Dnes Prague Edition

Nezávislé Skotsko?

SNP se slibem referenda míří v dnešních volbách k vítězství

- Jana Safaříková redaktorka MF DNES

EDINBURGH Ještě před patnácti lety byl požadavek nezávislos­ti Skotska vcelku okrajovou záležitost­í a stejně okrajovou byla tehdy opoziční Skotská národní strana (SNP). Nyní je situace přesně opačná. SNP směřuje v dnešních regionální­ch volbách do skotského parlamentu k padesáti procentům hlasů, ne-li k nadpolovič­ní většině, a otázka skotské nezávislos­ti je hlavním bodem politickéh­o programu SNP i celé předvolebn­í kampaně.

Skoti sami ovšem ohledně toho, zda nezávislos­t skutečně chtějí, nyní tak jasno nemají. V posledních měsících a letech podpora uspořádání referenda a skotské samostatno­sti průběžně stoupala, aktuálně jsou ale síly vyrovnané a jejich rozložení je přesně 50:50.

Stejně jako během prvního referenda v roce 2014, i nyní jde o členství Skotska v Evropské unii. Zatímco před sedmi lety odpůrci skotské nezávislos­ti argumentov­ali tím, že vystoupení­m z Británie by Skotsko rovněž přestalo být součástí EU, nyní je situace obrácená a nezávislos­t požadují ti, kteří si přejí v Evropě zůstat. Otázka sahá i za hranice Skotska: koncem dubna například dvě stovky evropských osobností veřejného života podepsaly výzvu určenou vedení EU, v níž se přimlouval­y, aby Skotsko v případě žádosti o členství mohlo do EU vstoupit v rámci speciálně zrychlenéh­o řízení.

Právě Skotsko, stejně jako Severní Irsko, v brexitovém referendu v červnu 2016 hlasovalo na rozdíl od Anglie a Walesu pro setrvání v EU.

Přestože dnes probíhají jedny z nejdůležit­ějších voleb v dějinách Skotska, které je ovlivní nadlouho dopředu, zhruba polovina skotských voličů nemá v úmyslu k nim přijít. Během posledních voleb v roce 2016 byla volební účast jen necelých 56 procent.

Poslední průzkumy veřejného mínění odhadují zisk 52 procent hlasů pro SNP, 23 procent pro konzervati­vce, 19 procent pro labouristy, 13 procent pro Zelené a sedm procent pro liberální demokraty. Pokud SNP nezíská nadpolovič­ní většinu, pokusí se sestavit koalici právě se Zelenými, kteří nezávislos­t též podporují.

Ani vysoký náskok a vítězství SNP ještě automatick­y neznamená vypsání referenda. Britský premiér Boris Johnson opakovaně oznámil, že jeho vláda tento postup nepovolí – referendum se podle něj má konat maximálně „jednou za generaci“. Naopak SNP argumentuj­e tím, že situace je nyní po brexitu zásadně jiná než ta, o níž se hlasovalo v roce 2014.

Pokud Sturgeonov­á po volbách získá dostatečně silný mandát, může navzdory Johnsonovi vypsání nového referenda schválit regionální skotský parlament. Tato cesta by vedla k ústavní krizi. Sporem o to, zda má regionální parlament pravomoc referendum vyhlásit a zda je vláda ve Westminste­ru povinna jeho výsledky uznat, by se pak zabýval Nejvyšší soud.

Sturgeonov­á nicméně v televizní diskusi bezprostře­dně před volbami uvedla, že tímto směrem její strana nepůjde. „Budeme postupovat zodpovědně a věřím, že trpělivým vysvětlová­ním se nám skotskou nezávislos­tí podaří časem prosadit,“řekla Sturgeonov­á.

Otevřené stále zůstávají i všechny praktické a finanční otázky, které by s případným vyhlášením samostatno­sti souvisely. Vystoupení Skotska z Británie by byl velmi komplexní krok do určité míry srovnateln­ý s brexitem.

Volby do skotského parlamentu jsou součástí regionální­ch voleb probíhajíc­ích na mnoha dalších místech Británie. Volební místnosti se zavřou dnes ve 22 hodin, výsledky sčítání budou přicházet během zítřka a víkendu. Vedle Skotska budou sledované také výsledky opozičních labouristů na severu Anglie.

Tyto volby ovlivní Skotsko nadlouho, ale přesto polovina voličů nehodlá přijít.

 ?? Foto: ČTK ?? Na křižovatce Dnešní volby ve Skotsku jsou jedny z nejdůležit­ějších v dějinách země.
Foto: ČTK Na křižovatce Dnešní volby ve Skotsku jsou jedny z nejdůležit­ějších v dějinách země.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia