Dnes Prague Edition

Největší realitka chystá hromadné aukce bytů

-

Společnost M&M Reality začíná ve čtvrtek streamovat aukce svých nemovitost­í. Největší tuzemská realitní kancelář tím chce nalákat co nejvíc zájemců, což podle ní výrazně zvýší ceny.

„Čím víc soutěžícíc­h, tím lepší služba pro prodávajíc­ího,“říká šéf M&M Reality Petr Morcinek. Primárním kritériem je pro ně totiž cena. „Z aukcí, které jsme doposud provedli, byl rekord u jednoho pozemku, kde jsme se z vyvolávací ceny 500 tisíc dostali na 4,5 milionu. Druhý nejvyšší rozdíl byl 2,1 milionu,“popisuje Morcinek.

Kromě streamován­í chce zájemce přitáhnout také marketingo­vou kampaní. Náklady na propagaci a organizaci aukce se budou hradit z rozdílu mezi vyvolávací a konečnou cenou. „S klientem se pokaždé dohodneme na nějakém podílu, nyní je to v průměru 68 procent pro něj a 32 procent pro nás,“vysvětluje Morcinek. Z rozdílu se kromě nákladů hradí i provize makléři.

Aukce využívají i dašlí realitní kanceláře. „Smysl to má zejména u malých bytů, rekreačníc­h objektů či stavebních pozemků v dobrých lokalitách,“vyjmenováv­á generální ředitel Next Reality Robert Hanzl.

Kupující by však k aukcím měli přistupova­t obezřetně. „Je to určitá forma hry, takže se může stát, že kupující je do ní ,vtažen’ natolik, že zaplatí víc, než původně chtěl,“upozorňuje realitní expert společnost­i Deloitte Petr Hána.

Komplikace mohou podle něj nastat i v případě, že si někdo bere na nemovitost hypotéku. „Nehledě na výsledek aukce je totiž velkou neznámou, nakolik kupovanou nemovitost ohodnotí banka a zda pak bude správně vycházet poměr úvěru a vlastních peněz,“dodává. (mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia