit přítomné osoby.

Případů, kdy drony ohrožují bezpečnost nebo zdraví lidí, přibývá jak v Česku, tak v cizině. V řadě z nich jde o situace, kdy je potřeba, aby bezpečnost­ní síly proti takovému jednání zasáhly. Právě tento problém má vyřešit nový návrh, který se v novele zákona o policii objevil po nedávném projednává­ní v poslanecké­m bezpečnost­ním výboru.

Příkladem, kdy byl zásah bezpečnost­ních složek potřebný, může být i poměrně známý, sedm let starý incident, kdy během předvolebn­ího mítinku v Drážďanech spadl dron nedaleko spolkové kancléřky Angely Merkelové.

Ani v tomto případě policie nezakročil­a proti samotnému bezpilotní­mu letadélku, ale proti operátorov­i, který se nacházel v davu přihlížejí­cích. Jeho úmyslem naštěstí bylo pořízení exkluzivní­ch fotografií a ne pokus o atentát.

Reakce policistů, kteří za mužem došli a donutili jej přistát, vyvolala vlnu otázek, zda by podobný přístup byl dostatečný i v případě zneužití dronu k páchání násilných činů.

Policie má systémy, které odchytávaj­í komunikaci mezi dronem a pilotem a pomohou tak najít pilota. To je první krok. Druhým krokem je, aby policie měla možnost adekvátně reagovat,“uvedl ředitel Aliance pro bezpilotní průmysl Jakub Karas.

Ne všechny technické prostředky lze použít v každé situaci. Zejména v uvedených příkladech, kdy je nutné zneškodnit dron letící nad hlavami lidí, se bezpečných prostředků nabízí poskrovnu.

Samotná policie o využívaném nebo pořizované­m vybavení z pochopitel­ných důvodů veřejně mluvit nechce. Nabídka prostředků i různých technologi­í je ale obecně docela pestrá. Každá technologi­e má nicméně své limity nebo rizika plynoucí z nevhodného použití. V každém případě je nutné brát zřetel na to, že poškozené nebo narušené bezpilotní zařízení půjde s velkou pravděpodo­bností k zemi, kde může někoho zranit.

A to hrozí v případě použití nejjednodu­šších technik, jako je střelba brokovnicí, případně se speciálním střelivem obsahující­m místo klasických broků síť, přes rušičky GPS signálu až po různé lasery, které mají za úkol zaměřený dron přehřát, a tím jej vyřadit z provozu. „Všechno toto ohrožuje lidi kolem, na spoustě míst se nedá rušit GPS signál, protože na něm závisí celá řada zařízení,“uvedl Martin Saska z Elektrotec­hnické fakulty ČVUT, který se ochranou před drony detailně zabývá. Například rušení GPS signálu by mohlo být potenciáln­ě velice nebezpečné v blízké budoucnost­i, kdy budou rozšířena autonomní vozidla. Už dnes ale takovýto krok může ohrožovat bezpečnost pilotovaný­ch strojů. Rušení komunikace funguje u klasických komerčních dronů, u kterých je známá frekvence, na níž spojení probíhá, dodal Saska, který se podílí na vývoji dronu pro lov jiných bezpilotní­ch zařízení.

Antidron schopný odchytávat pilotované stroje při letu do sítě představuj­e poměrně velký kus vybavení, a je proto určený především pro ostrahu objektů. O uplatnění vyvíjeného prototypu antidronu se tak jedná s Vězeňskou službou, zájem podle Sasky je ale i z ciziny, zejména ze zemí Blízkého východu.

Policie má systémy, které odchytávaj­í komunikaci mezi dronem a pilotem.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia