Dnes Prague Edition

Jak Netflix „zachránil“F1 Seriál ze zákulisí zvýšil zájem o šampionát

Oblíbená série Touha po vítězství ze zákulisí F1 spustila obrovský zájem o šampionát

- Robert Sára motoristic­ký reportér MF DNES

Volný překlad názvu z anglického originálu by mohl znít: „Řiď, abys přežil.“A s dávkou nadsázky se dá říct, že F1 i díky této dokumentár­ní sérii vskutku míří k přežití.

Šampionát má za sebou tři roky s Netflixem za zády, teď započal čtvrtý a je zřejmé, že si cestu k formulovým závodům našlo do té doby nepolíbené publikum. Nebo se vrátili ke sledování ti, kteří na F1 dávno zanevřeli, neboť si ji zaškatulko­vali jako neutuchají­cí nudu. „Má čtrnáctile­tá dcera a její kamarádi se před Netflixem o F1 příliš nezajímali. Teď najednou znají všechny jezdce,“říká Christian Horner, šéf stáje Red Bull.

Ta třeba zkraje sezony získala nového sponzora, společnost Oracle, kterou k štědré dotaci mimo jiné rozhoupala právě série na Netflixu.

A s nadšením mluví i další vlivní, kupříkladu šéf týmu McLaren Zak Brown: „Netflix je pro F1 požehnáním. Před prvním závodem sezony to byl nejsledova­nější pořad v 25 zemích. Cílem bylo přinést zábavu a získat F1 nové diváky, což se povedlo desetináso­bně. To je úžasné.“

Bez Ecclestone­a se F1 otevřela

Chcete důkaz? Zásah F1 na sociálních sítích se po nástupu Netflixu zvýšil o 99 procent. Tři čtvrtiny nového publika tvořila loni skupina lidí ve věku 16 až 35 let, která F1 dřív přehlížela. Na letošní Velkou cenu Bahrajnu se v USA, kde F1 „pohrdají“, v průměru koukalo 879 tisíc diváků, což je víc, než měl kterýkoliv závod v roce 2020. A třeba ve Velké Británii se dívalo až 2,23 milionu lidí, což je rekord zdejšího placeného kanálu Sky Sports.

„Přivedlo to masy, které se dřív o F1 absolutně nezajímaly. A musím říct, že jsem snad nezažil takovou jednotnou pozitivní reakci, jako je tomu teď u F1 na Netflixu,“souhlasí i Pavel Turek, jenž roky pracoval v marketingu stáje McLaren.

Čísla mluví jasně, jenže chcete-li pochopit celý úspěch, je nutné se vrátit do ledna 2017. Tehdy Mezinárodn­í automobilo­vá federace stvrdila, že po 40 letech už F1 nevládne Bernie Ecclestone, nýbrž americká společnost Liberty Media, což šampionátu z pohledu sociálních sítí otevřelo cestu do nového tisíciletí.

Ecclestone byl konzervati­vec. Stál si za tím, že televize, které platí majlant za vysílací práva, jsou nade vše a jakékoliv obrázky, které by mistrovstv­í volně pouštělo na sítě, odmítal.

Jenže zároveň – podobně jako rovněž konzervati­vní olympiáda – pozapomněl, že krátké akční šoty na sítích spouštějí zájem. Že zasáhnou člověka, který ani netuší, že se nějaký závod jel, a mají virální potenciál. To však Liberty Media v mžiku změnila, také proto třeba děsivé záběry se šťastným koncem, kterak Romain Grosjean loni prchal z ohnivého pekla, viděly stamiliony lidí.

Mercedes a Ferrari nevěřily

„Série Drive to Survive – Touha po vítězství je vlajkovou lodí této proměny. Liberty Media dobře věděla, co dělá, a teď sklízí dividendy,“míní Tomáš Richtr, český komentátor F1. Jestli pořád netušíte, o čem je řeč, tak vysvětlení. Netflix je placená služba, která na pár kliknutí nabízí téměř nekonečnou nabídku filmů, dokumentů, seriálů – určitá digitální videopůjčo­vna.

Tato společnost však i obsah natáčí či produkuje a před začátkem každé sezony F1 nyní nabízí 10dílný dokument, který mapuje předchozí ročník. Na stránkách Česko-slovenské filmové databáze (csfd.cz) má úžasné hodnocení 95 procent.

Ovšem i na Netflix, což je zvlášť v Americe zavedená značka, zprvu šéfové některých týmů koukali s nedůvěrou. Začalo to na konci roku 2017, kdy se objevil nápad, že by štáb sledoval jeden tým F1. Liberty Media chtěla celistvějš­í pohled, a tak se při posledních dvou závodech uskutečnil­y schůzky mezi producenty a šéfy jednotlivý­ch týmů, aby se zapojili všichni. Ti se však cukali, že by měli být pod dozorem kamer a mikrofonů. Přesto už tehdy producenti věřili, že by to mohla být trefa do černého.

„Měli jsme schůzku s Güntherem Steinerem (šéf stáje Haas) a během prvních dvou minut jsme si říkali, že kdyby lidé byli o F1 ochotni mluvit tak upřímně jako on, mohla by z toho být docela fenomenáln­í show,“líčil pro oficiální stránky F1 Paul Martin, jeden z otců projektu.

Ano, kdo sérii zná, ví, že tento charizmati­cký ráčkující chlapík s německým akcentem je možná nejvýrazně­jší figurou série. A je v ní od prvního ročníku natáčení. V něm odmítl vystupovat tým Mercedes a Ferrari, prý aby konkurence neodkoukal­a něco tajného. Stáje se bály také o renomé značky. Jenže premiérová série zaujala, což Steiner poznal hned na prvním závodě v Austrálii, kde – do té doby téměř neznámý chlapík – byl v obležení fanoušků. A tak se po roce zdráhání přidali i zbývající.

Úspěch Netflixu tkví i v dalších věcech. Mladá a čím dál častěji i střední a starší generace opouští lineární konzumaci televize. Zkrátka už nechtějí sedět u obrazovky, jak velí program stanic, ale vybírají si podle svého času a nálady. Klidně zvládnou seriál za tři dny, nechtějí čekat, až za týden naskočí další díl.

K tomu Netflix snímá z F1 nálepku nudy. Sice dál vítězí Hamilton, sem tam dostane šanci Verstappen, ale série odkrývá i příběhy „poražených“. „Tím tomu přidali jiný rozměr. Když znáte ten příběh, užíváte si i souboj mezi dvanáctým a třináctým jinak. To je klíč úspěchu,“říká Richtr.

Ano, jezdci i týmy občas namítají, že filmaři napětí a rivalitu zveličují, přibarvují. Lehká a uměle vystupňova­ná dramatizac­e je vskutku součástí, ale obraz je z velké části pravdivý. Popularita série má navíc ještě ekonomický dopad. Kromě peněz, které Netflix týmům platí, přivádí nové publikum také nové mecenáše. Zatímco pandemie mnohé sporty finančně okleštila, týmy i F1 podepisují další majetné partnery a jejich zisk roste.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Vyvolení Všech dvacet pilotů závodících v loňské sezoně formule 1. Žádný z nich neunikne pozornosti štábu Netflixu. Dokumentár­ní seriál Touha po vítězství už má tři řady.
Foto: Getty Images Vyvolení Všech dvacet pilotů závodících v loňské sezoně formule 1. Žádný z nich neunikne pozornosti štábu Netflixu. Dokumentár­ní seriál Touha po vítězství už má tři řady.
 ?? Foto: Getty Images ?? Nejsledova­nější postava
Tou je v seriálu F1 bezesporu šampion posledních čtyř sezon Lewis Hamilton. Celkově má titulů sedm.
Foto: Getty Images Nejsledova­nější postava Tou je v seriálu F1 bezesporu šampion posledních čtyř sezon Lewis Hamilton. Celkově má titulů sedm.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia