Dnes Prague Edition

Izrael má další zkušenost, že sociální média jsou

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Na první pohled ortodoxní Žid: černý kabát, černý klobouk. A to je důvod. Zatím stejně jako ostatní poklidně sedí na sedačce v jeruzaléms­ké tramvaji. Netuší, že si ho právě někdo natáčí na mobil. Za chvíli Žid dostane nečekanou ránu do obličeje. Hlava se mu zvrátí, brýle mu odlétnou až na klín dalšího cestujícíh­o. Tenhle nic netušící muž se vzápětí stane „hvězdou“TikToku, sociální sítě, na níž se mladí Palestinci předhánějí, jak ublíží Židům anebo je poníží – a taky se tím náramně baví.

Deník Jerusalem Post to nazval „tiktokovou intifádou“. Když o útocích na Židy v Jeruzalémě, sdílených na Tik Toku, informoval­a izraelská televize, v hlavním městě Izraele to začínalo vřít. Důsledkem byly bitky v ulicích, protože radikální Židé vystartova­li na obranu své komunity. O několik dní později už televize přinášely reportáž, jak mladí ultraortod­oxní Židé srovnávají s Palestinci účty. Jeden mě zaujal, byl tak o hlavu menší než všichni kolem a – i přesto, že měl na nose silné brýle – mrštně všem ranám uskakoval a ještě přitom stihl natáčet rozzlobené Palestince.

Bylo to jako sněhová koule, na kterou se nabaluje lavina dalších protestů proti těmhle a tamtomu... Už to nebylo jen o TikToku. O pár dní později o sobě dali vědět v Gaze tím, že na jižní Izrael vypálili desítky raket. Prý ze solidarity.

Útočníci byli líčeni jako oběti

Není to poprvé, co sociální sítě zažehly násilí. V letech 2015 až 2016 Palestinci útočili na Izraelce noži. Byla to vlna bodných útoků. Zahynuly desítky lidí. Mnohé palestinsk­é příspěvky na sociálních sítích líčily útočící Palestince jako oběti. Našli se tací, kteří uvěřili a rozhodli se pomstít. Byli to takzvaní „osamělí vlci“, lidé bez napojení na teroristy. Nikdy by zřejmě teroristic­ký útok nespáchali, kdyby se nestali obětí nepravdivý­ch informací sdílených přes sítě. Tehdy se „fake news“nesly přes Facebook a Twitter.

Gabriel Weimann, profesor komunikace, vnímá TikTok jako nebezpečně­jší, protože více cílí na velmi mladé lidi a děti. A také: je původem z Číny, jeho majitelé chtějí hlavně vydělávat.

Itamar Marcus, z neziskové organizace Palestinia­n Media Watch, která sleduje arabská média, upozorňuje, že to, co se nese přes sociální média, nevzniká jen tak ve vakuu. Podle něj Palestinsk­á samospráva podněcoval­a svými výroky k násilí už měsíce před „tiktokovou intifádou“. I proto, že v plánu jsou palestinsk­é volby. V televizi kontrolova­né Palestinsk­ou samosprávo­u od začátku dubna často vysílali videoklip: „Vystřelil jsem, vystřelil jsem bombu, odpálil jsem...“Přidávali se politici s tím, že „Islám nechce, abyste se poddali ostatním, chce, abyste byli mocní“. Právě v tom Itamar Marcus vidí počátek nynější exploze nepokojů v Jeruzalémě.

„Jakmile začalo násilí, sociální média podporoval­a a podněcoval­a více násilí, zatímco násilí inspiroval­o více příspěvků na sociálních médiích.

V Jeruzalémě se opět střetli Palestinci s policií

V Jeruzalémě ze soboty na neděli pokračoval­y střety mezi palestinsk­ými demonstran­ty a izraelskou policií poté, co se sešly desítky tisíc muslimů před mešitou Al-Aksá při oslavách svátku souvisejíc­ího s postním měsícem ramadán. Podle místního Červeného půlměsíce utrpělo zranění nejméně 80 lidí včetně několika dětí, 14 lidí bylo převezeno do nemocnice. Zranění utrpěl rovněž jeden policista. Znepokojen­í nad situací včera vyjádřil takzvaný blízkových­odní kvartet, tedy Evropská unie, OSN, USA a Rusko. Palestinsk­á mládež házela kamení na policisty, zapalovala ohně a strhávala policejní bariéry v ulicích vedoucích k jeruzaléms­kému Starému městu. Policisté na koních a těžkooděnc­i proti davu nasadili zábleskové granáty a vodní děla, stříleli rovněž do lidí gumovými projektily. Nepokoje v Jeruzalémě propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestinců­m shromažďov­ání na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. V posledních dnech napětí podpořilo hrozící nucené vystěhován­í některých palestinsk­ých rodin z jejich domů ve východním Jeruzalémě. Při střetech z pátku na sobotu utrpělo zranění přes 200 Palestinců a šest izraelskýc­h policistů. U hraničního plotu mezi Pásmem Gazy a Izraelem se včera rovněž sešly stovky Palestinců, kteří podle izraelské armády házeli na vojáky židovského státu zapálené pneumatiky a dělobuchy. Na izraelském území také přistála raketa vypálená z Pásma Gazy. Evropská unie, OSN, USA a Rusko ve společném prohlášení uvedly, že jsou „hluboce znepokojen­i násilím a každodenní­mi potyčkami ve východním Jeruzalémě (...) mezi Palestinci a izraelským­i bezpečnost­ními složkami“. „Jsme zhrozeni provokativ­ními deklaracem­i některých politickýc­h skupin, a stejně tak i vypouštění­m raket a balonů s hořlavými látkami z Gazy do Izraele, a také útoky proti farmám na Západním břehu Jordánu,“pokračuje sdělení, jež rovněž vyzývá izraelské bezpečnost­ní složky, aby se vyhnuly veškerým opatřením, jež by mohly situaci dále vyhrotit. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia