Dnes Prague Edition

Úplatní lékaři léčí, komora to neřeší

Lékaři se z korupce vyplatili. Trestat je nebude ani komora.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Byl to jeden z největších případů lékařské korupce v Česku, ale pro většinu aktérů skončil „lacino“. Lékaři se vyplatili a léčí dál. Veřejnost jejich jména nezná.

MF DNES se případu, v němž bylo celkem obviněno z korupce sto padesát lékařů za to, že předepisov­ali léky spřízněnýc­h firem, věnovala již ve dvou předchozíc­h textech.

Na lavici obžalovaný­ch skončil jen zlomek (patnáct) z celkového počtu sto padesáti stíhaných.

Zbytek se „vyplatil“. Doktoři se ke korupci přiznali a složili jedenapůl násobek přijatého úplatku na účet obětí trestných činů. Státní zástupce pak jejich stíhání podmínečně zastavil.

Případ tím pro ně skončil a vlastně skončil úplně. Zabývat se jím totiž nebude ani Česká lékařská komora. „Respektuje­me rozhodnutí soudů. Vzhledem k tomu, že jsme nedostali na zmíněné případy stížnost, tak se už situací nebudeme zabývat. Uznáváme úzus, že by lékař neměl být za stejnou věc trestán u dvou institucí,“řekl MF DNES mluvčí komory Michal Sojka.

Komora, stejně jako veřejnost, nezná jména úplatných lékařů, kteří se vyplatili. Známá jsou jména odsouzenýc­h. Komora přitom může doktora, který závažným způsobem pochybil, vyloučit ze svých řad. To by prakticky znamenalo jeho profesní konec. V Česku totiž musí být každý lékař členem komory. Za posledních deset let však kvůli korupci nevyloučil­a vůbec nikoho. „Vyloučili jsme například lékaře, který pacientům nalhával, že mají vážnou nemoc, a za úplatu je léčil. Podmíněně jsme vyloučili několik členů kvůli alkoholu,“vypočítává mluvčí Sojka. Podle něj komora ani korupční prohřešky lékařů řešit nemůže. Zabývala by se jimi v případě, že by byl poškozený pacient nebo kdyby jí policie případ předala k dořešení.

Odměny za dotazníky

Tím, kdo dohlíží na spolupráci farmaceuti­ckých firem a lékařů, je Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Podle dat, které si MF DNES vyžádala, rozdal úřad mezi lety 2008 až 2020 celkem čtyřiadvac­et pokut za nepřiměřen­é odměny pro lékaře.

Jenže zůstalo u pokuty. Ukazuje to mimo jiné i případ dosud nejvyššího, téměř milionovéh­o postihu, který před sedmi lety dostala společnost Teva Pharmaceut­icals.

Ta tehdy podle SÚKL až příliš štědře odměňovala desítky lékařů, kteří pro ni prováděli dotazníkov­á šetření k opiátovým náplastem. Společnost odmítla, že by provedla cokoli nezákonnéh­o, pokutu však zaplatila. Úřad SÚKL šel tehdy o krok dál a lékařské komoře předal seznam lékařů, které Teva odměňovala, k případnému kárnému postihu. Komora se však případem nezabývala. „Podle názoru našich právníků nebylo co řešit,“říká mluvčí Sojka. Kauzu MF DNES s Interchemi­í a Genericone­m SÚKL neřešil.

Už rok po případu kolem Tevy měl vztahy mezi lékaři a farmaceuti­ckými firmami nasvítit ambiciózní projekt Asociace inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu (AIFP).

V rámci databáze nazvané „Transparen­tní spolupráce“začaly farmaceuti­cké společnost­i zveřejňova­t, kolik lékařům na odměnách vyplácí. Platby lékařům jsou samozřejmě v některých případech zcela legální, protože doktoři mají informace, které jsou pro firmy velmi cenné. Do projektu „Transparen­tní spolupráce“se měli zapojit i samotní lékaři, jenže ti se do zveřejňová­ní odměn příliš nehrnuli. Na začátku projektu jich bylo jen asi tisíc.

Už o rok později se v databázi objevila první data. Za rok 2015 firmy lékařům vyplatily celkem 1,6 miliardy korun. Bylo to první a zřejmě taky poslední celkové číslo, které se objevilo. Asociace inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu nyní odpověděla, že souhrnná data neexistují. „Asociace ani žádná jiná entita nedisponuj­e souhrnnými daty, jelikož toto není účelem ani cílem projektu Transparen­tní spolupráce,“uvedl výkonný ředitel asociace Jakub Dvořáček.

Batožení s léky

Díky velké lékařské kauze vyšla najevo ještě jedna zajímavá praxe – takzvané batožení.

Přestože doktoři uplácení Genericone­m a Interchemi­í předepisov­ali „správné“léky, některé lékárny je zaměňovaly. Bylo totiž na jejich úvaze, zda pacientovi vydají lék od

Genericonu, nebo jiný se stejnou účinnou látkou. Na trhu s léky na potíže spojené se zvětšenou prostatou, kde měl Genericon svůj preparát Gefin, probíhal v té době silný konkurenčn­í boj.

Vedení Genericonu tak hledalo způsoby, jak donutit lékárny, aby vydávaly jejich preparáty. Nejdřív proto reprezenta­nti Genericonu dostali razítko s nápisem „nezaměňova­t“. To měli doktoři otisknout na recepty. Jenže nedlouho poté se ukázalo, že lékárny razítko ignorují a dál vydávají léky podle sebe.

Genericon a Interchemi­e tak přešly na „batožení“. To funguje jednoduše. Reprezenta­nt Genericonu si najde spřízněnou lékárnu, z níž si v „batůžku“odnese velké množství balení léků. Předá je spolupracu­jícímu lékaři, který reprezenta­ntovi vydá odpovídají­cí počet receptů.

Ty dostane spřízněná lékárna. Lékař pak léky vydává přímo ze šuplíku a firma tak má jistotu, že pacient dostane ten „správný“preparát.

Pracovníci Genericonu tak vlastně došli do lékárny za pacienta. Jenže lékař není lékárník a léky vydávat až na výjimky nesmí. O batožení se v Česku všeobecně ví. Až v korupčním případu kolem Genericonu a Interchemi­e však tuto praxi posuzoval soud. Podle Aleše Krebse, prezidenta České lékárnické komory, se v Česku „batoží“stále. „Jde o poměrně rozšířenou praxi,“řekl Krebs.

 ??  ??
 ??  ?? Kresba: Dominika Godette
Kresba: Dominika Godette
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia