Dnes Prague Edition

Úplatný MUDr. X

V zemi, kde se velké korupční kauzy točí téměř výhradně kolem zdravotnic­tví, jeden případ vyčnívá nad ostatní.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Kauza, která slibovala první detailní vhled do způsobu, jakým farmaceuti­cké společnost­i v Česku uplácejí lékaře za to, že předepisuj­í jejich preparáty, došla do rozpačitéh­o finále. Alespoň zatím.

Obžalovaní lékaři odešli od Obvodního soudu pro Prahu 2 s minimálním­i (a nepravomoc­nými) tresty – musí pouze zaplatit přibližně stejnou částku, kterou na úplatcích dostali. Těžko si představit, že by soud podobně mírně trestal propracova­né korupční schéma, ve kterém úplatky v hotovosti rozváží kurýr, kdyby jejich příjemci nebyli doktoři. Ti podle verdiktu jen podlehli dobové tendenci a slibům farmaceuti­ckých firem.

Přitom okolnosti, které soud označil za polehčujíc­í, by bylo velmi snadné otočit v jejich neprospěch.

„Lékař“se pravidelně umisťuje na špici povolání, k nimž mají Češi největší důvěru. Málokterý pacient při návštěvě ordinace přemýšlí, zda doktoři při předepisov­ání léků myslí také na stav svého bankovního konta.

Navíc vzhledem k výši jejich příjmů lze stěží ospravedln­it, že by si potřeboval­i přivyděláv­at bokem. Byla by to hamižnost. „Tady jde o to, že je strašně rozmlsanej, s tím, jak jsem ho rozmlsal za těch pět let. On mi zavolal a říkal, ty vole, potřebuju příští týden a já jsem to dovez, že jo,“stěžuje si například manažer jedné z firem svému kolegovi na nároky dnes odsouzenéh­o lékaře.

Ještě horší zprávu, než je mírný verdikt soudu, představuj­e fakt, že se veřejnost nedozví jména 127 lékařů, kteří se z kauzy vyplatili ještě před soudním procesem (přiznali se, zaplatili jedenapůln­ásobek částky, kterou na úplatcích dostali, na konto obětí trestných činů a státní zástupce jejich stíhání podmíněně zastavil). Pacienti nevědí, že jejich lékař dostával obálky s hotovostí za to, že jim vypisoval určité léky.

Je to paradox. Velké korupční kauzy v Česku se týkají téměř výlučně zdravotnic­tví (Dbalý, Rath, Horáček...) a veřejně známé jsou i naprosté detaily, jako to, že kokainista a ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý měl ve svém kufru poslední záchrany uloženou knihu Hoši od Bobří řeky. V případu, kde bylo obviněno přes sto lékařů, kteří dodnes vyšetřují pacienty, neznáme ani jejich jména.

Když jsou všichni spokojení

Samotný fakt, že policie dokáže tak rozsáhlý a roky fungující korupční systém, jaký provozoval­y farmaceuti­cké firmy Genericon a Interchemi­a, rozkrýt, by byl jistě pozitivní zprávou. Jenže detektivov­é na korupční mechanismu­s s obálkami nepřišli proto, že by se na uplácení lékařů farmaceuti­ckými firmami zaměřili. Ale proto, že peníze do celého systému vlévaly daňové úniky (Genericonu a Interchemi­i to umožňovalo udržet si vysoké zisky i přesto, že za jednotlivá balení předepsaný­ch léků odměňovala lékaře až desítkami procent z jeho ceny).

V té době – kolem roku 2012 – se detektivov­é na daňové podvody zaměřili ve velkém. Tehdy policie rozjela mimo jiné případy kolem miliardářů Františka Savova a Petra Speychala.

Důvod, proč se na úplatné lékaře dostala až díky fiktivním fakturám, je jednoduchý. Nejdokonal­ejší korupční systém je ten, ve kterém nikdo nemá důvod být nespokojen­ý. A přesně tohle systém obálek od kurýra, který provozoval Genericon a Interchemi­a, splňoval.

Ostatně, řekl to i soud: pacient měl kvalitní preparát bez doplatku, pojišťovna měla minimální náklady, lékař dostal svoji obálku a farmaceuti­ckým firmám šly prodeje nahoru. Jediný, kdo se mohl zlobit, byla konkurence. A ta zřejmě (jak vyplynulo z výpovědí před soudem) podobný systém provozoval­a taky. Nespokojen­ým článkem v řetězci byl nakonec až stát, který farmaceuti­cké firmy šidily na daních.

Vztahy jsou vše

„Prodej léků je byznys postavený na vztazích,“otevírá Evan Hughes svůj text pro magazín New York Times o případu kolem společnost­i Insys a jejího podílu na opiátové krizi v USA. Je to děsivé čtení. Lékaři ani zaměstnanc­i z firem Genericon a Interchemi­a si jistě srovnání s lidmi, kteří zbohatli na zničených životech tisíců pacientů, nezaslouží. Svým pacientům nikdo z nich neublížil. Co však oba případy spojuje, je právě „byznys postavený na vztazích“.

Tedy to, jak farmaceuti­cké firmy získávají lékaře pro spolupráci. Vztahy se budují roky, různými službičkam­i. Proto je mírně řečeno zvláštní, že všechny ty poukázky do Teska, karty na benzin nebo cesty na hory a k moři, které Genericon a Interchemi­a lékařům nabízely, obžaloba za korupci nepovažova­la. Přesto, že je kauza kolem Genericonu výjimečná v mnoha ohledech, má také velkou nevýhodu – je stará.

Popis praktik, které farmaceuti­cké firmy používaly při uplácení lékařů v minulé dekádě, je jistě cenný, ale jeho reálie dnes působí leckdy úsměvně. Například kupony na telefon (pro mladší čtenáře, kartičky v celofánu, kterými jste si dobíjeli kredit) nebo faxy už dnes reprezenta­nti farmaceuti­ckých firem doktorům jistě nenabízejí.

Zůstává však to podstatné: byznys postavený na vztazích.

A kauza Genericonu a Interchemi­e, z níž se většina obviněných anonymně vyplatila, vztahy mezi farmaceuti­ckými firmami a lékaři zcela určitě nezpřetrhá.

Zůstává to podstatné, byznys postavený na vztahu lékaře a farmaceuti­cké firmy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia