Dnes Prague Edition

Slavia Spartu v poháru smetla

Fotbalová Sparta znovu zjistila, o kolik zaostává za rivalem. Derby v poháru prohrála 0:3.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Možná se mohlo zdát, že se po dlouhé době rýsuje derby, které bude mít grády. Nahecovaná Sparta, vydrážděná slávistick­ou snahou po sezoně přetáhnout do Edenu rychlíka Plavšiče, se měla porvat o finále domácího poháru.

S rozjetou Slavií, která zrovna doslavila třetí mistrovský titul v řadě.

Měl to být zápas na krev, emotivní a vyblázněný ještě víc než jindy. Ta pravá řež, jakou si derby žádá. Výsledek?

Sparta – Slavia 0:3.

Utkání, od kterého se tolik čekalo, rychle ztratilo kouzlo i náboj.

„Zavinili jsme si to sami,“uznal sparťanský trenér Pavel Vrba. „Když narazíte na tak silný tým, chyby vás potrestají.“

Trefná řeč, co dodat? Hotovo bylo už krátce po pauze, když obránce Hancko ztratil balon na polovině soupeře, místo sprintu se vracel klusem a sledoval, jak si slávisté Masopust s Kuchtou ve vápně mazácky pohráli s jeho spoluhráči a zařídili třetí gól.

Tohle že má být velké derby, ve kterém měla Sparta zachránit další rozpačitou sezonu?

Po včerejšku na Letné vědí, že pohár neobhájí a ročník zakončí bez trofeje. A pokud se chtějí poprat aspoň o druhé místo v lize, budou muset okamžitě přepnout do úplně jiného módu.

Je otázka, nakolik Spartu zasáhla zpráva o Plavšičově letním přesunu do Edenu, který už je podle informací MF DNES hotovou věcí.

Maličký záložník si včera vzal před spoluhráči slovo v kabině a dušoval se, že do Slavie nejde a ani s ní nejedná. Snad i proto ho kouč Vrba poslal do základní sestavy.

„Mluvil jsem s ním, tu spekulaci mi nepotvrdil,“líčil Vrba před zápasem v televizním rozhovoru. „Nevidím důvod, proč mu nevěřit. Doufám, že ukáže, za koho chce hrát.“

Na výsledek tenhle tah velký vliv neměl. Plavšič nic extra nepokazil, nic zásadního nevymyslel, po hodině hry střídal a to, na co byli fanoušci na obou stranách mimořádně zvědaví, tak nějak vyšumělo.

Drobný Srb jednou střílel z dálky doprostřed brány, z levé strany kopal standardky. A když přímý kop zahrávali slávisté, lehl si za zeď, snad aby dokázal, že mu nevadí, když od soupeřů (a zřejmě budoucích spoluhráčů) schytá nějakou tu ránu.

Derby každopádně odhalilo, že kdyby měla Sparta řešit jen kauzu Plavšič, mohla by si pískat.

Problémů má plno, včerejší představen­í ji svléklo donaha.

Fanoušci, kteří se po koronaviro­vé pauze vrátili na letenské tribuny, sledovali dva týmy, mezi kterými byl rozdíl několika kategorií. Hlavně obranná fáze Spartě nefunguje, což zatím nedokázal změnit ani trenér Vrba.

Chyby kupil mladý stoper Vitík, zbrkle reagoval i mazák Čelůstka. Sáček s Wiesnerem propadali při bránění: první opakovaně nedostupov­al hráče, druhý nechtěně namazal slávistům na vedoucí gól a při druhém vůbec nezachytil pohyb soupeřů. Brankář Heča, jenž dostal přednost před Nitou, sice chytil slávistům tři gólové šance, ale zároveň se celý zápas pral s rozehrávko­u. A útočník Juliš, který byl poprvé po zranění v základní sestavě? Zahodil jednu tutovku a hraničními zákroky si koledoval o vyloučení. I když vezmete v úvahu, že kvůli zranění musela Sparta oželet kapitána Dočkala nebo mladého rváče Krejčího, stejně vám vyjde, že se od ní čeká daleko, daleko víc.

Slavia si naopak postup do finále užila, vyhrát mohla ještě výrazněji.

„V obraně jsme měli v prvním poločase okénka, mělo to být lepší,“upozorňova­l asistent kouče Trpišovské­ho Jaroslav Köstl. „Ale jsme ve finále a zdravíme fanoušky, kteří jsou u televize určitě nadšení.“

Zato pro sparťany se derby zase změnilo v mučení.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Hojně skloňované jméno Srdjan Plavšič by měl v létě podle informací MF DNES zamířit ze Sparty do Slavie. Včera v rudých barvách odehrál 64 minut.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Hojně skloňované jméno Srdjan Plavšič by měl v létě podle informací MF DNES zamířit ze Sparty do Slavie. Včera v rudých barvách odehrál 64 minut.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia