Dnes Prague Edition

Tradice, rodina a úcta k přírodě jako hlavní filozofie společnost­i HiPP

HiPP je jedním z největších zpracovate­lů produktů ekologické­ho zemědělstv­í. I přes růst a expanzi do dalších zemí se drží svých zásad, které se opírají nejen o rodinnou tradici, ale i o citlivý přístup k přírodě.

-

Rozhodli se pro cestu poctivého zemědělstv­í, za kterou sice stojí více námahy a více práce, ale s nákupem HiPP produktů si můžete být na 100 % jisti, že svému dítěti podáváte stravu té nejvyšší kvality. Protože, jak říká jeden z majitelů Stefan Hipp, když jde o děti, na kvalitě záleží.

Jak a kdy vlastně společnost HiPP vznikla?

Naše společnost má hlubokou tradici a historii. Její počátky se píšou už v roce 1899, kdy můj předek Joseph Hipp vyrábí sucharovou moučku. Díky ní zachraňuje nejen svá dvojčata, ale i mnoho dalších dětí. Jako cukrář ve městě Pfaffenhof­en si suchary sám pekl, následně mlel a obohacoval jimi mléko, které tak bylo sytější. Položil základní kámen, na kterém dodnes stavíme.

Celá historie se tedy odehrává v rámci vaší rodiny?

Přesně tak, byli a stále jsme rodinná společnost. Syn Josepha, Georg, totiž dál rozvíjel otcovu myšlenku a roku 1932 založil společnost HiPP. Právě se sucharovou moučkou, jejíž věhlas se rychle šířil, obcházel další a další města. Kromě sucharové moučky začal pracovat na výrobě kvalitní dětské výživy. Sám si pěstoval ovoce a zeleninu, aby byla co nejkvalitn­ější, prosta všech pesticidů a jiných nežádoucíc­h látek. Můj otec Claus Hipp se pak stal skutečným průkopníke­m v ekologické­m zemědělstv­í. Myšlenka ho tak nadchla, že sám cestoval od farmáře k farmáři a zabýval se obtížným úkolem zvyšování povědomí o formách ekologické­ho přístupu. Postupně se mu podařilo přesvědčit farmáře o svém nápadu a dokázal vybudovat síť ekologický­ch zemědělský­ch dodavatelů.

Jak moc se liší ekologické zemědělstv­í od toho konvenčníh­o?

Mírně řečeno – hodně. Při ekologické­m pěstování potravin se pohlíží na přírodu jako na celek a zachovávaj­í se principy udržitelno­sti a samoregula­ce. Organická půda je úrodnější a odolnější, má lepší strukturu a rostliny mohou hlouběji zakořenit. Půda se přirozeně provzdušňu­je díky žížalám. Obvykle v těchto oblastech žije více druhů dravců, kteří loví škůdce. Plodiny se na polích střídají, aby se zabránilo jednostran­nému čerpání živin. Udržet ekologické zemědělstv­í je tedy bezesporu mnohem pracnější a náročnější, ale výsledkem je plodina, která je zdravá a chuťově vynikající.

Bio zemědělstv­í tedy nepoužívá pesticidy, hnojiva? Jak jinak se tedy bráníte škůdcům nebo podporujet­e růst rostlin?

Máte pravdu, chemie je zakázána a my ročně přírodu ušetříme několika tun pesticidů. Každá plodina potřebuje něco jiného. Například mrkev je natolik náročná plodina, že ji v pravidelný­ch intervalec­h pěstujeme na jiných místech a půdu necháváme odpočinout. Spousta škůdců je skvělou potravou pro ptáky, proto jim u našich polí stavíme hnízdiště a ptačí budky. My chráníme je a oni chrání naši úrodu. Je to o vyváženost­i. Pokud se bavíme o hnojení, využíváme přírodní prostředky. Zajímavé je to třeba u jetele. Zasejeme jetel, ale než vzejde, je celé pole pokryté plevelem. Ten posečeme a necháme ležet. Tím dáme prostor jeteli, který v tu chvíli začne rychle růst. Posečený plevel, který na poli zůstal, se stal přirozeným hnojivem.

A chov zvířat v ekologické­m zemědělstv­í? I ten se od konvenčníh­o liší?

Ano. I zde se snažíme co nejvíce přiblížit naprosté přirozenos­ti. Stáda krav jsou téměř celoročně na pastvinách, kde mají k dispozici čerstvou a rozmanitou pastvu. Jsou společně krávy i býci, čímž podporujem­e přirozenou reprodukci stáda. Telátka neoddělujm­e, naopak je u krav necháváme maximální možnou dobu. Slepice, kohouti a kuřátka mají velké venkovní výběhy, avšak s možností se schovat při nepřízni počasí. Vždy je naprostá samozřejmo­st v neomezeném přístupu k čerstvé vodě a krmení.

Takže BIO nepovažuje­te za fenomén moderní doby nebo marketingo­vý nástroj?

V našem podání rozhodně ne. Pro nás je ekologické zemědělstv­í a otázka udržitelno­sti filozofií už více než 60 let. Získání BIO certifikát­u Evropské unie není snadné a má své legislativ­ní nároky. My však jdeme ještě dál. Naše standardy kvality jsou daleko přísnější, než nám legislativ­a ukládá. Proto máme na našich výrobcích razítko HiPP BIO Pečeť.

Co znamená HiPP BIO Pečeť?

Je to naše záruka, něco, za co ručím svým jménem. Naše kontroly kvality probíhají neustále, a to dokonce i před samotnou výrobou. Pravidelně kontroluje­me půdu, odebíráme vzorky, hledáme další a další způsoby, jak efektivně a v souladu s přírodou zajistit ty nejlepší vstupní ingredienc­e plné živin. Při samotné výrobě prochází obsah každé skleničky více než 260 kontrolami. Souborem všech těchto opatření je zajištěna nejvyšší kvalita našich příkrmů, které jsou hodny nosit na sobě naši BIO Pečeť.

Jaké jsou vaše vize?

Patříme k největším zpracovate­lům ekologický­ch surovin na světě a své produkty dodáváme do desítek zemí. Naše vize je tedy pokračovat dál v naší práci, v šíření povědomí o tom, že na kvalitě každé lžičky záleží, u malých dětí obzvlášť. Společnost HiPP je tak více než šest desetiletí synonymem svědomité a citlivé diskuse o problemati­ce přírody, humanity a ekonomiky. Pokračovat v tom, co započali moji předci, považuji za svůj celoživotn­í úkol.

 ??  ?? U farem stavíme budky pro sýkorky, přirozené nepřátele škůdců. Sýkorky mají přísun potravy a farmáři ochráněnou úrodu.
U farem stavíme budky pro sýkorky, přirozené nepřátele škůdců. Sýkorky mají přísun potravy a farmáři ochráněnou úrodu.
 ??  ?? Ovoce a zelenina jsou zpracovány šetrně, aby si uchovaly důležité živiny a vitaminy.
Ovoce a zelenina jsou zpracovány šetrně, aby si uchovaly důležité živiny a vitaminy.
 ??  ?? Krávy na volných pastvinách bohatých na různorodé byliny a traviny.
Krávy na volných pastvinách bohatých na různorodé byliny a traviny.
 ??  ?? Stefan Hipp, majitel společnost­i HiPP.
Stefan Hipp, majitel společnost­i HiPP.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia