Dnes Prague Edition

Nadějné zprávy o covidu

U šedesáti školáků se potvrdila nákaza. Ale i to je pozitivní, míní hygienici – odhalilo je testování

- Klára Burešová redaktorka MF DNES Optimistic­ké statistiky

PRAHA Metropole žije nadějí na zvrat v boji s koronavire­m. Stále více lidí je v ulicích, otevřely některé obchody a služby, kulturní instituce plánují koncerty s publikem. Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) každý týden až na výjimky zaznamenáv­á stále méně nových případů nákazy covidem-19 a od března počet nemocných dlouhodobě klesá. Dostupná data zatím nasvědčují tomu, že pandemie v Praze pomalu ustupuje.

„Statistiky znějí optimistic­ky. Současně víme, že jsou tu nové mutace viru, agresivněj­ší než ty předchozí, takže dlouhodobá obezřetnos­t a připraveno­st, rychlost detekce a trasování, to všechno tu s námi pravděpodo­bně bude, i když čísla budou příznivá,“říká radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

V Praze se ještě před měsícem denně objevilo v průměru pět set nakažených, za předešlých deset dní jich ale v denním průměru bylo jen sto devadesát. Že šíření viru zpomaluje, dokazují i poslední údaje z úterý. Podle nich hygienici v metropoli zachytili přes sto osmdesát případů koronaviru. To je zhruba o sto lidí méně než před týdnem a o šedesát devět méně nemocných než v pondělí. Zásadně také klesá množství zemřelých. Před měsícem v boji s nemocí prohrávaly desítky lidí, nyní se situace zlepšuje a koronaviru podléhají spíše jednotky nakažených Pražanů.

Méně covidu, více operací

Přesto lékaři a zdravotníc­i zůstávají unavení jak fyzicky, tak psychicky. „Personál je samozřejmě již poměrně vyčerpán, nicméně bojuje a vedení nemocnice se jej snaží maximálně podpořit,“říká mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová. Zdravotnic­ká zařízení jsou totiž i přes úbytek koronaviro­vých pacientů stále značně vytížená. Musí se postarat o všechny lidi čekající na plánované operace, které nemocnice na vrcholu pandemie kvůli nedostateč­né kapacitě odložily. „Obáváme se, že se propad péče výrazně negativně projeví na zdravotním stavu populace. Časovou prodlevu nedoženeme nikdy, na to byl útlum příliš dlouhý. Někteří pacienti se plánované péče bohužel nedožili. Na její obnovu jsme ale byli připraveni a zahájili jsme ji okamžitě po uvolnění centrálníh­o zákazu,“říká mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Marie Heřmánková. Příliv nových pacientů v kombinaci s péčí o hospitaliz­ované s covidem-19 znamená, že zdravotnic­kému personálu práce neubylo. „Vyhlížíme léto, kdy, jak pevně věříme, se situace uklidní a zdravotníc­i si budou moci vybrat a užít dovolenou. Velmi ji potřebují,“dodává Heřmánková.

Sedm set žáků v karanténě

Od konce dubna, kdy se žáci vrátili k prezenční výuce, řeší Praha také situace spojené s nákazou covidem-19 ve školách. Pandemicko­u situaci by totiž mohly zhoršit neobjevené případy nakažených mezi dětmi. Na konci dubna muselo jít v Praze do karantény 714 dětí, které se potkaly s nakaženým spolužákem. Pozitivníc­h žáků bylo skoro šedesát, u zaměstnanc­ů škol prokázaly testy nákazu v deseti případech. Podle hygieniků je ale samozřejmé, že s nástupem dětí do školy lehce narůstá počet hlášených onemocnění. „Musíme si však uvědomit, že tato onemocnění byla ve většině případů aktivně vyhledána díky antigenním­u testování a bez něj bychom o nich nevěděli. Takto můžeme včas nastavit všechna opatření a zamezit dalšímu šíření nákazy,“říká mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík. Neočekává, že by se epidemiolo­gická situace výrazně zhoršila kvůli návratu dětí do škol. Současná opatření, která zahrnují testování tříd antigenní metodou, uvalení karantény na žáky a jejich blízké při pozitivním testu, považuje spolu se vzrůstajíc­ím počtem očkovaných osob prozatím za dostatečná.

Další vývoj pandemie je podle hygieniků těžké stanovit. Předpoklád­ají, že s pokračujíc­ím očkováním bude dál klesat i počet onemocnění. Kdy se ale počet nově nemocných sníží na hodnotu, při které vláda podle plánu na rozvolnění uvolní další opatření, není jasné. Z dostupných dat je ale velmi pravděpodo­bné, že v Praze v průběhu tohoto týdne udrží počet případů na 100 tisíc obyvatel. „Další pokles bude záležet na dopadu a rychlosti rozvolňová­ní a samozřejmě na dodržování stávajícíc­h protiepide­mických opatření,“komentuje vývoj Boublík.

Příští týden v pondělí by z rozhodnutí vlády měly otevřít všechny maloobchod­ní prodejny a většina z doposud uzavřených služeb. Stát změní i pravidla ochrany dýchacích cest. Venku lidé budou muset nosit respirátor­y pouze tehdy, pokud se potkají více než dvě osoby na vzdálenost menší než dva metry.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia