Dnes Prague Edition

Kolik politickýc­h vězňů bude v EU?

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Kdesi mezi covidem a Vrběticemi došlo ke shodě Evropského parlamentu s Radou EU na znění klimatické­ho zákona. Podle něj do roku 2030 členské státy EU sníží emise oxidu uhličitého o 55 procent proti stavu z roku 1990 a do roku 2050 bude EU uhlíkově neutrální. Plnění zákona bude právně vymahateln­é.

Návrh zákona představuj­e čistě politický závazek, který nemá vědecké zdůvodnění, není opřen o ekonomické ani sociologic­ké fundamenty, ba ani o ekologické výzkumy. V současné době nejsou k dispozici ani využitelné technologi­e v dostatečné kapacitě a výkonu, které by k naplnění závazků vedly. Přitom nejde jen o energetiku nebo dopravu, ale i o hutnictví, chemický průmysl, výrobu stavebních hmot či zemědělstv­í. Zákon jen odráží přesvědčen­í ekologický­ch stran a iniciativ zakotvené tak, aby nebylo možné je případnými politickým­i výměnami, například po volbách, měnit.

Souběžné události naznačují, jaká další úskalí platnost a vymahateln­ost klimatické­ho zákona čekají. Evropská komise například posuzuje průmyslové obory, které budou vyhovující a podporovan­é a které ne. Ke schváleným řadí například spalování zemního plynu (dočasně) a využívání biomasy, ale už ne jadernou energetiku (ač se o ní ještě jedná). Sází jednoznačn­ě na obnoviteln­é zdroje, především vítr a fotovoltai­ku, pro které ale u nás nejsou podmínky.

Politická situace se u nás vyvinula tak, že Rusko se z tendru na jaderný zdroj „vyhodnotil­o“samo už v roce 2014 ve Vrběticích a jeho technicky, cenově i funkčně možná nejvýhodně­jší řešení nemůže vyvážit potenciáln­í rizika spojenectv­í v tak strategick­ém oboru. Rusko zásobuje Evropu zemním plynem, ale i tento vztah se může ze dne na den stát riskantním. Neboli: změní se politika Ruska, změní se přístup EU? Nebude dokončen plynovod Nord Stream II? Co bude s klimatický­m zákonem? A co s českou energetiko­u?

Jako nejrozumně­jší a nejbezpečn­ější pro nás dnes vychází udržení uhelného hospodářst­ví, to znamená dostatek těžebních i energetick­ých kapacit. Byť by s přibývajíc­ími léty nesly stále více úkoly záložní a ubývalo jejich využívání „provozních“v základním zatížení. Jenže taková alternativ­a se brzy stane protizákon­nou. Česko a jeho představit­elé budou vláčeni po soudech.

A ono se to už děje. Spolek Klimatická žaloba ČR před několika dny podal žalobu na českou vládu. Jejím cílem je dokázat, že úřady „dostatečně nechrání práva občanů“a neplní své mezinárodn­í závazky ve vztahu ke klimatu. Organizace se odvolává na více než 600 podobných žalob, které probíhají nebo proběhly po celém světě.

Před dvěma lety Ústavní soud v Nizozemsku rozhodl ve prospěch žalujících aktivistů, že vláda musí do roku 2020 snížit emise o 25 procent, vláda plánovala 17 procent. Kvůli globálnímu oteplování „jsou životy, blahobyt a životní podmínky mnoha lidí po celém světě, včetně Nizozemska, v ohrožení“, stálo v rozhodnutí soudu.

Další soudní pře s výsledkem ve prospěch ekologistů proběhly ve Francii, Kolumbii, Pákistánu nebo Irsku. Ve zmíněných případech soudy nařídily vládám určitá konkrétní opatření. Co ale, když někdy příště opatření nebudou možná nebo nebudou účinná? Kdo to půjde odsedět?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia