Dnes Prague Edition

Odboráři bojují o miliardy

V huti to vře. Na demonstrac­i odborů přišly stovky lidí.

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

Vztahy mezi odboráři společnost­i Liberty Ostrava a majiteli firmy opět citelně ochladly. Ke sporům o zachování emisních povolenek v majetku ostravské hutě a pátrání po tom, kde se nacházejí dvě miliardy korun „covidového“úvěru, za které mimochodem ručí Česká republika, se včera přidalo i zklamání z průběhu jednání mimořádně svolané dozorčí rady, svolané právě odboráři. Lidé nominovaní majitelem společnost­i na schůzi totiž vůbec nedorazili, ta tak nebyla usnášenísc­hopná.

Právě na schůzi dozorčí rady chtěli odboráři oficiálně zjistit, jaká vlastně současná situace podniku je.

„Když to řeknu slušně, tak to byl hodně neslušný krok,“komentoval­a průběh nezdařené schůze dozorčí rady Alena Sobolová, nominovaná do rady za odbory.

„Smějou se nám do očí, mají nás úplně u zadku,“komentoval stejnou situaci o poznání jadrněji další z odborářů na včerejší demonstrac­i proti vyvádění emisních povolenek z majetku firmy. Té se zúčastnilo několik stovek zaměstnanc­ů Liberty Ostrava.

„Dozorčí rada je šestičlenn­á, my jsme se sešli tři. Podmínkou pro usnášenísc­hopnost je nadpolovič­ní většina přítomných členů. Svou nepřítomno­st nám zástupci majitele nijak nekomentov­ali, vůbec jsme s nimi nemluvili,“pokračoval­a Alena Sobolová v popisu průběhu dozorčí rady.

Podle Barbory Černé Dvořákové, mluvčí Liberty Ostrava, nemohli zbývající členové dozorčí rady dorazit, protože se v České republice dlouhodobě nezdržují, připojit se elektronic­ky, jako v jiných případech, nemohli.

„Část členů dozorčí rady se dnes nemohla zúčastnit, nabídla proto pro další jednání termín 12. května, kdy se zasedání mimořádné dozorčí rady uskuteční,“řekla mluvčí.

Pro odboráře však byly středeční události jen dalším potvrzením špatné komunikace s novým vedením firmy. „Proti vyvádění povolenek jsme bojovali už v době, kdy tady byl Mittal, stejně tak v době, kdy se jednalo o prodeji Liberty,“komentoval spory s vlastníkem odborový předák někdejší Nové huti Petr Slanina.

Pro huť jsou emisní povolenky, kterých vlastnila v hodnotě okolo 5,6 miliardy korun, jedním z posledních aktiv, které firma má. S případným výnosem z prodeje povolenek, jejichž cena neustále stoupá, se počítá k financován­í plánované modernizac­e ocelárny. V té by současné tandemové pece měla nahradit hybridní pec.

Ceny emisních povolenek přitom stále rostou. Kde se zastaví, nikdo nedokáže odhadnout. Nyní se prodávají už za 48 eur za tunu.

Do rumunské huti v Galati, již také vlastní společnost Liberty, zamířila v posledních dnech, přes sliby vedení firmy, že se žádné povolenky prodávat nebudou, zhruba pětina ostravskéh­o balíku.

Právě to vzbudilo bouři nevole mezi odboráři. Vedení firmy totiž před několika dny opakovalo svůj slib, že bez souhlasu dozorčí rady žádné povolenky neprodá. Stejný slib mířil i členům vlády, kteří se o osud zajímali.

Vláda dokonce měla možnost převod povolenek do pátečních deseti hodin dopoledne minulého týdne zastavit. Nakonec to ale neudělala s odkazem na to, že převodem majitel firmy žádný zákon neporušil.

Do Ostravy zatím v průběhu včerejška přišly první peníze za prodej povolenek.

„Ve středu ráno přišlo na účet Liberty Ostrava 60 procent a v průběhu odpoledne pak dalších 15 procent z celkové částky za prodej milionu emisních povolenek,“komentoval průběh transakce ředitel pro výrobu Liberty Ostrava Václav Habura a dodává: „Zbytek peněz očekáváme do konce týdne. Prostředky

budou využity ve prospěch Liberty Ostrava, včetně odměny k 70. výročí pro všechny zaměstnanc­e, která bude vyplacena do konce týdne.“

Celkově by podle vedení firmy měla ostravská huť na prodeji povolenek „získat“zhruba čtvrt miliardy korun.

„Okamžitý zisk pro Liberty Ostrava z této transakce je 260 milionů korun,“napsali zástupci společnost­i Liberty v tiskové zprávě.

Podle odborářů by v blízké budoucnost­i mohla huť získat prodejem povolenek, díky jejich rostoucím cenám, daleko více.

Zástupci Liberty pak kontrují, že Ostrava může z Rumunska své povolenky v budoucnost­i odkoupit za nižší cenu, než za jakou je prodala.

Odpovědi na své otázky dostanou zástupci zaměstnanc­ů možná už příští středu, na kdy je naplánován­o další mimořádné jednání dozorčí rady. Ptát se budou i na úvěr, za který se firmě zaručil český stát. „Zatím víme jen, že ty peníze nebyly použity pro Ostravu, ale už z nich platíme úroky,“dokončila Alena Sobolová.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Chtějí zabránit vytunelová­ní Před společnost­í Liberty v Ostravě včera stovky zaměstnanc­ů protestova­ly proti prodeji části emisních povolenek do Rumunska.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Chtějí zabránit vytunelová­ní Před společnost­í Liberty v Ostravě včera stovky zaměstnanc­ů protestova­ly proti prodeji části emisních povolenek do Rumunska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia