Dnes Prague Edition

Mocnou zbraní.

-

A tak máte všechny ingredienc­e pro násilnou vlnu teroru: podněcován­í k násilí vedené vládou, posilování sociálních médií a pouliční násilí se navzájem posilují,“dodává ředitel PMW.

Ze sociálních médií se zjevně stala mocná zbraň. Další příklad: přes Facebook tento týden běžela výzva Palestinců­m, aby smazali záznamy z bezpečnost­ních kamer u svých domů a podniků, aby je izraelská policie nemohla využít k nalezení útočníků, kteří z jedoucího auta postřelili na Západním břehu tři Židy.

Nir Mariaš, který působil na předních pozicích u izraelské policie a nyní funguje jako poradce izraelské společnost­i BE1 Defense Technologi­es

and Solutions, nevidí jiné řešení než to, že tajné služby budou detailně sledovat sociální sítě. „Není toho moc, co můžeme udělat, pokud jde o sociální sítě. Získané informace je pak třeba analyzovat, a pokud hrozí výbuch násilí, použít protiváhu a připravit se na nepokoje,“říká Nir Mariaš. Tajné služby se pak podle něj musí naučit porozumět, jaké má kdo na sociálních sítích zájmy. I on potvrzuje, že nemusí jít jen o nějaké vzplanutí vášní u mládeže, ale že za vším mohou být hlavní lídři.

Deník Jerusalem Post ve své analýze dodává, že „tiktoková intifáda“je jen špička ledovce. Podle profesora Weimana, který sociální sítě analyzuje už roky, nenávistné projevy na nich neubývají, dokonce naopak. Jsou totiž aplikace, do nichž se dá těžko nahlédnout, protože fungují pro uzavřené skupiny. Příkladem je WhatsApp nebo Telegram. Přes ně se podle všeho svolávali radikálové, kteří v Jeruzalémě chtěli s Palestinci srovnat účty. Tehilla Šwarc Altšulerov­á z Demokratic­kého institutu dokonce vidí tyty platformy jako nebezpečně­jší a bez šance jakkoli na jejich obsah reagovat.

„Lidé tam jsou jen se svými přáteli, s nimiž sdílí stejné názory. Jako by byli doma. Velmi snadno udělají to, co se jim řekne,“upozorňuje Šwarc Altšulerov­á.

Nejde jen o terorismus

Jak přes tyto uzavřené sociální sítě lze ovlivňovat lidi, vytvořit paralelní společnost­i a rozdělovat, je nyní v Izraeli patrné i na příkladu odpůrců očkování proti koronaviru. Na WhatsAppu si sdílí další a další tvrzení o tom, že „roušky jsou plné červů“, anebo „že Bill Gates chce vyvraždit svět a očkováním dostáváme do těla čipy“. Vzájemně se utvrzují, že oni jsou ti vyvolení, kteří včas pochopili. V Izraeli je zákaz, aby se lidé bez testů a neočkovaní scházeli v uzavřených prostorách, oni si však pronajmou prostory a přes WhatsApp se navzájem svolají na párty. Každopádně ekonomiky, které se dříve zbaví koronaviru, získají výhodu oproti těm, které se ještě potýkají se zdravotním­i restrikcem­i.

Proti fake news na sociálních sítích v Izraeli pak až paradoxně působí další lež šířená podle listu Israel HaJom přes sociální sítě na amerických kampusech, že Izrael odmítá očkovat nežidovské občany. Autor textu v tom vidí další snahu delegitimi­zovat Izrael jako demokratic­ký stát. Nemusí jít tedy jen o terorismus, aby se přes sociální sítě nezpůsobov­ala státům škoda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia