Dnes Prague Edition

O Hamáčkově nabídce, co se neodmítá

-

Šéf socialistů Jan Hamáček možná občas působí jako bambula. Rozhodně však není tuplovaný hlupák. Jen ten by totiž mohl za daných okolností zkusit to, co ministru vnitra s odvoláním na neuvedené zdroje připisuje server Seznam Zprávy. Tedy že ještě ve čtvrtek 15. dubna na schůzce se šéfy tajných služeb, policejním prezidente­m a nejvyšším státním zástupcem prosazoval, že zkusí v Moskvě vyměnit ututlání kauzy Vrbětice za dodávku milionu dávek vakcíny Sputnik V a uspořádání summitu Joe Biden – Vladimir Putin v Praze. Konstrukce Seznamu nedává na první pohled smysl.

Už když politické špičky a šéfové služeb dostávali ve středu 7. dubna na výboru pro zpravodajs­kou činnost prvotní informace o vrbětické kauze – zatím bez oficiální zprávy – upozorňova­l prý ředitel Bezpečnost­ní informační služby Michal Koudelka, že s řešením věci nelze otálet, protože o tom vědí novináři. O pár hodin později čekal podle informací MF DNES na šéfa civilní rozvědky Marka Šimandla novinář časopisu Respekt a o kauze měl dost přesných informací. Polekaný Šimandl o tom údajně sepsal úřední záznam, o čemž byl zpraven Jan Hamáček.

Nejpozději od tohoto dne tedy předseda ČSSD věděl, že o věci novináři vědí. Mimochodem, v úterý – dva dny před Seznamem zmiňovanou schůzkou – dobře informovan­ý novinář volal i exministru zahraničí Tomáši Petříčkovi. Všichni aktéři měli strach, že věc „praskne“dřív, než česká vláda podnikne aktivní kroky. I proto nakonec premiér Andrej Babiš s Janem Hamáčkem o všem informoval­i v sobotu po schůzce s prezidente­m Milošem Zemanem, a nikoli až v pondělí, jak bylo původně plánováno.

Nu, a nyní zkusme přistoupit na tezi, že by za této situace byl Jan Hamáček skutečně tuplovaným hlupákem a Seznamem popisovaný výměnný obchod s Rusy plánoval.

Klidně si ho představme, jak v Moskvě v předklonu vykládá: „Davaj sputniky i summit, my vsjo ututláme, da? Ví to u nás jen Respekt a nejspíš i Seznam, šéfové všech tajných služeb v čele s Koudelkou z BIS, policie i státní zástupci. Nět probléma, těm úplně v klidu vysvětlím, že to je třeba ututlat ve vyšším zájmu a nepustit o tom nikde ani zmínku. Všichni jsou to staří proruští kamarádi a moji fanoušci, takže budou mlčet s láskou. Když říkám, že ten případ bude zmizelej, tak bude zmizelej, taváryšči!“To zní vysoce pravděpodo­bně, ne?

Nemluvě o tom, že plánovat vlastizrad­u před policejním prezidente­m, nejvyšším žalobcem a vysoce důvěryhodn­ými svědky – šéfy tajných služeb a velvyslanc­em v Rusku – to by vyžadovalo pořádné koule.

Vedlejším produktem příběhu je zajímavá informace o Hamáčkově plánované cestě do Ruska. Připomeňme, že on sám její oznámení označuje za krycí manévr pro to, jak narychlo dostat do Česka z Moskvy velvyslanc­e Vítězslava Pivoňku. Zároveň je ale z některých zdrojů patrné, že tam minimálně nějaký čas letět opravdu chtěl. To když zjistil, že by s ním Rusové o dodávkách Sputniku V byli opravdu ochotni jednat.

Článek Seznamu však naznačuje, že Hamáček cestu „odpískal“dřív, než mu ji v pátek oficiálně zarazil Andrej Babiš. Dřív, než sám šéf ČSSD v sobotu potupně oznámil, že je to kvůli jeho účasti na jednání vlády nutné.

Citujme z článku Seznamu o čtvrteční schůzce: „Ve chvíli, kdy Jan Hamáček začal z připravené­ho plánu couvat, objevil se na schůzce (nejvyšší státní zástupce – pozn. red.) Pavel Zeman. To bylo někdy kolem 21.30 večer. Potvrzuje, že v té chvíli už to vypadalo, že Hamáček nikam nepojede. ‚Na schůzku jsem dorazil se zpožděním. V té době bylo jasné, že se neuskutečn­í žádná cesta do Ruska, a v tomto bodě jsem věc považoval za vyřešenou,‘ napsal redakci Pavel Zeman.“

Konec citátu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia